-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujomis egzekucijomis džihadistai demonstruoja – jų nebaugina augančios priešininkų gretos

Jau daugiau nei du mėnesius Jungtinės Amerikos Valstijos ir sąjungininkai bando palaužti džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“. Pastarosiomis dienomis, vykstant intensyvioms kovoms dėl strategiškai svarbaus Kobanės miesto Sirijoje, ekspertai atkreipia dėmesį, kad, norint laimėti prieš radikalių islamistų grupuotę, vien oro atakų gali neužtekti.
„Islamo valstybės“ teroristas
„Islamo valstybės“ teroristas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

O matydamos, kad „Islamo valstybės“ keliama grėsmė didėja, vis daugiau šalių prisideda prie kovos su džihadistais. Tačiau, analitikų teigimu, „Islamo valstybė“ naujais egzekucijų vaizdais internete rodo, kad jų nebaugina didėjančios priešininkų gretos.

Paveikiausios – smurto ir kovų scenos

Kalifatas – tokia musulmonų visuomenės ir valdymo sistema, kuri grindžiama islamo religija ir islamo įstatymais. Tokios valstybės politinis vadovas vadinamas kalifu. Šių metų liepos mėnesį buvo išplatintas vaizdo įrašas, kuriame kalbėjo džihadistų grupuotės, žinomos „Islamiškosios Irako ir Levanto valstybės“ vardu, lyderis Abu Bakras al Baghdadis. Jis paskelbė, kad buvo įkurtas kalifatas, arba „Islamo valstybė“, kurios kalifu (Kalifu Ibrahimu) tapo jis pats. Musulmonai yra raginami jungtis prie kalifato, nes tai, anot jo, yra visų musulmonų įsipareigojimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irake ir Sirijoje vyksta intensyvi kova su „IS“ džihadistais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irake ir Sirijoje vyksta intensyvi kova su „IS“ džihadistais

Kreipdamasis į tikinčiuosius, jis pabrėžė, jog „Dievas nori, kad žudytume jo priešus ir kautumės šventajame kare“. Grupuotės nariai ir nemaža dalis musulmonų įsiklauso ir gerbia Abu Bakro al Baghdadžio žodžius dėl pastarojo išsilavinimo – lyderis turi islamo teologijos mokslų daktaro laipsnį. Be to, Abu Bakro al Baghdadžio idėjos patrauklios radikalių pažiūrų musulmonams, nes „Islamo valstybės“ kovotojai, kitaip nei „Al-Qaeda“, visuomenės akyse „daugiau veikia, o ne vien tik kalba“.

Abu Bakro al Baghdadžio idėjos patrauklios radikalių pažiūrų musulmonams, nes „Islamo valstybės“ kovotojai, kitaip nei „Al-Qaeda“, visuomenės akyse „daugiau veikia, o ne vien tik kalba“.

Tai puikiai iliustruoja aukštos kokybės vaizdo įrašai, primenantys holivudiškus veiksmo filmus bei atskleidžiantys „Kalifato kūrėjų“ kovą ir kasdienybę.

Vaizdo įrašai platinami ir anglų kalba – tai daro „Al-Hayat Media Centre“ („Islamo valstybės“ propaganda anglų kalba). Smurto bei kovų kupinomis scenomis musulmonai kviečiami prisidėti prie „Islamo valstybės“, o tokie kvietimai ypač patraukia jaunesnių musulmonų dėmesį.

Pasauliui – egzekucijų vaizdo įrašai

Ko gero, didžiausią psichologinį poveikį visuomenei daro egzekucijų vaizdo įrašai. Anot CNN apžvalgininko Jethro Mulleno, „Islamo valstybė“ egzekucijomis prikausto viso pasaulio dėmesį, todėl dabar nebereikia tokių operacijų, kaip „bokštų dvynių“ griovimas ar pasikėsinimas į Pentagoną. Pasaulį įbaugina ir norimą žinią paskleidžia vieši egzekucijų vaizdo įrašai.

„Islamo valstybės“ kovotojai įvykdė egzekucijas amerikiečių žurnalistams Jamesui Wrightui Foley ir Stevenui Sotloffui – tokiu būdu buvo pasiųsta tiesioginė žinia JAV ir Vakarams. Kaip įrankiu pasinaudodami egzekucijų vaizdo įrašais, išplatintais internete, teroristai norėjo priversti Ameriką nutraukti oro atakas, humanitarinę pagalbą bei pabėgėlių gelbėjimo misijas. Tiesa, „Islamo valstybei“ to padaryti nepavyko, o Vakarai nežada atiduoti Irako ir Sirijos į „Islamo valstybės“ rankas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ džihadistai
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ džihadistai

Dabar nebereikia tokių operacijų, kaip „bokštų dvynių“ griovimas ar pasikėsinimas į Pentagoną. Pasaulį įbaugina ir norimą žinią paskleidžia vieši egzekucijų vaizdo įrašai.

Grasinimai siunčiami ne tik JAV, bet ir Didžiajai Britanijai. Egzekucijos buvo įvykdytos britams Davidui Hainesui ir Alanui Henningui. Pirmosios egzekucijos vaizdo įraše budelis teigia, kad tai – žinutė visiems JAV sąjungininkams. Be to, įraše žudikas tiesiogiai kaltina Didžiosios Britanijos ministrą pirmininką Davidą Cameroną. Anot teroristo, D.Cameronas kaltas dėl įkaito žūties, o jo politika „Islamo valstybės“ atžvilgiu pareikalaus ir daugiau vakariečių aukų.

Kad teroristai nejuokauja, pasaulis įsitikino netrukus, kai buvo nužudytas antras įkaitas – A.Henningas. D.Cameronas egzekucijas pavadino „didžiausio blogio veiksmu“ bei pridėjo, kad žudikai bus pagauti ir priversti patirti teisingumą. Įdomu, kad budelis per visas egzekucijas kalba su stipriu britišku akcentu.

Kai kurios valstybės už įkaitus sumoka

Rugsėjo 15 d. Paryžiuje vyko konferencija, per kurią siekta nustatyti aiškesnį kiekvienos sąjungininkės vaidmenį kovoje prieš „Islamo valstybę“. Dieną prieš tai Alžyre buvo pagrobtas prancūzų turistas Herve Gourdelis. Pagrobėjai, pasiskelbę „Islamo valstybės“ kovotojais Alžyre, pateikė Prancūzijos prezidentui ultimatumą, kuriuo reikalaujama per 24 valandas nutraukti oro atakas prieš „Islamo valstybę“ Irake, kitaip įkaitas žus.

Prezidentas Francois Hollande`as griežtai atsisakė tai padaryti ir nepakluso teroristų spaudimui. Netrukus buvo įvykdyta Prancūzijos turisto egzekucija. Iki šiandien egzekucijos buvo įvykdytos iš viso penkiems vakariečiams. Bijoma, kad kita auka gali tapti pagrobtas amerikietis Peteris Kassigas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Foley
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Foley

„Islamo valstybės“ kovotojai grobia ir įkaitais laiko ne vien JAV, Didžiosios Britanijos ar Prancūzijos piliečius, bet grupuotės budeliai egzekucijas įvykdo ne visiems pagrobtiesiems. Kodėl taip yra? Iš dalies atsakymas gali būti skirtinga valstybių pozicija įkaitų klausimu: JAV ar Didžioji Britanija griežtai atsisako derėtis su teroristais ar mokėti jiems išpirkas už pagrobtuosius savo šalių piliečius. Manoma, kad kitos valstybės už savo piliečius teroristams sumoka.

„Islamo valstybės“ kovotojai grobia ir įkaitais laiko ne vien JAV, Didžiosios Britanijos ar Prancūzijos piliečius, bet grupuotės budeliai egzekucijas įvykdo ne visiems pagrobtiesiems.

„The New York Times“ išsiaiškino, kad 2008 m. teroristų grupuotei „Al-Qaeda“ sumokėtų išpirkų vertė buvo 125 mln. JAV dolerių.

Visai neseniai, 2014 m. rugsėjo 20 d., „Islamo valstybės“ kovotojai paleido 46 Turkijos piliečius, kurie buvo pagrobti ir laikomi tris mėnesius.

Nors detalės, susijusios su įkaitų paleidimu, neatskleidžiamos, Turkijos ministras pirmininkas Ahmetas Davutoglu teigia, kad Turkijos žvalgyba veikė savais metodais bei jokios išlaisvinimo operacijos nebuvo.

Nors valstybės gali mėginti derėtis dėl įkaitų išpirkos, jėgos panaudojimas prieš teroristus taip pat gali būti išeitimi iš padėties. Tiesa, labai sudėtinga nustatyti, kur tiksliai įkaitai kalinami. Netgi žinant tikslią vietą, tokios sudėtingos gelbėjimo operacijos ne visada baigiasi sėkmingai. Pavyzdžiui, 2012 m. JAV karinės pajėgos po trijų mėnesių įkaitų dramos Somalyje sugebėjo išvaduoti Jessicą Buchanan ir daną Poulą Thistedą.

O kai 2010 m. Afganistane buvo stengiamasi išgelbėti britę Lindą Norgrove, ją gelbėjimo operacijos metu netyčia pražudė amerikiečių mesta granata. Taigi gelbėjimo operacijos iš esmės pavojingos visoms trims pusėms – ne tik teroristams, bet ir gelbėtojams bei įkaitams.

Norint laimėti, vien ginklų neužteks

Tarptautinė koalicija nusiteikusi ne tik rūpintis savo įkaitų gyvybėmis, bet ir kovoti prieš „Islamo valstybę“. 2014 m. rugsėjo 11 d. išsakytoje kalboje JAV prezidentas Barackas Obama pažadėjo į Iraką siųsti papildomas karines pajėgas, kurios apmokys ir parengs vietos karius, suteiks pagalbą nukentėjusiems civiliams. Be to, ir toliau bus vykdomos oro atakos.

Anot B.Obamos, visus antiteroristinius veiksmus Amerika vykdys kartu su tarptautine koalicija, kurios tikslas – sunaikinti grupuotę, pasiskelbusią „Islamo valstybės“ vardu. B.Obama šį judėjimą vadina teroristine organizacija, bet ne valstybe.

Praėjus vos porai savaičių nuo kovos plano prieš „Islamo valstybę“ paskelbimo, rugsėjo 23 d. tarptautinė koalicija smogė islamistų grupuotės kovotojams, esantiems Sirijoje. Tai – svarbus žingsnis, kuriuo pradėta kova prieš teroristus ne tik Irake, bet ir Sirijoje.

Po jau minėtos egzekucijos, įvykdytos turistui iš Prancūzijos, F.Hollande`as taip pat pažadėjo kautis su terorizmu, kol šis bus įveiktas: „Mes toliau kovosime prieš terorizmą ir ypač prieš „Islamo valstybę“, kuri sėja mirtį Irake ir Sirijoje, terorizuoja civilius, persekioja religines mažumas, prievartauja, vykdo egzekucijas. Prancūzija padės Irakui kovoti prieš teroristus bei vykdys karines oro operacijas. Prancūzija niekada nepripažins terorizmo.“             

Dienraščio Jungtiniuose Arabų Emyratuose „The National“ žurnalistas Faisalas al Yafai mano, kad „Islamo valstybė“ dėl priešinančios politikos gali turėti per daug priešų (irakiečiai, sirai, kurdai, „Al-Qaeda“, amerikiečiai, britai ir t. t.), kurie nulemtų sunitų džihadistų grupuotės pralaimėjimą.

Kova prieš „Islamo valstybę“ gali užsitęsti, jei bus kovojama ne idėjomis, o vien ginklais, kaip tai jau 14 metų daroma prieš kitą teroristinę grupuotę „Al-Qaeda“.

Anot F.al Yafai, „Islamo valstybė“ iškart ėmė siekti kalifato įkūrimo, nors prieš tai būtų buvę protingiau susirinkti stiprius sąjungininkus: „Jei kalifatą įkurti (ne tik paskelbti jo įkūrimą) pavyks greitai, galbūt jiems pavyks pasiekti savo tikslus, tačiau jei kūrimo procesas užtruks, visi jų priešai juos įveiks.“

F.al Yafai mano, kad kova prieš „Islamo valstybę“ gali užsitęsti, jei bus kovojama ne idėjomis, o vien ginklais, kaip tai jau 14 metų daroma prieš kitą teroristinę grupuotę „Al-Qaeda“.

„Islamo valstybė“ masiškai traukia ekstremistus

Tarptautinei koalicijai sudėtinga nustatyti tikslius „Islamo valstybės“ karinius pajėgumus. Iki rugsėjo buvo manoma, kad grupuotę sudaro apie 10 tūkst. ginkluotų kovotojų, tačiau JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) suskaičiavo, kad tikroji „Islamo valstybės“ karinė galia gali siekti nuo 20– 31,5 tūkst. kovotojų. Šis skaičius nuolat kinta, nes prie grupuotės sparčiai prisideda naujų narių ne tik iš Artimųjų Rytų regiono, bet ir iš Europos bei JAV.

„Islamo valstybė“ yra kitokia nei įprastos teroristinės grupuotės, nes dėl savo karinių pajėgumų neprivalo nuolatos slapstyti, be to, gali laimėti mūšius – tai žavi viso pasaulio ekstremistus, kurie masiškai prisideda prie grupuotės. Grupuotės kontroliuojamos teritorijos driekiasi nuo Aleppo, esančio Sirijos Šiaurėje, iki Fallujah miesto Irako centre, o ekstremistai nepaliauja siekti kalifato išplėtimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stop kadras iš „IS“ propagandinio vaizdo įrašo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stop kadras iš „IS“ propagandinio vaizdo įrašo

„Islamo valstybė“ yra kitokia nei įprastos teroristinės grupuotės, nes dėl savo karinių pajėgumų neprivalo nuolatos slapstyti, be to, gali laimėti mūšius.

Kas toliau? Sirija ir Irakas dar ilgai turėtų išlikti chaotiškais bei pavojingais užkampiais. Antskrydžiai prieš „Islamo valstybę“ vyks ir toliau, bet grupuotės kovotojai ėmė naudoti civilius gyventojus kaip gyvus skydus puolimui atremti – tai komplikuoja tokį kovos prieš grupuotę būdą, kaip oro atakos.

JAV ir partneriai privalės surasti kitų efektyvių ginklų, skirtų netradicinei teroristinei grupuotei įveikti. Sąjungininkų oro atakos tėra kovos prieš „Islamo valstybę“ pradžia, egzekucijos taip pat neturėtų būti vienintelis ir paskutinis džihadistų grupuotės koziris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius