Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Neįtikėtinai kraupu“: pasakė, kas lauktų Ukrainos, jei nebus didesnės pagalbos

Šią savaitę JAV prezidento Joe Bideno vyriausieji patarėjai privačiame susitikime įstatymų leidėjams atvirai pasakė, kad jei Kongresas artimiausiomis dienomis nesuteiks papildomos karinės pagalbos Ukrainai, Rusija gali laimėti karą po kelių savaičių, o vėliausiai – po kelių mėnesių, NBC teigė du su susitikimu susipažinę asmenys.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „AP“/„Scanpix“

Nacionalinio saugumo patarėjas Jake‘as Sullivanas ir Nacionalinės žvalgybos direktorė Avril Haines įstatymų leidėjams sakė, kad artimiausiomis savaitėmis Ukrainai baigsis tam tikri oro gynybos ir artilerijos pajėgumai, teigia su susitikimu susipažinę žmonės.

Šis niūrus įvertinimas, kurį vienas Baltųjų rūmų pareigūnas apibūdino kaip „neįtikėtinai kraupų“, buvo pateiktas, nes pagalbos Ukrainai ateitis dar niekada nebuvo tokia neaiški. Be to, Baltųjų rūmų pareigūnai vis labiau nerimauja dėl to, kad J.Bidenas nesugebės įvykdyti savo pažado, jog JAV bus dėl Kyjivo „tiek, kiek reikės“.

Trečiadienį Baltuosiuose rūmuose vykusiame susitikime J.Sullivanas ir A.Haines aukščiausiems Kongreso vadovams pateikė paslaptyje laikomus terminus, kada pagrindiniai Ukrainos kariniai ištekliai bus gerokai išsekę, ir išsamų dabartinės dinamikos mūšio lauke vertinimą, sakė abu su susitikimu susipažinę asmenys.

Pasak Baltųjų rūmų pareigūno, J.Sullivanas pabrėžė, kad Ukrainos padėtis metų eigoje taps vis sudėtingesnė, ir įvardijo konkrečias datas, kada Ukrainai ims trūkti įvairių pajėgumų trumpuoju laikotarpiu.

Pasak susitikime dalyvavusių asmenų, prezidento patarėjai įstatymų leidėjams sakė, kad pagalbos trūkumas paveiks ne tik Ukrainą ir gali paskatinti kitas nuo JAV priklausomas šalis, įskaitant Japoniją ir Pietų Korėją, permąstyti savo paramą. Pasak šių žmonių, jie sakė, kad Rusijos pergalė vien dėl to, kad JAV negalėjo padėti, „atsilieps visam pasauliui“.

Susitikime dalyvavę dviejų partijų Kongreso vadovai sutiko, kad pagalbos Ukrainai teikimas yra nacionalinio saugumo prioritetas, tačiau pripažino, kad nesutariama, kaip elgtis teisėkūros srityje.

Pagalba Ukrainai, kurios teikimas Kongrese stringa jau kelis mėnesius, yra teisės akto, kuriuo taip pat numatomas finansavimas Izraeliui, Taivanui ir JAV sienų apsaugai, dalis. Spalio mėn. J.Bidenas paprašė skirti Ukrainai papildomą 60 mlrd. JAV dolerių karinę pagalbą, kurios dalis būtų panaudota JAV atsargoms papildyti. Anksčiau Kongresas buvo leidęs skirti apie 75 mlrd. JAV dolerių pagalbos Ukrainai.

Praėjusį rudenį kelias savaites Baltųjų rūmų pareigūnai tikino, kad Kongresas patvirtins didesnę pagalbą, pažymėdami, kad dauguma respublikonų ir demokratų ją remia. Tačiau kai kurių Kongreso respublikonų pasipriešinimas stabdė teisės akto priėmimą, o Senato derybos dėl politikos pokyčių prie pietinės sienos – svarbiausio respublikonų prioriteto – buvo įtemptos.

Nors dar neišspręsti su pasienio dalimi susiję įstatymo projekto klausimai, šią savaitę abiejų partijų Senato lyderiai išreiškė optimizmą, kad aukštesnieji rūmai netrukus galėtų imtis šio teisės akto. Po susitikimo Baltuosiuose rūmuose Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris žurnalistams sakė, kad tikimybė, jog bus pasiektas susitarimas, yra „daugiau nei 50 proc.“, o vėliau teigė, kad teisės aktas gali būti pradėtas svarstyti jau kitą savaitę.

Teisės akto likimas Atstovų Rūmuose yra daug neaiškesnis.

J.Bidenas jau kelis mėnesius, taip pat ir kreipimesi į tautą, perspėjo, kad naujos pagalbos trūkumas būtų pražūtingas Ukrainai ir platesnei pasaulio tvarkai. Praėjusį mėnesį Baltieji rūmai pareiškė, kad Ukrainai skyrė paskutines turimas JAV lėšas, o tai sukėlė kai kurių įstatymų leidėjų, įskaitant net tuos, kurie remia pagalbą Ukrainai, skepticizmą.

Rusija gali laimėti karą po kelių savaičių ar mėnesių

Pasak su susitikimu susipažinusių asmenų, J.Sullivanas ir A.Haines apskritai prognozavo, kad be didesnės JAV karinės pagalbos Ukrainos pajėgos galėtų tęsti kovą su rusais tik kelias savaites, gal mėnesius. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas priima sprendimus mūšio lauke atsižvelgdamas į Ukrainos pažeidžiamumą, kai J.Bideno administracija praėjusį mėnesį pareiškė suteikusi Kyjivui paskutinę leistiną JAV karinę pagalbą, sakė Baltųjų rūmų pareigūnas.

J.Sullivanas ir A.Haines sakė įstatymų leidėjams, kad neatsitiktinai V.Putinas pradėjo didžiausią oro puolimą nuo pat plataus masto karo pradžios 2022 m. vasario mėn., kai praėjusį mėnesį Kongresas nepatvirtino papildomos pagalbos.

Prezidento padėjėjai pateikė argumentą, kad Ukraina yra daug jautresnė Maskvos atakoms, kol Kongresas yra įstrigęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius