-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 11 /2012 11 12

Nepriklausomybės diena Lenkijoje: be Lietuvos delegacijos, bet su didžiulėmis riaušėmis

Nepriklausomybės diena Lenkijos sostinėje Varšuvoje pažymėta ne tik iškilmėmis, bet ir futbolo chuliganų sukeltomis riaušėmis. Į sostinę sutrauktos didžiulės policijos pajėgos, skraido sraigtasparniai, aidi policijos sirenos, sproginėja petardos ir dūmų užtaisai.
Nepriklausomybės diena Varšuvoje, riaušės.
Nepriklausomybė diena Varšuvoje / Reuters/Scanpix nuotr.

Susiję: Kodėl D.Grybauskaitė nevyko į Varšuvoje rengtą Nepriklausomybės dienos minėjimą

Lenkijos spauda rašo, kad susirėmimai Maršalkovskos gatvėje ir jos prieigose prasidėjo praėjus vos keliolikai minučių nuo šventinės eisenos pradžios. Ją surengė nacionalistų organizacijos, žadėjusios paklusti prezidento Bronislawo Komorowskio raginimui švęsti taikiai.

TVN24.pl teigimu, maždaug 16.40 val. (17.40 val. Lietuvos laiku) nuo nacionalistinių organizacijų eisenos atsiskyrė didelė grupė kaukėtų banditų. Policija bandė juos izoliuoti, tačiau nesėkmingai. Riaušininkai iškart puolė tvarką prižiūrėjusius pareigūnus, vėliau atakavo ir niekuo dėtus žmones (beje, oficiali ceremonija Varšuvoje vyko vidurdienį, jos metu incidentų išvengta).

Vienų šaltinių teigimu, tai – futbolo chuliganų darbas. Kiti tvirtina, kad policijai teko rimtai paplušėti grumtynes išprovokavus nacionalistų grupuotėms.

Chuliganai sugadino šventinę nuotaiką, policiją apmėtydami tuo, kas tik pasitaikė po ranka: akmenimis, šiukšlių dėžėmis, pagaliais. Chuliganai panaudojo ir degančias petardas. Policija į atakas atsakė ašarinėmis dujomis, iškviesta ir vandens patranka.

Chuliganai panaudojo ir degančias petardas. 

Manoma, kad iš viso į eiseną susirinko apie 20 000 žmonių, pusė iš jų dalyvavo grumtynėse arba buvo tiesiog agresyviai nusiteikę.

Tuo pat metu Nepriklausomybės dieną švenčia ir antifašistinės organizacijos. Policijos tikslas – neleisti susigrumti šioms priešiškai nusiteikusioms jaunimo grupuotėms.

Papildyta 18.33 val. Policija taip pat ragino taikiai nusiteikusius žmones ir žurnalistus trauktis iš riaušių zonos. Tačiau sužeidimų išvengti nepavyko: smarkiai nukentėjo keli pareigūnai, tarp jų ir moteris. Tinkle „Twitter“ apie sužeidimą ir sudaužytą kamerą praneša TVN korespondentas Kamilas Dziubka.

Papildyta 18.58 val. Lenkijos žiniasklaida prismena, kad panašūs neramumai kilo ir pernai minint Nepriklausomybės dieną. Tąkart policija sulaikė 210 chuliganų, sužeista kelios dešimtys žmonių, jie gydyti ligoninėse. Panašiai, kaip ir šiais metais, nacionalistų eisena keliavo nuo Konstitucijos aikštės iki paminklo Romanui Dmowskiui. Premjeras Donaldas Tuskas liepė griežtai nubausti riaušių organizatorius. Tačiau istorija ir vėl pasikartojo.

Papildyta 19.50 val.  Policijos ir riaušininkų mūšis tęsiasi. Nacionalistai žygiuoja paminklo R.Dmowskiui apylinkėse. Policija bando blokuoti aplinkines gatves ir išsklaidyti demonstrantus. Tačiau padėtis lieka įtempta, demonstrantai pasidalinęį dvi minias: Konstitucijos aikštėje ir prie paminklo R.Dmowskiui. Centrinės Varšuvos gatvės raudonuoja nuo raudonų futbolo sirgalių deglų liepsnų, tiltai, viadukai, sienos nukabinėti nacionalistiniais plakatais.

Sužeisti 6 pareigūnai, jau suimta 120 demonstrantų, praneša TVN24.pl.

Papildyta 22.08 val. (BNS) Varšuvos miesto valdžia pranešė, kad gelbėjimo tarnybos suteikė greitąją pagalbą 13 žmonių, o dar penki žmonės buvo nuvežti į ligonines.

Šventiniai 94-ųjų nepriklausomybės metinių minėjimo renginiai vyko visoje Lenkijoje.

Oficialiam minėjimui prie Nežinomojo kareivio kapo Varšuvos centre vadovavo prezidentas Bronislawas Komorowskis. Vėliau šalies vadovas prisijungė prie parado, kuriame dalyvavo kelis tūkstančiai žmonių. Šis renginys vyko taikiai.

Lapkričio 11-oji buvo pradėta Lenkijoje oficialiai švęsti tik po to, kai 1989 metais žlugo komunistinis režimas, bet buvo lenkų, kurie minėjo šią šventę ir anksčiau, taip reikšdami opoziciją tuometinei valdžiai.

Papildyta 23.40 val. Lenkijoje prasidėjo politinės diskusijos. Vienas nacionalistų eitynių organizatorių A.Zawisza teigia, kad riaušes išprovokavo policija. Teisėsaugos atstovai tikina, kad tai – absurdas. Ir grasina pateikti vaizdo medžiagą kaip įrodymą. Nacionalistai savo ruožtu tikina turintys vaizdinių įrodymų, kad riaušes išprovokavo „užsislaptinę, persirengę policininkai“.

Policijos atstovas Mariuszas Sokolowskis šiuos kaltinimus pakomentavo taip: „absurdiškesnių kalbų nesu girdėjęs“. Jis patvirtino, kad suimti 132 riaušininkai.

Papildyta 06.46 val. Tvn24.pl skelbia atnaujintus duomenis. Pranešama, kad per riaušes iš viso sužeisti 24 žmonės. Iš jų aštuoni yra policininkai. Taip pat 132 žmonės suimti.

TVN24.pl VAIZDO MEDŽIAGĄ rasite čia.

Pateikiame riaušių Varšuvoje vaizdus iš youtube.com

VIDEO: Marsz Niepodległości - Warszawa - pierwsze petardy

VIDEO: 11 Listopada - Warszawa - Marsz antyfaszystów

VIDEO: Marsz Niepodległości - Warszawa - bójki i prowokacje policji

VIDEO: Marsz Niepodległości - zamieszki na Placu Grzybowskim

VIDEO: Marsz Niepodległości 2012 Policja czeka na początek marszu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius