-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Net prezidentus apžavėjęs genijus tebuvo sukčius tinkuotojas. Daktaras Pi – Ukrainos gėda

Jis draugavo su prezidentais, buvo geidžiamas Ukrainos elito vakarėlių ir televizijų šou svečias. Bet išaiškėjo, kad genialusis profesorius neurochirurgas Andrejus Sliusarčukas arba Daktaras Pi, tėra sukčius, kurio tikroji profesija – tinkuotojas-plytelių klojėjas.
A.Sliusarčukas Ukrainą vedžiojo už nosies beveik trejus metus.
A.Sliusarčukas Ukrainą vedžiojo už nosies beveik trejus metus. / „Vkontakte“ nuotr.

Dabar jis kaltinamas ne tik sukčiavimu ir dokumentų klastojimu, bet ir 12 pacientų nužudymu. Jam gresia kalėjimas iki gyvos galvos. Daktaro Pi byla jau dabar vadinama amžiaus sukčiavimo byla Ukrainoje.

Genijus, profesorius, politikas

Į Ukrainos elitą Daktaras Pi įsiveržė apie 2009 m. Jis apsiskelbė „medicinos šviesuoliu“, „unikalių gebėjimų turinčiu gydytoju“ ir bandė prilygti visame pasaulyje žinomo serialo „Daktaras Hausas“ personažui – genialiam gydytojui. 

Tačiau A.Sliusarčukas neapsiribojo vien medicina. Jis tikino turintis sunkiai suvokiamų matematinių gebėjimų. Vyras išvardijo 30 mln. skaičiaus π po kablelio einančių skaičių ir dėl to papuolė ne tik į Ukrainos Guinnesso rekordų knygą, bet ir imtas vadinti Daktaru Pi.

A.Sliusarčukas taip pat per 20 sekundžių įsiminė ir įvardijo 400 chaotiškai išdėstytų geometrinių figūrų. Jis tikino mokantis mintinai dešimtis tūkstančių knygų ir galintis pacituoti kiekvienos iš jų tam tikrą puslapį. Galiausiai Daktaras Pi sukėlė sensaciją laimėdamas šachmatų partiją prieš vieną geriausių pasaulyje kompiuterinių programų.

„Aš išaugau našlaičiu vaikų namuose. Vaikystėje visi mane vadino psichu ir nenuspėjamu. Aš svajojau tapti neurochirurgu ir psichiatru. Bet man sakė, kad iš manęs išeis tik sanitaras arba felčeris. Aš nepasidaviau ir pradėjau save tyrinėti. Man tapo aišku, kad smegenys gali turėti didžiulę atmintį, bet mes tuo nesinaudojame. Už atmintį atsakinga ta pati smegenų dalis, kaip ir už fobijas, idėjas. Čia ir yra visa paslaptis. Mano smegenys tarsi pradėjo fotografuoti, skenuoti tai, ką pamatė akys. Aš mintinai moku 15 tūkst. knygų“, – apie save pasakojo Daktaras Pi.

Vkontakte nuotr./A.Sliusarčukas
„Vkontakte“ nuotr./A.Sliusarčukas

40-metis A.Sliusarčukas buvo ne tik medicinos ir matematikos „genijus“, bet ir politikas. Daktaras Pi užėmė pirmojo vicepremjero Aleksandro Turčinovo patarėjo postą. Jis kandidatavo į Lvovo apskrities tarybą. Po pokalbio su A.Sliusarčuku, tuometinis Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka juo taip susižavėjo, kad pasirašė įsaką dėl Smegenų instituto įkūrimo, o jo vadovu paskyrė tą patį Daktarą Pi. Nuotrauka iš 2009 metais įvykusio V.Juščenkos ir A.Sliusarčuko susitikimo iki šiol skelbiama Ukrainos prezidento oficialiame tinklalapyje. V.Juščenką pakeitęs dabartinis prezidentas Viktoras Janukovyčius taip pat buvo apžavėtas A.Sliusarčuko. Daktarui Pi V.Janukovyčius skyrė valstybinę 20 tūkst. JAV dolerių premiją už pasiekimus švietimo srityje.

Apie save A.Sliusarčukas sukūrė gražią legendą. Esą jo tėvai žuvo autoavarijoje, jis buvo vunderkindas ir baigė mokyklą būdamas vos 9 metų. Rusijos valstybinio medicinos universiteto Maskvoje diplomą jis neva gavo sulaukęs 17 metų, o 27-erių ten pat apsigynė medicinos mokslų daktaro laipsnį ir vykdė slaptus žmogaus antgamtinių gebėjimų bei smegenų tyrimus.

A.Kašpirovskio pasekėjas

Tačiau dabar išaiškėjo tikroji Daktaro Pi biografija. Sukčių demaskavo ne teisėsaugos pareigūnai, o Ukrainos laikraštis „Ekspres“.

A.Sliusarčukas gimė 1971 m. gegužės 10 d. Ukrainos šiaurėje esančiame Žytomyre. Tuomet 21-erių jo motina nežinojo, kas yra tikrasis sūnaus tėvas ir atsisakė mažylio dar gimdymo namuose. Andrejus pakeitė kelis vaikų namus, o aštuonias klases baigė nepilnaverčiams vaikams skirtame specializuotame internate. Vėliau jaunuolis įstojo į technikumą ir įgijo tinkuotojo-plytelių klojėjo specialybę.

Jo matematikos mokytojas Aleksandras Kušpilius prisiminė, kad A.Sliusarčukas negebėjo įsiminti net daugybos lentelės ir neišsiskyrė trauka mokslams, bet vaikščiojo, „kaip profesorius“ – su diplomatu, kuriame nešiojosi vieną sąsiuvinį visoms pamokoms, baltą chalatą ir gydytojo veidrodėlį. Į visas pastabas jaunuolis atrėždavo: „Aš jums visiems parodysiu!“

Netrukus A.Sliusarčukas ėmėsi hipnotizavimo seansų už pinigus. Pasak vieno bendramokslio, jau tuomet būsimasis Daktaras Pi galėjo užhipnotizuoti žmogų taip, kad jis pakeldavo radiatorių, kurio vėliau net keturi vyrai nepajudindavo iš vietos.

A.Sliusarčukas taip pat apsiskelbė tuo metu ypač populiaraus ekstrasenso, „antgamtinėmis galiomis“ milijonus gerbėjų „gydžiusio“ Anatolijaus Kašpirovskio pasekėju, o vėliau ėmėsi ir gydymo.

Nuotrauka iš 2009 metais įvykusio V.Juščenkos ir A.Sliusarčuko susitikimo iki šiol skelbiama Ukrainos prezidento oficialiame tinklalapyje.

Luošino ir žudė pacientus

„Tokio ar panašaus atvejo nežino jokia šalis: šarlatanas su netikrais gydytojo dokumentais eksperimentuoja su žmonėmis jau dvidešimt metų – luošina ir žudo, užsiima psichotropinių preparatų kontrabanda, o milicija, prokuratūra, Ukrainos saugumo tarnyba to nemato“, – rašė „Ekspres“.

Žurnalistai atsekė, kad A.Sliusarčukui buvo iškeltos dvi baudžiamosios bylos. Pagal vieną iš jų nustatyta, kad 1996 m. Daktaras Pi vieną Lvovo srities gyventoją prigąsdino, jog ji netrukus mirs, jei neduos 650 JAV dolerių „vaistams iš Maskvos“. Gavęs pinigus A.Sliusarčukas dingo, o tikri medikai nustatė, kad moteris neserga jokia gyvybei pavojinga liga. Panašiai buvo apgauta ir kita moteris, bet jos istorija baigėsi tragiškai. Daktaras Pi jai skyrė vaistų, nuo kurių nelaimėlė mirė.

Antroji baudžiamoji byla buvo pradėta 2000-aisiais dėl Lvovo sutuoktinių, kurių vaikus A.Sliusarčukas gydė už pusantro tūkstančio JAV dolerių, pareiškimo. Po „daktaro“ gydymo vaikų sveikata tik pablogėjo.

Tačiau nė viena byla nesibaigė Daktarui Pi blogai. „Ekspres“ spėjo, kad jį išgelbėjo ryšiai aukščiausiuose valdžios sluoksniuose. Ukrainos žurnalistai taip pat atrado moterį, kuri tikino, kad A.Sliusarčiukas nuvarė jos motiną į kapus „valydamas jai kraują“. Dabar aiškėja, kad šarlatano aukų gali būti mažiausiai 12. Kai kurie jo pacientai mirė neištvėrę operacijų, nes šarlatanas net drįso imti skalpelį į rankas.

„Jis šantažavo žmones baisiomis diagnozėmis, sveikus darė invalidais, o vėliau prigąsdindavo. Jis nesigėdydavo imti pinigus iš vargšų, našlaičių ir net pasmerktų žmonių, kurie, pavyzdžiui, kentėjo nuo ketvirtos stadijos vėžio. Jis imdavo iš motinų pinigus, kurie buvo reikalingi tikram jų vaikų gydymui“, – rašė „Ekspres“ žurnalistai.

Žurnalistai nustatė, kad A.Sliusarčuko biografija išgalvota ir jis neturi jokio medicininio išsilavinimo. „Tai viena didžiausių manipuliacijų istorijoje. Tikrasis mūsų „profesoriaus“ išsilavinimas, pasak tikrų jo mokytojų, prilygsta trijų mokyklos klasių baigimui“, – teigia  „Ekspres“.

Vkontakte nuotr./A.Sliusarčuko gydytų pacientų laukė liūdnas galas.
„Vkontakte“ nuotr./A.Sliusarčuko gydytų pacientų laukė liūdnas galas.

„Aš jūsų seniai laukiau“

Šių publikacijų nebuvo įmanoma nuleisti negirdomis. Galiausiai teisėsauga irgi ėmėsi tyrimo. 2011 metų lapkričio 14 d. specialusis Ukrainos milicijos būrys „Berkut“ Lvove suėmė Daktarą Pi.

„Aš jūsų seniai laukiau“, – pamatęs pareigūnus esą ištarė A.Sliusarčukas, o „Ekspres“ žurnalistei, kuri vykdė tyrimą ir pasitiko jį prie vietos nuovados durų, „profesorius“ ištarė tik keiksmažodį.

Kilo toks didelis skandalas, kad Ukrainoje net užsiminta apie parlamentinį tyrimą. Visi A.Sliusarčuko moksliniai laipsniai buvo anuliuoti, o Guinnesso rekordų knyga išbraukė jį iš savo sąrašų, nes žurnalistai įrodė, kad Daktaras Pi sukčiavo. T.y., jie pakartojo jo pasirodymą prieš rekordų komisiją ir paaiškino, kad daktaras naudojosi specialia technika.

Vkontakte nuotr./V.Juačenka ir A.Sliusarčukas
„Vkontakte“ nuotr./V.Juščenka ir A.Sliusarčukas

Pats Daktaras Pi šiuo metu laukia teismo už grotų. A.Sliusarčuką apžiūrėję psichiatrai nenustatė, kad jis būtų nepakaltinamas.

Šalies degradacija

Dalis apžvalgininkų mano, kad Daktaro Pi istorija rodo Ukrainos degradacijos lygį. 

„Šalyje, kur medicina ir švietimo sistema kaip Siamo dvyniai suaugo su korupcija, o chirurginis bandymas juos atskirti 100 proc. garantuoja pacientų mirtį, nestebina, kad net paprastas šarlatanas su minimaliais korupciniais ryšiais gali pridaryti tiek bėdų“, – teigė žurnalistas ir vienos laidos vedėjas Artiomas Ševčenka. Jis iškėlė versiją, kad tokią karjerą padaręs A.Sliusarčukas turi kompromituojančios medžiagos apie aukščiausius šalies valdžios atstovus, todėl ilgai buvo neliečiamas. 

Žurnalistui pritarė ir kai kurie Ukrainos medikai. Dabar jie tikina žinoję, jog Daktaras Pi iš tiesų nėra neurochirurgas.

„Ukrainoje daug medikų, kurių žinių lygis – kaip A.Sliusarčuko. Bet jie turi medicinos diplomus ir yra apgynę daktaro disertacijas. Manau, kad bus daugiau sliusarčukų. Kai einate pas gydytoją, juk nežinote, ar tai Sliusarčukas, ar ne. Nelaimingos motinos patenka pas gydytojus, kurie, vietoj gydymo, siūlo jų vaikams delfinų terapiją, nes už kiekvieną tokį seansą gauna tam tikrą procentą“, – dėstė psichiatras Semionas Gluzmanas.

Jis pridūrė, kad ir Ukrainos žiniasklaida neatsiprašė už „nepaprastų gebėjimų chirurgo ir šachmatininko“ išaukštinimą.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius