-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

N.Nazarbajevas pasiryžęs būti valdžioje iki 2020 metų

Nepakeičiamas Kazachstano lyderis Nursultanas Nazarbajevas pirmą kartą viešai apibrėžė savo buvimo valdžioje terminą, juokais pažymėdamas, kad „sutinka“ likti prezidentu iki 2020 metų mainais už jaunystės eliksyrą.
Nursultanas Nazarbajevas
Nursultanas Nazarbajevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

N.Nazarbajevas vadovauja Centrinės Azijos šaliai nuo 1990 metų ir turi teisę balotiruotis į savo postą be apribojimų. Birželį jis gavo dar daugiau neliečiamybės garantijų ir „tautos lyderio“ statusą, suteikiantį jam galimybę daryti įtaką net po atsistatydinimo.

Rugsėjį N.Nazarbajevas įnešė aiškumo į daug naftos išgaunančios šalies politinę ateitį, pavesdamas savo patarėjui paskelbti ketinimą būti prezidentu „mažiausiai iki 2020 metų“.

„Dėkoju, žinoma... Aš sakiau, aš sutinku iki 2020 metų, bet surask jo (jaunystės eliksyro)“, – trečiadienį sakė N.Nazarbajevas metiniame Kazachstano tautų asamblėjos susirinkime.

Jis taip atsakė po Korėjiečių asociacijos vadovo Romano Kimo kreipimosi.

„Kazachstanas užsibrėžė ambicingus uždavinius, kurie atsispindi strategijoje iki 2030 metų ir strateginiame raidos plane iki 2020 metų... Manau, jog svarbu iškelti klausimą dėl pirmojo šalies prezidento – tautos lyderio įgaliojimų pratęsimo, kad būtų galima įgyvendinti šias strategines kryptis“, – sakė R.Kimas prezidentui visai salei plojant.

Po to prezidentas pasakė, kad „sutinka“, pajuokaudamas: „Drauge jau tada pasiūlyk jaunystės ir energijos eliksyro. Galbūt Korėjoje yra tokių vaistų?“.

Visuomenės atstovai ne kartą prašė N.Nazarbajevą „likti valdžioje kuo ilgiau“. Pats jis nenurodė savo įgaliojimų perėmėjo ir sakė, kad „dirbs, jeigu Dievas duos sveikatos, kurios, šlovė Alachui, yra“.

Pagal konstituciją, nuo 2012 metų prezidento įgaliojimų terminas bus penkeri metai ir tada baigsis septyneriems metams numatytas dabartinis N.Nazarbajevo mandatas. Jeigu jis laimės rinkimus 2012 ir 2017 metais, tai gali vadovauti šaliai iki 2022 metų.

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO), kuriai Astana vadovauja šiais metais, nė karto nepripažino, kad rinkimai Kazachstane buvo sąžiningi ir teisingi. Vakarų teisių gynėjai kritikuoja valdžią už pilietinių teisių suvaržymą, spaudos ir negausios opozicijos persekiojimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius