-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nobelio chemijos premija paskirta izraeliečiui ir dviems JAV mokslininkams

2009 metų Nobelio chemijos premija trečiadienį už ribosomų tyrimus buvo skirta dviem JAV mokslininkams – Venkatramanui Ramakrishnanui ir Thomui Steitzui – bei izraelietei Adai Yonath, pranešė šias premijas skiriantis komitetas.
Nobelio chemijos premija paskirta izraeliečiui ir dviem JAV mokslininkams
Nobelio chemijos premija paskirta izraeliečiui ir dviem JAV mokslininkams. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šie trys mokslininkai buvo pagerbti už „ribosomų – vienų iš sudėtingiausių ląstelių mechanizmų – atomų lygio žemėlapio sudarymą“, kurios yra ypač svarbus kuriant naujus antibiotikus. 

Informaciją apie gyvųjų organizmų sandarą kiekvienoje ląstelėje saugo DNR molekulės, tačiau ribosomos ją įgyvendina ir kontroliuoja gyvybinius procesus cheminiu lygiu.

Švedijos karališkoji mokslų akademija pabrėžė, kad šių mokslininkų darbai ypač padėjo suprasti gyvybės procesus, o kiti tyrėjai jais rėmėsi kurdami antibiotikus nuo įvairių ligų.

70 metų A.Yonath tapo ketvirtąja Nobelio chemijos premiją pelniusia moterimi. Paskutinį kartą šis apdovanojimas buvo skirtas britei Dorothy Crowfoot Hodgkin 1964 metais.

Trys šių metų laureatai sukūrė trimačius modelius, kurie pademonstravo, kaip su ribosomomis jungiasi įvairūs antibiotikai.

„Ribosomos nepaprastai svarbios gyvybei, taip pat yra naujų antibiotikų, kurie tiesiogiai prisideda gelbstint gyvybes ir mažinant žmonijos kančias, taikinys“, – sakoma Švedijos karališkosios mokslų akademijos Nobelio chemijos komiteto pranešime.

Visi mokslininkai naudojo rentgeno kristalografijos metodą, kuris padėjo tiksliai nustatyti kiekvieno iš kelių šimtų tūkstančių ribosomas sudarančių atomų išsidėstymą.

„Daugelis mūsų dienų antibiotikų gydo įvairias ligas blokuodami bakterijų ribosomų veiklą, – sakoma komiteto pranešime. – Neveikiant ribosomoms bakterija negali išgyventi. Štai kodėl ribosomos yra nepaprastai svarbus naujų antibiotikų taikinys.“

Pernai šis prestižinis apdovanojimas chemijos srityje atiteko Japonijos mokslininkui Osamui Shimomurai ir dviem JAV tyrėjams – Martinui Chalfie bei Rogeriui Y.Tsienui  – už žaliai fluorescuojančio proteino (ŽFP) atradimą ir jo tyrimus.

Trečiadienį paskirta jau trečioji šių metų Nobelio premija. Pirmadienį buvo paskirti šios premijos laureatai medicinos ir fiziologijos, o antradienį – fizikos srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius