-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nobelio premijos laureatai ragina Vladimirą Putiną atšaukti prieš homoseksualius asmenis nukreiptą įstatymą

Aktorius Ianas McKellenas kartu su 27 Nobelio premijų laureatais parašė atvirą laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuriame ragina jį atšaukti prie homoseksualius asmenis nukreiptą įstatymą ir reiškia solidarumą su minėto įstatymo kritikais.
Užrašas „Meilė yra stipresnė už homofobiją“
Užrašas „Meilė yra stipresnė už homofobiją“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Laiškas, kuris antradienį buvo publikuotas laikraštyje „The Independent“, paskelbtas likus mažiau nei mėnesiui iki žiemos olimpinių žaidynių Sočyje, kurių atidaryme nedalyvaus daugelio didžiųjų Europos valstybių ir JAV lyderiai, tokiu būdu siekiantys parodyti savo kritišką požiūrį į tą įstatymą.

Pernai Valstybės Dūmos priimtas įstatymas, draudžiantis „netradicinių seksualinių santykių“ propagavimą nepilnamečių akivaizdoje, paskatino gėjų teisių aktyvistus paraginti tarptautinę bendriją boikotuoti vasario 7 dieną prasidėsiančią olimpiadą.

Ianas McKellenas
Ianas McKellenas

I.McKellanas, kuris milijonams žiūrovų pažįstamas kaip burtininkas Gendalfas iš kino trilogijų „Žiedų valdovas“ (The Lord of the Rings) ir „Hobitas“ (The Hobbit), parašė šį laišką kartu su savo draugu, Nobelio chemijos premijos laureatu Haroldu Kroto.

Pasak jų, šį laišką jie parašė siekdami parodyti mokslo bendruomenės „solidarumą“ su politikais, menininkais, atletais ir kitais žmonėmis, kurie jau pareiškė savo pasipiktinimą dėl Rusijos veiksmų, nukreiptų prieš homoseksualius piliečius.

„Protestuoti niekada nėra lengva, bet mes viliamės, kad pareikšdami nepritarimą tokiam įstatymui galbūt paskatinsime Rusiją gyventi pagal XXI amžiaus humanitarinius, politinius ir visuotinius demokratinius principus, dėl kurių taip sunkiai dirbo Michailas Gorbačiovas“, – rašoma laiške.

Laišką pasirašė 27 Nobelio premijų laureatai, tarp jų 1976-ųjų Nobelio taikos premijos laureatė Mairead Maguire, 2009-aisiais Nobelio lirteratūros premiją pelniusi Herta Muller, 2003-iųjų chemijos premijos laureatas Peteris Agre bei Thomas Steitzas, šį apdovanojimą chemijos srityje pelnęs 2009 metais.

Prie savo pavardės I.McKellenas prirašė: „aka Henrikas V/Gendalfas“.

Tai ne pirmasis kartas, kai savo homoseksualumo neslepiantis aktorius pasisakė prieš šį įstatymą.

Praėjusį mėnesį 74 metų I.McKellenas pareišė, kad Didžiosios Britanijos vyriausybė patarė jam nevykti į Rusiją, ir sakė negalintis patikėti, kad toks įstatymas taikomas „Piotro Čaikovskio, Sergejaus Diagilevo, Rudolfo Nurijevo – homoseksualių menininkų, kurių seksualumas darė įtaką jų darbui, krašte“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius