Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegijos vyriausybės rūmus nusiaubė galingas sprogimas, vėliau įvykdytas ginkluotas išpuolis jaunimo stovykloje

Norvegijos sostinėje Osle, prie pastato, kuriame įsikūrusi vyriausybė ir kai kurios ministerijos, penktadienį po pietų nugriaudėjo galingas sprogimas, pareikalavęs mažiausiai 7 aukų. Vėliau greta Oslo esančioje saloje įvyko ginkluotas išpuolis, per kurį žuvo ne mažiau nei 84 žmonės.
Norvegijos sostinę sudrebino sprogimas.
Sprogimas nuniokojo vyriausybinį Oslo kvartalą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po sprogimo prie vyriausybės pastato esančioje Naftos ir energetikos ministerijoje bei keliuose kituose pastatuose kilo gaisras. Iš aplinkinių pastatų buvo evakuoti žmonės. Teigiama, kad per sprogimą išdužo beveik visi 17 aukštų pastato, kuriame įsikūrusi šalies vyriausybė ir ministerijos, bei aplinkinių pastatų stiklai.

Pasak BBC, iš nuo sprogimo nukentėjusių pastatų rūko dūmai, gatvėse pilna stiklų, šukių. Anot liudininkų, sprogimo metu buvusių įvykio vietoje, sprogimas buvo itin galingas. Jam nugriaudėjus, gatvėse kilo chaosas: žmonės pradėjo bėgti, verkti, kiti skambino artimiesiems pranešti, kad jie nenukentėjo.

Kaip praneša norvegų tinklalapis vg.no, galingas sprogimas nugriaudėjo 15.20 val. vietos (16.20 val. Lietuvos) laiku. Socialiniame tinklalapyje „Twitter“ praėjus vos kelioms minutėms po sprogimo pasipylė šimtai žinučių apie nelaimę. Tinklalapio vartotoja Trine Falnes rašo: „Buvau mieste, kai Oslo centre įvyko didžiulis sprogimas. Bauginanti patirtis. Aplink dūžtantys langai, verkiantys žmonės“.

Papildyta 17.49 val. Informacija apie sprogimą Osle naujienų portalo 15min.lt redakciją pasiekė anksčiau, nei apie įvykį pradėjo rašyti pagrindinės pasaulio naujienų agentūros. Į redakciją iš Norvegijos sostinės paskambinęs 15min.lt skaitytojas papasakojo vaikščiojęs po Oslą su dukrele ir išgirdęs galingą sprogimą. „Sprogo didelis pastatas, visur pabiro stiklai“, – telefonu sakė Norvegijoje esantis lietuvis.

Norvegijos dienraščio „VG“ politikos žinių redaktorė Hanne Skartveit, kalbėdama tiesioginiame televizijos CNN eteryje, negalėjo patvirtinti žinios apie antrąjį sprogimą. „Kol kas negalime to patvirtinti. Mieste dabar sklando daugybė gandų, ne visi jie yra pagrįsti“, – sakė H.Skartveit.

Papildyta 17.52 val. „al Qaeda“ planavo teroro išpuolį

Lygiai prieš metus Norvegijoje buvo suimti trys vyrai, įtariami teroro išpuolių Norvegijoje organizavimu. Visi jie priklausė tinklui „al Qaeda“ ir buvo suiimti po metus trukusio sekimo.

Tąsyk Norvegijos policijos pareigūnai teigė, kad nebuvo aišku, ar suimtieji turėjo išsirinkę taikinį, tačiau buvo žinoma, kad jie kėsinosi gaminti peroksido bombas.

VIDEO: Oslo Explosion 22.07.2011


View Larger Map

Papildyta 18.14 val. Pasak NRK, pranešimai apie antrąjį sprogimą Parlamento gatvėje yra neteisingi. NRK žurnalisto teigimu, šioje gatvėje esančiuose pastatuose išdužo stiklai, tačiau sprogimo nebuvo.

Pranešama, esą policijos duomenimis, išpuolis galėjo būti nukreiptas prieš Naftos ir energetikos ministeriją. Bomba sprogo tarp vyriausybės ir minėtos ministerijos pastatų.

Policija taip pat patvirtino, kad per sprogimą žuvo keli žmonės. 17.30 val. vietos laiku (18.30 val. Lietuvos laiku) įvyks policijos organizuojama spaudos konferencija.

Papildyta 18.35 val. Netoli vyriausybinių pastatų komplekso esančio viešbučio „Oslo Grand Hotel“ darbuotoja CNN sakė, kad visi viešbutyje girdėjo ir pajautė sprogimą, kuris sudrebino visą pastatą.

„Tai neįtikėtina, – sakė moteris, nenorėjusi atskleisti savo vardo, nes nėra įgaliota kalbėti viešbučio vardu. – Tai vyksta kažkur toli, bet ne Osle. Esu šokiruota“.

Norvegijos „Raudonojo kryžiaus“ patarėja žiniasklaidos klausimais Vivian Paulsen, gyvenanti 20 minučių nuo Oslo centro, sakė girdėjusi „didžiulį sprogimą“.

„Išgirdau didžiulį sprogimą, tačiau nemaniau, kad tai kažkas rimo. Vis dar galiu matyti dūmus, rūkstančius iš nelaimės vietos“, – sakė moteris, pridūrusi taip pat girdėjusi greitosios pagalbos automobilių sirenas.

Norvegijos piliečiai šokiruoti. Jie visi žurnalistams kartoja tą patį: tokie dalykai nevyksta šioje taikioje šalyje.

Papildyta 18.43 val. Nors policijos pareigūnai patvirtino, kad sprogimą sukėlė automobilyje sprogusi bomba, apie galimybę, jog Osle įvykdytas teroristinis išpuolis, kol kas kalbama atsargiai. Pasak CNN kalbintų apžvalgininkų, Norvegija galimai galėjo tapti teroristų taikiniu dėl to, kad šios šalies karių yra Afganistane; Norvegija taip pat aktyviai prisidėjo prie NATO veiksmų Libijoje, o praėjusiais metais perspausdino didžiulį skandalą ir musulmonų pasipiktinimą sukėlusias pranašo Mahometo karikatūras, kurios prieš kurį laiką buvo pasirodžiusios Danijos spaudoje.

Papildyta 20.12 val. Netrukus po sprogimo Oslo centre Norvegijoje įvykdytas dar vienas išpuolis – užpulta jaunimo stovykla. Ši stovykla, kurią suorganizavo valdančioji Norvegijos darbo partija, įsikūrusi Utojos saloje, esančioje netoli Oslo.

Kaip praneša Norvegijos žiniasklaida, kažkoks policijos pareigūno uniforma apsirengęs vyras saloje pradėjo šaudyti į stovyklautojus ir sužeidė mažiausiai penkis žmones. Kuo baigėsi incidentas, kol kas žinių nėra.

Kai kuriais duomenimis, stovykloje penktadienį lankėsi vienas iš buvusių šalies premjerų, o dabartinis vyriausybės vadovas J.Stoltenbergas saloje turėjo apsilankyti šeštadienį.

Ar šis išpuolis susijęs su sprogimu Oslo centre, kol kas tik spėliojama.

Norvegijos žinaisklaida taip pat praneša, kad Osle evakuotas televizijos TV 2 biuras, kuriame aptiktas įtartinas paketas.

Papildyta 20.25 val. Naujienų agentūra „Reuters“ praneša, kad jaunimo stovykloje šaudęs asmuo yra sulaikytas ir nuginkluotas. Vos tik buvo gauti pirmieji pranešimai apie šaudymą stovykloje, į ją sraigtasparniu buvo išsiųsta specialios paskirties policijos būrio pareigūnų grupė.

Taip pat patikslinama, kad penktadienį stovykloje lankosi buvusi šalies premjerė Gro Harlem Brundtland.

Paskutiniais duomenimis, po sprogimo Oslo vyriausybiniame kvartale į ligonines pristatyta 10 sužeistų žmonių. Kai kurių jų būklė apibūdinama kaip labai sunki ar kritinė.

Papildyta 20.47 val. Aukų skaičius auga. „Reuters“ praneša, kad Oslo policija jau suskaičiavo septynis per sprogimą žuvusius žmones. Baiminamasi, kad patikrinus sprogimo suniokotus pastatus, bus rasta dar daugiau lavonų.

Televizija TV 2 informuoja, kad per šaudymą Utojos saloje žuvo mažiausiai du žmonės.

Papildyta 22.28 val. Išpuolio Utojos saloje mastai, greičiausiai, yra daug baisesni, nei skelbta iš pradžių. Kruvinų įvykių liudininkas Norvegijos televizijos kanalo NRK žurnalistams sakė suskaičiavęs 20–25 žuvusiųjų kūnus.

utoya.no nuotr./Utojos sala
utoya.no nuotr./Utojos sala

NRK, cituodamas pašnekovą, pranešė, kad jis matė „daugybę žuvusiųjų“ salos pakrantėje ir vandenyje. Anksčiau skelbta, kad daugelis stovyklos dalyvių gelbėjosi nuo ginkluoto užpuoliko šokdami į vandenį ir mėgindami plaukti tolyn nuo kranto.

Tuo tarpu Oslo policija pareiškė įtarianti, kad dėl šaudymo saloje sulaikytas vyriškis yra susijęs su teroro išpuoliu miesto centre. Jokių papildomų detalių apie sulaikytojo tapatybę kol kas neskelbiama.

Papildyta 23.46 val. Kaip skelbia Norvegijos žiniasklaida, sulaikytasis dėl šaudymo Utojos saloje yra maždaug 190 cm ūgio „norvegiškos išvaizdos“ šviesiaplaukis vyriškis. Kaip minėta, jis vilkėjo policijos uniformą ir atvykęs į salą iš pradžių pareiškė, kad yra atsiųstas į ją padėti užtikrinti saugumą po sprogimo Osle.

Sulaikytasis kalba norvegiškai, televizijos kanalo TV 2 korespondentui sakė vienas iš policijos vadovų, esantis įvykio vietoje. Būtent šis vyras, daugybės liudininkų teigimu, išsitraukė automatinį ginklą ir pradėjo šaudyti į aplink jį esančius žmones. CNN skelbia, kad atsirado ir liudininkų, kurie tvirtina sulaikytąjį matę prie vyriausybinio komplekso Oslo centre prieš pat sprogimą.

Į salą po šaudymo buvo pasiųsta iki dviejų dešimčių medikų brigadų, gelbėtojai valtimis ir iš sraigtasparnių ieškojo žmonių aplinkiniuose vandenyse. Salą taip pat tikrina sprogmenų specialistai – baiminamasi, kad joje gali būti paslėpta sprogstamųjų užtaisų.

Papildyta 1.56 val. Utojos saloje surastas automobilis su sprogmenimis, pranešė Norvegijos televizijos kanalas NRK. Policija įtaria, kad automobilis priklauso sulaikytam įtariamajam žudikui.

Be to, jau patvirtinta, kad sulaikytasis yra Norvegijos pilietis. Policijos vadovybė savo ruožtu patikino, kad jis niekada nedirbo teisėsaugos institucijose. Neatmetama, kad įtariamasis gali turėti bendrininkų, tačiau daugiau įtariamųjų kol kas nėra sulaikyta.

Didžiosios Britanijos televizijos kanalas „Sky News“ praneša, kad įtariamajam – 32 metai.

Po teroro išpuolių Osle ir Utojos saloje visoje šalyje sustiprintos saugumo priemonės, sugriežtinta oro ir geležinkelio transporto kontrolė. Norvegijos policija paskelbė, kad priimtas sprendimas atnaujinti pasienio kontrolę ir su Šengeno šalimis.

Tikslus aukų skaičius Utojos saloje lieka nežinomas. Policija patvirtina devynių-dešimties žmonių žūtį, tuo tarpu daugelis vietos žiniasklaidos priemonių ir toliau cituoja liudininkus, teigiančius, kad aukų skaičius gali siekti 30.

Papildyta 2.13 val. „Sky News“, remdamasis neįvardijamu šaltiniu Norvegijoje, paskelbė sulaikyto įtariamojo vardą ir pavardę – Andersas Behringas Breivikas.

Papildyta 8.26 val. Norvegijos policija paskelbė, kad Utojos saloje žuvusiųjų skaičius siekia mažiausiai 80, praneša „Reuters“. Policijos atstovas Are Frykholmas sakė, kad aukų skaičius gali būti ir didesnis.

Tuo metu „Sky News“ praneša, kad įtariamasis sulaikymo metu buvo sužeistas. Neįvardintas šaltinis policijoje sakė, kad sulaikytasis, sprendžiant pagal dabar turimus duomenis, nesusijęs su jokiomis ekstremistinėmis organizacijomis ir veikė vienas.

Nuotr. ia Facebook/Andersas Behringas Breivikas
Nuotr. iš Facebook/Andersas Behringas Breivikas

Anksčiau buvo skelbiama, jog vyras yra nacionalistinių pažiūrų, ir buvo išsakyta versija, kad jis susijęs su dešiniaisiais ekstremistais.

Liudininkai pasakojo, kad žudikas vaikščiojo po salą ir šaudė į visus, buvusius aplink. Daug žmonių žuvo, puolę į vandenį bandydami pasprukti.

Šiuo metu pareigūnai kateriais tiria salos apylinkes. Į salą įleidžiami tik saloje buvusiųjų paauglių tėvai.

Papildyta 9.53 val. Policija praneša, kad užpuolikas Utojos saloje naudojo bent kelis ginklus – pistoletą, automatinį ginklą. Savo vardu įtariamasis turėjo du registruotus ginklus, jis priklausė ginklų klubui.

Iki šiol nežinoma, ar užpuolikas veikė vienas, ir kokie buvo šių žudynių motyvai. A.B.Breivikas ir pats vienas galėjo įvykdyti abu išpuolius, tačiau neatmetama, jog jam galėjo padėti ir kiti.

Nors kol kas nėra nustatyti ryšiai su ekstremistinėmis grupuotėmis, vyras neslėpė savo antimusulmoniškų pažiūrų, jis žavėjosi dešiniųjų radikalų idėjomis. Įtariamasis kartu su motina gyveno pasiturinčių norvegų kvartale, jis vadovavo žemės ūkio bendrovei.

Papildyta 10.46 val. Norvegijos policija nurodė, jog per penktadienio išpuolį jaunimo stovykloje netoli Oslo žuvo 84 žmonės, praneša bbc.co.uk.

Dar septyni žuvo per sprogimą Oslo centre prie vyriausybės pastatų. Bendras žuvusiųjų skaičius per šiuos du įvykius siekia 91.

VIDEO: Interview: Norway shooting witness

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius