Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 07 24 /19:27

Norvegų policija atvyko į salą netoli Oslo 90 minučių po skerdynių pradžios

Policija į salą netoli Oslo, kur siautėjo žudikas, atvyko maždaug pusantros valandos po to, kai jis paleido pirmąjį šūvį, nes negalėjo greitai gauti sraigtasparnio, o paskui – rasti valties, kad nuplauktų į salą, esančią vos keli šimtai metrų nuo kranto.
Utojos saloje norvegas šaudė į žmones
Utojos saloje norvegas šaudė į žmones. / „Scanpix“ nuotr.

Užpuolikas pasidavė, kai policija galiausiai atvyko, tačiau iki to laiko žuvo 85 žmonės.

Žudynes išgyvenę liudininkai pasakojo, kad bėgdami nuo žudiko slėpėsi ar šoko į vandenį, tačiau šeštadienį surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje policija pirmą kartą detaliai paskelbė, kiek laiko truko tas siaubas ir kiek laiko aukos laukė pagalbos.

Saloje buvo šaudoma netrukus po to, kai Oslo centre prie vyriausybės pastatų buvo susprogdinta bomba.

Iš viso per šiuos du išpuolius, dėl kurių policija kaltina tą patį įtariamąjį – 32 metų norvegą Andersą Behringą Breiviką, žuvo mažiausiai 92 žmonės.

Policijos greitojo reagavimo būrys į salą buvo pasiųstas daugiau kaip 50 minučių po to, kai vienoje stovyklavietėje atostogavę žmonės išgirdo per ežerą atsklindantį šūvių garsą, sakė policijos viršininkas Sveinungas Sponheimas. Nuvažiuoti prie ežero prireikė maždaug 20 minučių, o ten dar maždaug 20 minučių komanda ieškojo valties.

Saloje buvo nušauti mažiausiai 85 žmonės, bet dar keturi ar penki žmonės yra dingę, nurodė policija.

Narai pradėjo ieškoti dingusiųjų aplinkiniuose vandenyse. Pasak S.Sponheimo, dingę žmonės galėjo nuskęsti.

Anksčiau policija sakė, kad saloje vis dar yra nesprogęs sprogmuo, bet vėliau pasirodė, kad jis netikras.

Papildyta 19.27 val. Norvegijos policija pateikė detalesnę ataskaitą apie tai, kaip pareigūnai vyko į salą gelbėti paauglių nuo ten siautėjančio žudiko ar žudikų. Ji iš tiesų patvirtina, kad net pusantros valandos truko žudynės, kol policininkai galiausiai pasiekė tragedijos vietą.

Kaip skelbia „Reuters“, pranešimą apie šaudymą stovykloje policija gavo 17.27 val. vietos laiku. 17.52 val. pareigūnai atvyko prie ežero, ir nuo įvykio vietos juos skyrė tik vanduo.

Tačiau atvykę prie ežero pareigūnai suprato, kad jie neturi tinkamos valties pasiekti stovyklą. „Kada žmonės ir įranga atsidūrė valtyje, ją ėmė semti vanduo, sustojo variklis. Valtis buvo labai maža“, – sakė policijos atstovas.

S.Sponheimas reikalavo, kad antiteroristinis būrys „Delta“ į salą vyktų automobiliu, o ne sraigtasparniu, nes vienintelis tuo metu laisvas sraigtasparnis buvo apie 50–60 kilometrų į pietus nuo Oslo.

Galiausiai suradus tinkamą valtį, pareigūnams prireikė 16 minučių, kad įveiktų atstumą iki salos. Atvykus „Delta“ būriui įtariamasis pasidavė praėjus vos dviems minutėms nuo jų išsilaipinimo nei kiek nesipriešindamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius