-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo Gruzijos vilko bėgusi Abchazija pateko į rusiškos meškos glėbį

Separatistinės Abchazijos lyderis tvirtina, kad šis Gruzijos regionas yra nepriklausoma respublika, tačiau rinkimų išvakarėse daugelis sako, kad Tbilisio kontrolę Abchazija tiesiog iškeitė į Rusijos globą.
Abchazijoje gruodžio 10 dieną įvyks prezidento rinkimai. Ant spaudos kiosko vieno iš kandidatų, Zauro Ardzinbos, agitacinis plakatas.
Abchazijoje gruodžio 10 dieną įvyks prezidento rinkimai. Ant spaudos kiosko vieno iš kandidatų, Zauro Ardzinbos, agitacinis plakatas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tbilisis praktiškai nekontroliavo Abchazijos po pilietinio karo, kuris kilo subyrėjus Sovietų Sąjungai, tačiau dauguma šalių ją tebelaiko Gruzijos regionu, kurią yra neteisėtai okupavusios Rusijos pajėgos.

„Deja, Vakarų šalyse mūsų nesupranta. Palaikome gerus santykius su Rusija, todėl jos mano, kad esame Rusijos marionetės, – Abchazijos separatistinės vyriausybės prezidentas Sergejus Bagapšas sakė naujienų agentūrai AFP. – Rusija nėra ypatingai suinteresuota daryti įtaką Abchazijai arba ją aneksuoti... Mums patiems jų (rusų) reikia, kad apsisaugotume nuo Gruzijos.“

Tačiau maždaug 216 tūkst. gyventojų turinčioje Abchazijoje, garsėjančioje vaizdingais Juodosios jūros paplūdimiais ir švelniu klimatu, Rusijos įtakos stiprėjimas akivaizdus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Abchazijos prezidentas Sergejus Bagapšas
Abchazijos prezidentas Sergejus Bagapšas

Prie kelio į šio regiono sostinę Suchumį pastatyti dideli reklaminiai skydai su iškabintais plakatais, vaizduojančiais S.Bagapšą ir Rusijos prezidentą Dmitrijų Medvedevą.

„Abchazija ir Rusija: amžinai kartu!“ – skelbia vienas iš tokių plakatų šūkių.

Tas kelias, sutaisytas gavus Rusijos vyriausybės paramą, šiemet padėjo pritraukti į Abchaziją 1,5 mln. turistų, kurių absoliuti dauguma buvo Rusijos piliečiai.

Kibus Rusijos glėbys kai kuriuos šio nedidelio regiono gyventojus verčia abejoti, ar Gruzijos kontrolės atsikračiusi Abchazija netaps milžiniškos šiaurinės kaimynės dominija.

Šeštadienį Abchazijoje vyks prezidento rinkimai, o vienas iš svarbiausių rinkėjams rūpinčių klausimų – ar S.Bagapšas pernelyg nesuartėjo su Maskva.

Opozicija kritikuoja kai kurias per pastaruosius kelerius metus S.Bagapšo pasirašytas sutartis. Pagal vieną iš jų Abchazijos geležinkelis 10 metų buvo išnuomotas vienai Rusijos valstybinei kompanijai.

„Ekonomikos atžvilgiu Abchazija palaipsniui virsta Rusijos subsidijuojamu regionu“, – sakė Zauro Ardzinbos, vieno iš trijų opozicijos iškeltų kandidatų, atstovas Astamuras Tania.

S.Bagapšas tokius skundus vadina „gryna politika“. Pasak jo, tos sutartys buvo neišvengiamos, siekiant atkurti Abchazijos infrastruktūrą, kuri smarkiai nukentėjo per 1992–1993 metų karą, kai šis regionas nusikratė iš Tbilisio kontrolės.

Abchazijai sunku tikėtis sulaukti pagalbos iš kur nors kitur, išskyrus Rusiją. Šio regiono nepriklausomybę pripažįsta tik Maskva ir dvi tolimos Lotynų Amerikos šalys – Nikaragva ir Venesuela.

Tačiau separatistinei vyriausybei Abchazijos valstybingumas abejonių nekelia: ji išduoda vizas atvykėliams iš užsienio, rūpestingai prižiūri 1992–1993 metų „karo dėl nepriklausomybės“ paminklus, o ant visų vyriausybinių pastatų iškeltos regiono vėliavos.

Abchazija uoliai stengiasi įtikinti užmegzti su ja diplomatinius santykius kitas šalis, ypač Maskvai palankias kairiosios pakraipos Lotynų Amerikos vyriausybes.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Abchazijos karo mokyklos studentai
Abchazijos karo mokyklos studentai

„Ieškome šalių, kurios tam tikru laipsniu būtų nepriklausomos nuo Jungtinių Valstijų, – sakė šio regiono užsienio reikalų ministras Sergejus Šamba. – Štai kodėl pasiuntėme delegacijas į Nikaragvą, Venesuelą, Ekvadorą ir Artimųjų Rytų šalis, kuriose gyvuoja mūsų diaspora.“

Abchazija tikisi, jog artėjantys rinkimai padės įrodyti, jog ji yra demokratinė valstybė, pasiruošusi užmegzti ryšius su tarptautine bendruomene.

Suchumio gatvėse apstu rinkiminių plakatų, o opozicijos kandidatai šią savaitę dažnai kalbėjo per vietos televiziją, patvirtindami Abchazijos teiginius apie klestinčią demokratiją.

Tačiau kritikai primena, kad demokratija galioja tik etniniams abchazams, o kitos etninės grupės yra diskriminuojamos.

Pagal regiono konstituciją, prezidentu gali būti išrinktas tik abchazas, nors ši etninė grupė nesudaro nė pusės Abchazijos gyventojų, o kiti yra armėnai, gruzinai, rusai ir daugelio Kaukazo kalnų tautelių atstovai.

„Demokratija egzistuoja, tačiau ji labai iškreipta, – sakė nevyriausybinės organizacijos „European Council on Foreign Relations“ analitikas Nicu Popescu. – Pliuralizmo lygis ten stulbinamai aukštas... Tačiau tuo pliuralizmu gali naudotis tik tam tikras skaičius žmonių.“

Tačiau S.Bagapšas neigia pareiškimus, kad Abchazija yra nedemokratiška. Pasak jo, abchazų tautybei nepriklausantiems asmenims sudarytos visos sąlygos balsuoti ir patekti į vyriausybę bei parlamentą – išskyrus prezidento postą.

„Šalyje norime sukurti sistemą, kuri įtikintų Vakarų ir kitų šalių žmones, jog esame žmonės, su kuriais galima ir naudinga turėti reikalų“, – sakė Abchazijos lyderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius