Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Nušluoti Gazą“: karas išlaisvina siaubingą retoriką Izraelyje

Ekspertai teigia, kad grėsmingi ir neapykantą kurstantys žinomų Izraelio žmonių pareiškimai normalizuoja kažkada tabu buvusias idėjas, tokias kaip civilių gyventojų žudymas ir masiniai trėmimai.

Po to, kai spalio 7 d. „Hamas“ ginkluoti užpuolikai iš Gazos Ruožo nužudė apie 1 200 Izraelio civilių ir karių, Izraelis patyrė šoką, sielvartą ir skausmą. Taip pat kilo pyktis ir keršto troškimas, kurį šalies vadovai išreiškia kalbomis, kurios, pasak Izraelio kritikų, dažnai peržengia kurstymo ribą, tvirtina laikraštis „The New York Times“.

„Mes kovojame su žmonėmis žvėrimis ir atitinkamai elgiamės“

„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitus Izraelio šiaurėje
„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitus Izraelio šiaurėje

„Mes kovojame su žmonėmis žvėrimis ir atitinkamai elgiamės“, – praėjus dviem dienoms po išpuolių sakė gynybos ministras Yoavas Gallantas, apibūdindamas, kaip Izraelio kariuomenė planuoja išnaikinti „Hamas“ Gazoje.

„Mes kovojame su naciais“, – pareiškė buvęs ministras pirmininkas Naftali Bennettas.

„Turite prisiminti, ką jums padarė Amalekas, sako mūsų Šventasis Raštas – mes prisimename“, – teigė ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu, turėdamas omenyje senovinį izraelitų priešą Šventajame Rašte. Mokslininkai interpretuoja, kad judaizmo įsakymuose (mitzvot) užsimenama apie raginimą išnaikinti priešo „vyrus ir moteris, vaikus ir kūdikius“.

Pasak pasisakymus stebinčių ekspertų, aistras kurstančius žodžius taip pat vartojo žurnalistai, į atsargą išėję generolai, įžymybės ir socialinės žiniasklaidos veikėjai. Raginimai „sulyginti Gazą su žeme“, „ištrinti“ ar „sunaikinti“ nuo spalio 7 d. hebrajiškuose pranešimuose socialiniame tinkle X buvo paminėti apie 18 000 kartų, teigė Izraelio grupė „FakeReporter“, stebinti dezinformaciją ir neapykantos kalbą. Per pusantro mėnesio iki karo šios frazės buvo paminėtos tik 16 kartų.

Ekspertų teigimu, bendras poveikis tas, kad normalizavosi vieša diskusija apie idėjas, kurios iki spalio 7 d. būtų laikomos draudžiamais dalykais: kalbos apie Gazos gyventojų „ištrynimą“, etninį valymą ir teritorijos branduolinį sunaikinimą, rašo „The New York Times“.

Be abejo, kurstantys pareiškimai neapsiriboja vien Izraeliu. Spalio 24 d. „Hamas“ aukšto rango lyderis Ghazi Hamadas pažadėjo, kad grupuotė sunaikins Izraelį kaip valstybę, ir, atrodo, džiaugėsi barbariškais veiksmais, kuriuos jo kovotojai įvykdė prieš Izraelio civilius gyventojus. „Mes nesigėdijame tai pasakyti visa jėga, – sakė jis. – Turime duoti Izraeliui pamoką ir darysime tai vėl ir vėl“.

Tačiau tokių izraeliečių kalbų plitimas sukėlė diskusijas Izraelyje, kur kraštutinių dešiniųjų ir ultranacionalistų politikai dar prieš spalio 7 d. bandė nustatyti leistinos kalbos ribas. Itamaras Ben-Gviras, dešiniųjų pažiūrų nausėdijų gyventojas, iš marginalo tapęs nacionalinio saugumo ministru B.Netanyahu kabinete, jau seniai yra išsakęs kurstančių pastabų apie palestiniečius. Neseniai duodamas interviu televizijai jis sakė, kad visi, kurie remia „Hamas“, turėtų būti „sunaikinti“.

Branduolinio smūgio Gazos Ruožui idėja

dpa/Scanpix/Gazos al-Zahros rajonas po bombardavimo
dpa/Scanpix/Gazos al-Zahros rajonas po bombardavimo

Nuogąstavimai dėl ekstremistinės retorikos plitimo – tai tęsinys visus metus Izraelyje vykstančios politinės kovos tarp B.Netanyahu ultradešiniosios vyriausybės ir pilietinės opozicijos, kurios dalis dabar nerimauja, kad karui tęsiantis Izraelio gyventojai pripras prie civilių aukų Gazoje.

Branduolinio smūgio Gazos Ruožui idėją praėjusią savaitę iškėlė kitas dešiniojo sparno ministras Amichay Eliyahu, kuris hebrajų radijo stočiai pareiškė, kad Gazos Ruože nėra nekovotojų. B.Netanyahu nušalino A.Eliyahu nuo pareigų, sakydamas, kad jo komentarai buvo „atitrūkę nuo tikrovės“.

VIDEO: Nufilmuota, kaip atrodė Gazos ligoninė įsiveržus Izraelio kariams

B.Netanyahu teigia, kad Izraelio kariuomenė stengiasi užkirsti kelią žalai civiliams gyventojams. Tačiau, Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvusiųjų skaičius išaugo iki daugiau nei 11 000, todėl šie teiginiai vertinami skeptiškai net Jungtinėse Valstijose, kurios spaudžia Izraelį leisti kasdien daryti keturių valandų humanitarines pertraukas kovose.

Tokius patikinimus paneigia ir B.Netanyahu kalba, kurią jis vartoja kalbėdamas su Izraelio auditorija. Amaleką jis paminėjo savo kalboje, pasakytoje hebrajų kalba spalio 28 d., kai Izraelis pradėjo antžeminę invaziją. Nors kai kurie žydų mokslininkai teigia, kad Šventojo Rašto žinia yra metaforiška, o ne pažodinė, jo žodžiai sulaukė plataus atgarsio, nes jo kalbos vaizdo įrašu socialinėje žiniasklaidoje dalijosi, dažnai kritikai.

„Tai nėra vienkartiniai pareiškimai, išsakyti akimirkos įkarštyje“, – sakė Izraelio žmogaus teisių advokatas, knygos „Siena ir vartai: Izraelis, Palestina ir teisinis mūšis už žmogaus teises“ autorius Michaelas Sfardas.

„Kai ministrai daro tokius pareiškimus, – pridūrė A.Sfardas, – jie atveria duris visiems kitiems.“

Jeruzalės analitinio centro „Ofek“ vienas iš direktorių Yehuda Shaulas nuo spalio 7 d. surinko 286 pareiškimus, kuriuos jis priskiria prie galinčių paskatinti neteisėtą elgesį. Jo sąraše yra Izraelio popdainininkas Eyalas Golanas, B.Netanyahu žmona Sara Netanyahu ir Izraelio dešiniojo 14-ojo kanalo laidų vedėjas Yinonas Magalas.

„Ištrinkite Gazą. Nepalikite ten nė vieno žmogaus“, – sakė E.Golanas spalio 15 d. interviu 14-ajam kanalui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Propalestinietė protestuotoja laiko Benjamino Netanyahu portretą, kuris palaipsniui tampa Adolfu Hitleriu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Propalestinietė protestuotoja laiko Benjamino Netanyahu portretą, kuris palaipsniui tampa Adolfu Hitleriu

„Nevadinu jų žmonėmis gyvuliais, nes tai būtų gyvūnų įžeidimas“, – spalio 10 d. duodama interviu radijui sakė S.Netanyahu, turėdama omenyje „Hamas“.

„Atėjo laikas „Nakbai 2“, – spalio 7 d. socialiniame tinkle X rašė Y.Magalas, turėdamas omenyje masinį palestiniečių perkėlimą ir pabėgimą prieš ir po Izraelio įkūrimo 1948 m., kurį palestiniečiai vadina „nakba“ arba „katastrofa“.

Praėjusią savaitę Vakarų Krante keli akademikai ir pareigūnai citavo A.Eliyahu pastabą apie atominės bombos numetimą ant Gazos Ruožo kaip įrodymą, kad Izraelis ketina išvalyti anklavą nuo visų palestiniečių – šią kampaniją jie vadina naujausių laikų nakba.

Šeštadienį Izraelio žemės ūkio ministras Avi Dichteris pareiškė, kad karinė kampanija Gazos Ruože buvo aiškiai skirta priversti masiškai iškeldinti palestiniečius. „Dabar mes vykdome Gazos nakbą, – sakė jis interviu televizijai. – Gazos nakba 2023 m.“

Daugėja neapykantą kurstančių pareiškimų, o Vakarų Krante smurtas auga. Jungtinių Tautų duomenimis, nuo spalio 7 d. per susirėmimus Izraelio kariai nužudė 150 palestiniečių, įskaitant 44 vaikus. Jungtinių Tautų duomenimis, žydų naujakuriai, kai kurie iš jų ginkluoti ir neoficialiai susiję su kariuomene, nužudė aštuonis žmones, iš jų vieną vaiką.

Izraelio pareigūnai pabrėžia, kad Vakarų Krante taip pat aktyviai veikia „Hamas“, ir teigia, kad daugelis šių susirėmimų kilo dėl kariuomenės pastangų išnaikinti kovotojus. Nuo spalio 7 d. per palestiniečių išpuolius žuvo trys izraeliečiai.

„Izraelio vadovų vartojami neapykantą kurstantys žodžiai nestebina“

„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ žudynių vaizdai Kfar Azza kibuce Izraelyje
„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ žudynių vaizdai Kfar Azza kibuce Izraelyje

Jeruzalės Hebrajų universiteto psichologijos profesorius Eranas Halperinas teigė, kad Izraelio vadovų vartojami neapykantą kurstantys žodžiai nestebina ir netgi yra suprantami, atsižvelgiant į „Hamas“ išpuolių žiaurumą, dėl kurio izraeliečiai patyrė kolektyvinių ir individualių traumų.

Pirmą kartą nuo 1973 m. Yom Kipuro karo, sakė jis, Izraelio išlikimas kabo ant plauko. Šaliai gresia daugiafrontinis konfliktas su „Hezbollah“ ir „Hamas“, taip pat galimas sukilimas Vakarų Krante.

„Šioje situacijoje žmonės ieško labai, labai aiškių atsakymų, – sakė profesorius E.Halperinas. – Jūs neturite psichologinės prabangos įžvelgti sudėtingumo. Jūs norite matyti gerų ir blogų vaikinų pasaulį.“

„Lyderiai tai supranta, – pridūrė jis, – ir tai skatina juos vartoti tokią kalbą, nes tokia kalba turi auditoriją.“

Profesoriaus E.Halperino teigimu, „Hamas“ keliamos grėsmės pateikimas griežtomis sąvokomis taip pat padeda vyriausybei prašyti žmonių pasiaukoti karo veiksmams: dėl privalomo mobilizavimo 360 000 rezervistų, evakuotų 126 000 žmonių iš pasienio teritorijų šiaurėje bei pietuose ir sukrėstos ekonomikos.

Tačiau M.Sfardas įspėjo, kad Izraelio vykdomas Gazos gyventojų dehumanizavimas gali atverti kelią tolesnei diskriminacijai ir blogam elgesiui su Palestinos piliečiais Izraelyje. Jis pridūrė, kad dėl to izraeliečiai dar labiau pripras prie civilių gyventojų žūčių Gazos Ruože, o tai izoliuoja Izraelį visame pasaulyje. Pasak jo, 10 000 ar 20 000 žuvusių civilių „vidutiniam izraeliečiui gali atrodyti, jo tai nėra toks didelis dalykas.“

Ilgalaikėje perspektyvoje, sakė M.Sfardas, tokios kalbos žlugdo galimybę užbaigti konfliktą su palestiniečiais, griauna Izraelio demokratiją ir augina jaunąją kartą, kuri „lengvai vartoja šią kalbą diskusijose su draugais“.

„Kai tam tikra retorika tampa įteisinta, norint pasukti ratą atgal, reikia daug švietimo, – sakė jis. – Yra sena žydų patarlė: „Šimtas išminčių ilgai vargs, kad ištrauktų akmenį, kurį vienas kvailys įmetė į šulinį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius