-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 23 /11:15

Davidas Cameronas: jei laimėsim rinkimus, iki 2017-ųjų bus surengtas referendumas dėl Didžiosios Britanijos narystės Europos Sąjungoje

„Gera kalba, aiški vizija“, – komentatoriai internetinėje erdvėje jau spėjo pažerti gerų žodžių apie ilgai lauktą Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono kalbą, pasakytą trečiadienį ryte. Pagrindinė žinia – jei konservatorių partija laimės 2015 metų rinkimus, 2017 metais šalyje bus surengtas referendumas ir žmonės tars „taip“ arba „ne“ narystei Europos Sąjungoje.
Davidas Cameronas
Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Papildyta 11.14 val.  Apie pusę valandos trukusioje kalboje iš Londono premjeras teigė, kad rengti referendumą skubos tvarka būtų neprotinga, esą krizės kamuojama Europos Sąjunga turi bandyti surasti naują savo kryptį, tad viskam reikia skirti laiko. „Balsuoti šiandien būtų prastas pasirinkimas“, – teigė D.Cameronas.

Premjeras teigė remiantis ES idėją, tačiau sąjunga turi būti lankstesnė, palikti daugiau laisvių kiekvienai šaliai. „Šalims turi būti sugrąžintos jų galios“, – kalbėjo premjeras.

Kalbėdamas apie išstojimą iš ES, jis neslėpė, jog Didžioji Britanija yra viena stipriausių sąjungos narių, tad be jos sąjunga būtų gerokai kitokia. Jo kalboje nebuvo juntamas raginimas pasitraukti iš ES, dėlioti privalumai ir trūkumai, labiausiai pabrėžtas raginimas sukurti 21 amžiui tinkamą ES, kuri būtų patogi visiems. Be to, jo nuomone, vos 7 proc. pasaulio gyventojų turinčioje Europoje iššūkiai būtini žvelgiant į stipriai kylančias Azijos ir Pietų Amerikos ekonomikas.

Savo kalboje jis paminėjo Norvegiją, Šveicariją, Islandiją, kurios yra Europoje ir sėkmingai gyvena be ES. Jis pabrėžė, kad ir Didžioji Britanija iš žemėlapio neišnyktų, ir toliau liktų Europos dalimi.

Papildyta 11 val. Savo kalboje premjeras pabrėžė, kad Europos Sąjunga, įsikūrusi prieš gerą pusšimtį, metams bėgant keitėsi, keistis ji turi ir toliau. Esą toks modelis, koks yra dabar, nebeatitinka daugelio šalių lūkesčių. 

„Noriu geresnio sandorio tiek Europos Sąjungai, tiek Didžiajai Britanijai“, – sakė jis savo kalboje. 

D.Cameronas argumentuotai dėliojo narystės ES trūkumus ir privalumus, pavyzdžiui, galimybę paskelbti sankcijas Sirijai ar Iranui, tačiau per mažas galias, likusias šalies parlamentams. 

„Turime dar daug laiko apsvarstyti „už“ ir „prieš“, turime apalvoti labai atsargiai, pasitraukdami turėtume bilietą tik į vieną pusę. Europos Sąjungoje ne visada gauni tai, ko nori, tačiau tai nereiškia, kad turime pasitraukti“, – kalbėjo D.Cameronas. 

BBC žurnalistai suskubo ir girti, ir kritikuoti D.Cameroną, sakydami, kad premjeras konservatorių partijoje šiuo metu sulaukia mažai palaikymo, tad kyla daug abejonių, ar jam pavyks laimėti rinkimus.

Idėja nutekėjo anksčiau

Pagrindinė kalbos idėja nutekėjo iš anksto, trečiadienį ryte skelbta, kad premjeras leis britams apsispręsti, ar jie nori būti ES dalimi. Apie tokius planus pranešė britų naujienų agentūra PA. Tai pirmas kartas, kai D.Cameronas prabilo apie referendumą. Tačiau jis nori, kad būtų aišku, jog iki balsavimo turi būti aiškiai matomos ES ateities kryptys. 

Jis pabrėžė, kad ES problemos itin užgulė Jungtinės Karalystės pečius, itin susilpnino konkurenciją. 

„Atėjo laikas žodį tarti Didžiosios Britanijos žmonėms, – sakė premjeras. – Atėjo laikas išsiaiškinti Europos klausimą britų politikoje. Tai bus jūsų sprendimas. Ir kai ateis laikas pasirinkti, jūs nulemsite šalies likimą.“

Savo kalbą D.Cameronas turėjo pasakyti jau penktadienį, tačiau dėl įkaitų krizės Alžyre, ji buvo nukelta į trečiadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius