Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nutekintas įrašas: ką Theresa May iš tiesų galvoja apie „Brexit“?

Jungtinės Karalystės, kurios piliečiai birželį apsisprendė atsisveikinti su Europos Sąjunga (ES), premjerė Theresa May teigia daranti viską, ką gali, kad sklandžiai išvestų šalį iš Bendrijos. Vis dėlto dabar paviešintas jos kreipimosi į „Goldman Sachs“ bankininkus įrašas parodė, kad ji baiminosi skausmingų smūgių valstybės ekonomikai, rašo „The Guardian“.
Theresa May
Theresa May / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasirodo, Th.May, kuri tuo metu ėjo vidaus reikalų sekretorės pareigas, privačiai įspėjo, kad įmonės „Brexit“ atveju gali palikti Jungtinę Karalystę.

Kaip skelbia „The Guardian“, nors Th.May prieš referendumą elgėsi apdairiai ir vengė konkretesnių pasisakymų apie balsavimą, dabar aiškėja, kad iš tiesų ji nuogąstavo dėl išstojimo iš ES pasekmių.

Kalbėdama JAV investicinio banko „Goldman Sachs“ padalinyje Londone, dabartinė premjerė atvirai vardijo ekonominius narystės Bendrijoje privalumus.

Be to, bankininkams ji pabrėžė, kad „atėjo laikas“ Londonui imtis lyderystės Europoje, ir vylėsi, jog žmonės balsuodami žvelgs ne į praeitį, o į ateitį.

„Manau, kad ekonominiai argumentai aiškūs. Manau, kad būti dalimi prekybos bloko, kuriame gyvena 500 mln. žmonių, mums yra labai svarbu. Kaip jau sakiau anksčiau, daug kas investuos čia, Jungtinėje Karalystėje, dėl to, kad mes esame Europoje.

Jei nebūtume Europos dalis, manau, būtų bendrovių, kurios ieškotų būdų persikelti į žemyną. Tad ekonomine prasme narystė mums tikrai naudinga“, – kalbėjo Th.May.

Nors Th.May prieš referendumą elgėsi apdairiai ir vengė konkretesnių pasisakymų apie balsavimą, dabar aiškėja, kad iš tiesų ji nuogąstavo dėl išstojimo iš ES pasekmių.

Ji taip pat teigė esanti tikra, kad narystė ES reikalinga ir Jungtinės Karalystės saugumui – dėl tokių įrankių kaip Europos arešto orderis ir tradicijos policijos bei žvalgybos tarnyboms keistis informacija.

„Jungtinė Karalystė turi būti lyderė Europoje. Daug metų mes žvelgėme į Europą kaip mums primestą dalyką, sėdėjome automobilio gale. Manau, kad kai mes veikiame drąsiai ir imamės iniciatyvos, mes galime ko nors pasiekti“, – bankininkams kalbėjo Th.May.

Dabar premjerės pozicija pasikeitusi iš esmės. Per valdančiosios Konservatorių partijos suvažiavimą Th.May pareiškė, kad jai svarbiau sumažinti imigraciją nei išlikti ES bendrojoje rinkoje.

Todėl įrašo paviešinimas gali pakenkti Jungtinėje Karalystėje mėgstamai premjerei. Th.May dar prieš referendumą siutino už pasilikimą ES agitavusius konservatorius, nes aktyviai nesireiškė kampanijoje.

Dabar liberaldemokratų lyderis Timas Farronas jau pareiškė esantis nusivylęs, nes „Theresai May pritrūko politinės drąsos įspėti visuomenę dėl pragaištingų ekonominių „Brexit“ pasekmių taip, kaip ji įspėjo bankininkus.“

„Gera žinoti, kad kalbėdama privačiai Th.May sako tai, ką mes viešai teigiame jau ilgą laiką – kad pasitraukimas iš bendrosios rinkos pakenktų mūsų ekonomikai, mūsų verslui“, – pridūrė leiboristams atstovaujantis parlamentaras Philas Wilsonas.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jungtinė Karalystė trauksis iš ES
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jungtinė Karalystė trauksis iš ES

Apie nutekintą įrašą paskelbta kaip tik tokiu metu, kai analitikai perspėjo iždo sekretorių Philipą Hammondą, kad dėl prastų ekonominių prognozių valstybės biudžete gali atsiverti net 84 mlrd. svarų (93 mlrd. eurų) skylė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius