Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Obama atšaukė sprendimą skelbti nuotraukas, rodančias blogą elgesį su kaliniais

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį atšaukė sprendimą skelbti nuotraukas, rodančias blogą elgesį „karo su teroru“ kalinių atžvilgiu, ir sakė nuogąstaujantis, kad jos išprovokuotų priešišką reakciją į JAV karius užsienyje.
Barackas Obama
Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kaliniai

Praėjusį mėnesį administracija buvo paskelbusi, kad reaguodama į užsitęsusią bylą, kurią iškėlė organizacija „American Civil Liberties Union“, sutiko paskelbti šimtus nuotraukų iš amerikiečių administruojamų kalėjimų Irake ir kitose pasaulio vietose.

Vis dar neaišku, kodėl B.Obama visiškai pakeitė savo poziciją, bet Pentagonas sakė, jog JAV pajėgų vadai griežtai perspėjo, kad tos nuotraukos gali būti panaudotos ekstremistams verbuoti ir sukelti pavojų JAV kariams.

Minimos nuotraukos buvo panaudotos kaip įrodymas kriminaliniuose tyrimuose dėl JAV karių, kaltinamų blogu elgesiu su sulaikytais įtariamaisiais tuo metu, kai valdė prezidento George'o W.Busho administracija.

Federaliniai teismai yra priėmę virtinę Vyriausybei nepalankių sprendimų, bet B.Obama nurodė administracijos teisininkams bandyti panaudoti naują argumentą, kad tos nuotraukos gali sukelti pavojų kariams Irake ir Afganistane, sakė Baltieji rūmai.

Pasak B.Obamos, minimų nuotraukų paskelbimas „išprovokuos antiamerikietišką požiūrį ir sukels didesnį pavojų mūsų kariams“, nesuteikdamas jokios naujos informacijos apie buvusius piktnaudžiavimus valdant ankstesnei administracijai.

B.Obama nurodė, kad „šios nuotraukos, kurių buvo paprašyta šioje byloje, nėra ypač sensacingos, ypač palyginti su tais vaizdais, kuriuos prisimename iš Abu Graibo“.

Nuotraukos, kuriose užfiksuotas blogas elgesys su kaliniais Abu Graibo kalėjime Irake, sukėlė pasaulio pasipiktinimą, o „Al Qaeda“ ir su ja susijusios grupuotės jomis pasinaudojo verbuodamos kovotojus ir kurstydamos antiamerikietiškas nuotaikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius