-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Obama pagyrė Medvedevą Rusijos opoziciniame dienraštyje „Novaja gazeta“

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama pasinaudojo opoziciniu dienraščiu „Novaja gazeta“, kad išreikštų pritarimą liberalioms savo kolegos iš Rusijos Dmitrijaus Medvedevo iniciatyvoms.
JAV prezidentas Barackas Obama paragino Šiaurės Korėją susilaikyti nuo tolesnių „provokuojamų veiksmų“.
JAV prezidentas Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dienraštis „Novaja gazeta“, garsėjantis griežta Rusijos valdžios kritika, tapo pirmuoju Rusijos spausdintiniu leidiniu, kuriam 48 metų B.Obama davė išskirtinį interviu.

Visas interviu tekstas, kurį turi „Reuters“, bus paskelbtas pirmadienį, „Reuters“ sakė laikraščio atstovė Nadežda Prusenkova. Ji pridūrė, kad interviu bus patalpintas ir laikraščio svetainėje novayagazeta.ru.

Pasak atstovės, interviu buvo duotas raštu, laikraštis atsakymus į savo klausimus gavo praėjusios savaitės pabaigoje.

B.Obama tame interviu taip pat sako, jog sveikina D.Medvedevo pastangas reformuoti braškančią Rusijos teismų sistemą.

„Sutinku su prezidentu Medvedevu, kuris sakė, kad „laisvė geriau nei laisvės nebuvimas“, - pažymėjo B.Obama. - Nematau priežasties, kodėl demokratijos stiprinimo, žmogaus teisių ir įstatymo valdžios negalima įtraukti kaip mūsų (santykių) perkrovimo dalies“.

„Perkrovimu“ vadinamas abiejų šalių pareigūnų pažadas gerinti santykius, kurie pastaraisiais metais smarkiai pablogėjo.

Atsakydamas į klausimą apie Baltųjų rūmų požiūrį į tai, kaip Rusijoje laikomasi žmogaus teisių, B.Obama pažymėjo, kad D.Medvedevas pritaria šioms idėjoms.

Neaišku, ar B.Obamos komentarai reiškia, kad jis savo vizito Maskvoje metu ketina spausti D.Medvedevą ar premjerą Vladimirą Putiną dėl teismų sistemos reformų ir žmogaus teisių.
Dėl buvusių naftos bendrovės „Jukos“ savininkų Michailo Chodorkovskio ir Platono Lebedevo, kurie vėl kaltinami milijoniniais grobstymais, teismo, B.Obama sakė nemanąs, kad jam dera kištis į šį procesą.

Šių verslininkų šalininkai sako, jog M.Chodorkovskio teismu dėl vengimo mokėti mokesčius ir sukčiavimo buvo siekiama nubausti jį už jo politines ambicijas.

„Taip pat tikiu, jog ir amerikiečiai, ir rusai yra suinteresuoti įstatymo valdžios plėtojimu, demokratijos stiprinimu ir žmogaus teisių apsauga, - rašė B.Obama minėtam laikraščiui. - Kaip sakiau savo inauguracinėje kalboje: „Tie, kas laikosi remdamiesi korupcija, apgaule ir nepritariančiųjų balsų užgniaužimu, žinokite, kad istorija nėra jūsų pusėje, bet mes ištiesime jums ranką, jeigu jus atgniaušite kumštį“.

„Noriu dar kartą pareikšti savo paramą drąsiai prezidento Medvedevo iniciatyvai stiprinti Rusijoje įstatymo viršenybę, kuri, savaime aišku, apima ... negalimumą panaudoti teismus politiniais tikslais“, - pridūrė B.Obama.

2005 metais, kai M.Chodorkovskis ir P.Lebedevas buvo nuteisti pirmą kartą, B.Obama, kuris tuomet buvo senatorius, dalyvavo rengiant rezoliuciją, kritikuojančią tuometį teismo sprendimą.
„Nežinau naujo proceso detalių ...Vis dėlto keista, kad šie nauji kaltinimai, kurie atrodo kaip kitaip parengti seni kaltinimai, turėjo pasirodyti kaip tik dabar, praėjus metams po to, kai šie du žmonės atsidūrė kalėjime ir kai jiems atsiranda amnestijos galimybė“, - JAV prezidentą cituoja „Novaja gazeta“.

Šiame interviu B.Obama taip pat pakartojo, kad JAV priešraketinės gynybos sistema nėra nukreipta prieš Rusiją: „Nekuriame ir nekursime sistemos, kuria (būtų) siekiama reaguoti į ataką iš Rusijos. Toks mąstymas paprasčiausiai yra šaltojo karo palikimas“.

„Novaja gazeta“ yra žinomiausias Rusijos opozicijos laikraštis, garsėjantis tiriamosios žurnalistikos straipsniais ir kandžiais komentarais apie Kremliaus politiką. Per pastaruosius aštuonerius metus mirė keturi šio laikraščio žurnalistai - vienas buvo mirtinai sumuštas, vienas, kaip įtariama, - nunuodytas, du - nušauti. Paskutinis iš jų žuvo sausio 19 dieną.

D.Medvedevas anksčiau šiais metais taip pat davė savo pirmąjį interviu šiam laikraščiui, ir kai kurie komentatoriai pareiškė, kad per aštuonerius V.Putino valdymo metus tokio dalyko nebuvo galima įsivaizduoti.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius