Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Obama tikrai yra JAV pilietis, tvirtina susierzinę Baltieji rūmai

Viena sąmokslo teorijų šalininkų grupė nuolat erzina Baltuosius rūmus teiginiais, kad Barackas Obama nėra Amerikos pilietis, todėl negali būti ir jos prezidentas.
Barackas Obama ir dukra Sasha
Barackas Obama ir dukra Sasha / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tvirtinimai, kad pirmasis juodaodis JAV prezidentas gimė Kenijoje, o ne Havajuose, pirmą kartą pasigirdo dar per jo rinkimų kampaniją, tačiau didesnio žiniasklaidos dėmesio sulaukė šią vasarą, „kvailą sezoną“, kai tradiciškai naujienų būna mažai, o daugelis amerikiečių atostogauja.

Baltųjų rūmų atstovas Robertas Gibbsas pirmadienį per trumpą spaudos konferenciją atrodė susierzinęs, kai vienas reporteris jo paklausė: „Ar galite pasakyti ką nors, kas priverstų (tos sąmokslo teorijos šalininkus) atstoti?“

Nuskenuota gimimo liudijimo iš Havajų sveikatos apsaugos departamento kopija rodo, kad B.Obama gimė Honolulu 1961 metų rugpjūčio 4 dieną 19 val. 24 min. vietos laiku.„Jei (net) turėčiau kažkiek DNR, tai nenuramintų tų, kurie netiki, kad jis gimė čia, – atsakė R.Gibbsas. – Tačiau ir jiems, ir visiems jums turiu naujienų: prezidentas gimė Honolulu Havajuose, 50-ojoje nuostabiausios visame žemės paviršiuje valstybės valstijoje. Jis yra pilietis.“

„Prieš pusantrų metų paprašiau, kad gimimo liudijimas būtų paskelbtas internete, nes dievaži, (jei) turi gimimo liudijimą ir paskelbi jį internete, kokia dar čia gali būti istorija?“ – klausė jis.

Nuskenuota gimimo liudijimo iš Havajų sveikatos apsaugos departamento kopija rodo, kad B.Obama gimė Honolulu 1961 metų rugpjūčio 4 dieną 19 val. 24 min. vietos laiku.

Pensilvanijos universiteto Annenbergo valstybės politikos centro nepartinio projekto FactCheck.org vykdytojai ištyrė ir nufotografavo tą gimimo liudijimą, kad visoms sąmokslo teorijoms pagaliau būtų padarytas galas.

„Darome išvadą, kad jis atitinka visus Valstybės departamento reikalavimus JAV pilietybei įrodyti. Mūsų išvada: Obama gimė JAV, kaip visada ir sakydavo“, – sakoma jų pranešime.

FactCheck.org taip pat pažymi, kad B.Obamos motina amerikietė ir tėvas iš Kenijos 1961 metų rugpjūčio 13 dieną įdėjo skelbimą į vieną Honolulu laikraštį apie savo sūnaus gimimą.

R.Gibbsas, kuris anksčiau kandžiai atsiliepdavo apie tuos „gimininkus“, nekantriai atmetė tuos teiginius kaip „išgalvotą, fiktyvią nesąmonę“. „Yra 10 tūkst. svarbesnių klausimų žmonėms šioje šalyje aptarinėti“, – sakė jis.

Nepaisant, regis, neatremiamų įrodymų, šis klausimas niekaip nedingsta iš dešiniosios pakraipos radijo laidų ir kitų forumų – teigiama, kad tas gimimo liudijimas yra klastotė siekiant nuslėpti faktą, kad B.Obama yra gimęs užsienyje.

Kongreso narys respublikonas Mike'as Castle'as per susitikimą vienoje rotušėje buvo nušvilptas, kai pareiškė, kad demokratas B.Obama yra Amerikos pilietis. Vaizdajuostė, į kurią tai buvo įrašyta, „YouTube“ buvo peržiūrėta beveik 700 tūkst. kartų.

Kitas Kongreso narys respublikonas Johnas Campbellas padėjo rengti įstatymo projektą, pagal kurį kandidatai į prezidentus ateityje turės pateikti savo gimimo liudijimus.

Tuo tarpu buvo atmestos kelios bylos, kuriomis siekta užginčyti B.Obamos teisę būti prezidentu, o vienas JAV armijos majoras į pirmuosius laikraščių puslapius pateko pareiškęs, jog jo negalima siųsti į Afganistaną, nes JAV ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas nėra Amerikos pilietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius