Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 09 23 /20:51

Palestina, nepaisydama Izraelio ir JAV protestų, įteikė prašymą tapti JT nare

Palestina įteikė Jungtinėms Tautoms oficialų prašymą tapti pilnateise šios organizacijos nare, praneša naujienų agentūra „Reuters“.
Palestinos lyderis Mahmoudas Abbasas įteikia prašymą Jungtinių Tautų vadovui Ban Ki-Moonui
Palestinos lyderis Mahmoudas Abbasas įteikia prašymą Jungtinių Tautų vadovui Ban Ki-Moonui / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prašymą Jungtinių Tautų generalinaim sekretoriui įteikė palestiniečių lyderis Mahmoudas Abbasas.

Šį prašymą turės apsvarstyti Jungtinių Tautų Saugumo Taryba, kuri pateiks rekomendaciją Generalinei Asamblėjai.

Kad šis prašymas būtų patenkintas, reikia mažiausiai devynių iš 15 Saugumo Tarybos narių pritarimo.

Tačiau beveik neabejojama, kad Palestinai nepavyks tapti Jungtinių Tautų nare, nes tam priešinasi JAV. JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad vetuos Palestinos prašymą. B.Obama teigė, kad „ne mes, o Izraelis ir Palestina patys turi priimti tarpusavio susitarimus.“

JAV ir Europos Sąjunga spaudė palestiniečius neteikti tokio prašymo Saugumo Tarybai ir nerizikuoti tiesioginiu susikirtimu su Izraeliu.

15 Saugumo Tarybos narių, remiantis kol kas paskelbtais viešais pareiškimais, turėtų balsuoti taip: už palestiniečių prašymą – Brazilija, Kinija, Libanas, Rusija, Pietų Afrikos Respublika;

prieš prašymą – Jungtinės Valstijos;

susilaiko – Kolumbija;

kol kas neapsisprendusios – Bosnija ir Hercegovina, Didžioji Britanija, Prancūzija, Gabonas, Vokietija, Indija, Nigerija, Portugalija.

Apkartintų Izraelio gyvenimą

Kadangi JAV vetuos rezoliuciją dėl Palestinos nepriklausomybės pripažinimo, M.Abbasas, tikriausiai, kreipsis į Generalinę Asamblėją, kurioje JAV neturi veto teisės.

Tada, jeigu du trečdaliai Asamblėjoj atstovaujamų šalių pritars šiam prašymui, Palestina įgys nepriklausomos valstybės, ne Jungtinių Tautų narės statusą. Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy jau siūlė Palestinai Jungtinėse Tautose tokį statusą, kurį čia turi ir Vatikanas. Jo teigimu, pilnateisės narės statuso suteikimas „Artimuosiuose Rytuose iššauktų smurto protrūkį.“

Naujas statusas leis Palestinai teikti ieškinius tarptautiniams teismams prieš Izraelį ir jo piliečius; tai smarkiai apkartintų oficialaus Izraelio gyvenimą

Izraelio reakcija buvo greita – žydų valstybė apgailestauja dėl šio palestiniečių veiksmo. „Mes apgailestaujame dėl šio žingsnio, – pasakė agentūrai AFP premjero Benjamino Netanyahu atstovas Gidi Shmerlingas. – Esame įsitikinę, kad vienintelis kelias į tikrą taiką yra per derybas, o ne vienpusiais žingsniais.

Pasakė įspūdingą kalbą

M.Abbasas, įteikęs oficialų prašymą, pakilo į Generalinės Asamblėjos tribūną, kurioje jis buvo sutiktas ovacijomis.

Kelias minutes M.Abbasas negalėjo pradėti savo kalbos dėl ovacijų, kuriomis Generalinės Asamblėjos nariai sutiko jį. Tuo tarpu Izraelio užsienio reikalų ministras Avigdoras Liebermanas išėjo iš salės.

Mano tauta nori realizuoti savo teisę gyventi normalų gyvenimą, kaip ir visas žmonija

Palestiniečių lyderis M.Abbasas  patvirtino, kad įteikė prašymą dėl pilnateisės narystės Jungtinėse Tautose.

„Noriu jus informuoti, kad prieš sakydamas kalbą kaip Palestinos prezidentas ir vykdomojo komiteto pirmininkas, įteikiau JTO generaliniam sekretoriui Ban Ki-moonui prašymą pripažinti Palestinos valstybę visateise Jungtinių Tautų Organizacijos nare su sienomis, buvusiomis iki 1967 metų birželio 4 dienos ir sostine Al-Kudsu (Jeruzalėje)“, – JTO Generalinės Asamblėjos sesijoje kalbėjo M.Abbasas.

„Prašau generalinį sekretorių perduoti mūsų prašymą Saugumo Tarybai ir kviečiu gerbiamus Saugumo Tarybos narius balsuoti už mūsų visateisę narystę. Taip pat kviečiu valstybes, kurios dar mūsų nepripažino, tai padaryti“, – sakė palestiniečių lyderis.

„Mes tiesiame savo rankas Izraelio vyriausybei ir Izraelio žmonėms siekti taikos“, – taip pradėjo savo kalbą M.Abbasas. Tačiau netrukus jis pareiškė, kad Izraelis padarė viską, kad taikos derybos žlugtų ir privertė Palestiną prašyti Jungtinių Tautų pripažinti jos nepriklausomybę. Pasak M.Abbaso, Palestina buvo pasirengusi rasti sprendimą derybomis su Izraelio, tačiau šis padarė viską, kad dialogas žlugtų.

„Izraelio vyriausybė atsisako pripažinti sureguliavimo pagrindus – tarptautinę teisę ir Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas – ir tęsią gyvenviečių statybas, – sakė M.Abbasas. – Nausėdijų politika – tiesioginis Saugumo Tarybos sprendimų pažeidimas ir pagrindinė tiesioginių derybų nesėkmių priežastis.“

Toliau kalbėdamas M.Abbasas pažadėjo, kad palestiniečiai tęs „taikų visuotinį priešinimąsi izraelio okupacijai“.

M.Abbasas sakė esąs pasirengęs grįžti prie derybų stalo su Izraeliu, pabrėždamas, kad nenori izoliuoti ar delegitimizuoti Izraelio.

„Aš pareiškiu, kad Palestinos išlaisvinimo organizacija pasirengusi nedelsiant grįžti prie derybų stalo su Izraeliu, remiantis priimtais įgaliojimais... ir visiškai nutraukus nausėdijų plėtrą“, – sakė jis Generalinėje Asamblėjoje.

Jis pabrėžė, kad žydų gyvenviečių statybų tęsimas gali palaidoti taikaus dviejų valstybių sambūvio idėją, dėl kurios pasiektas tarptautinis konsensusas.

Aš esu čia, kad po 63 metų kančių pasakyčiau: „Gana! Gana! Gana!

„Tokia gyvenviečių politika kelia grėsmę taip pat ir Palestinos nacionalinės autonomijos struktūrai ir reiškia jos egzistavimo galą“, – pažymėjo jis.

„Derybos bus beprasmės, jeigu okupacinė kariuomenė stiprins okupaciją užuot pasitraukusi“, – kalbėjo palestiniečių lyderis.

Jis pabrėžė, jog laikas suteikti palestiniečiams teisę patiems apsispręsti.

„Atėjo laikas mūsų vyrams, moterims ir vaikams gyventi normalų gyvenimą, leisti jiems miegoti be baimės už rytojaus dieną“, – sakė M.Abbasas.

„Mano tauta nori realizuoti savo teisę gyventi normalų gyvenimą, kaip ir visas žmonija“, – pridūrė jis.

„Aš esu čia, kad po 63 metų kančių pasakyčiau: „Gana! Gana! Gana!“, – baigė kalbą M.Abbasas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius