Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Paminėti Srebrenicos žudynių 15-ųjų metinių susirinko dešimtys tūkstančių bosnių

Dešimtys tūkstančių žmonių sekmadienį susirinko paminėti 1995 metais Srebrenicoje Bosnijos serbų išžudytų beveik 8 tūkst. musulmonų ir palaidoti 775 neseniai identifikuotų aukų.
Srebrenica
Srebrenica / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Srebrenicos žudynės, didžiausias toks nusikaltimas Europoje po Antrojo pasaulinio karo, yra tamsiausias Jugoslavijos subyrėjimo 10–ajame dešimtmetyje epizodas.

Po ceremonijos, per kurią kalbėjo Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas ir kiti aukšto rango pareigūnai, Potočario kapinėse bus laidojamos neseniai identifikuotos aukos, kurių jauniausios yra du 14 metų berniukai. Tose kapinėse jau yra palaidoti 3 749 Srebrenicoje nužudyti žmonės.

57 metų Ramiza Gurdič laidos savo sūnų Mechrudiną, kuriam, kai jis buvo nužudytas, dar nebuvo 17–os. Jis atguls šalia R.Gurdič vyro ir kito sūnaus, jau anksčiau palaidotų tose didžiulėse kapinėse netoli Srebrenicos.

„Kaip galima pamiršti, kaip galima atleisti? Galvoju apie juos kiekvieną dieną. Klausiu savęs, ar jie alkani, ar ištroškę“, – prieš ceremoniją sakė ji žurnalistams.

Srebrenicos anklavą, kurį gynė Jungtinės Tautos, Bosnijos serbų pajėgos užėmė 1995–ųjų liepos 11–ąją. Iš karto po to buvo išžudyta beveik 8 tūkst. Bosnijos musulmonų vyrų ir berniukų.

Žudynių metinių proga paskelbtame pareiškime Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas sakė, kad Srebrenicos genocido „niekada negalima“ pamiršti.

Hagoje įsikūręs JT Tarptautinis tribunolas buvusiai Jugoslavijai ir JT aukščiausios instancijos Tarptautinis Teisingumo Teismas Srebrenicos žudynes laiko genocidu.

Tai vienintelis genocidu laikomas epizodas iš virtinės etninių konfliktų, įsiplieskusių byrant buvusiai Jugoslavijai.

Aukos buvo šaudomos ir verčiamos į bendrus kapus, o paskui, slepiant įrodymus, bet kaip perlaidojamos daugiau kaip 70–yje miestų.

Per pastaruosius kelerius metus teismo ekspertų ekshumuoti kaulai būdavo identifikuojami DNR testais ir perlaidojami Potočaryje.

Kai kurių aukų palaikai buvo rasti daugiau nei viename kape. Nors buvo identifikuoti beveik 6,5 tūkst. žmonių palaikai, daug šeimų atidėjo laidotuves ir viliasi, kad bus rasta daugiau kūnų dalių ar identifikuota daugiau giminaičių palaikų.

Visų buvusią Jugoslaviją sudariusių valstybių prezidentai, tarp jų – Serbijos prezidentas Borisas Tadičius, atvyko į metinių minėjimą.

B.Tadičiaus dalyvavimas yra skaudus daugeliui tą genocidą išgyvenusių žmonių, kurie sako, kad karo metais Bosnijos serbų pajėgoms vadovavęs ir dabar JT tribunolo genocidu kaltinamas Ratko Mladičius tikriausiai slapstosi Serbijoje.

„Jam turėtų būti gėda atvykti į Potočarį, kol jis neareštavo labiausiai ieškomų karo nusikaltėlių – Ratko Mladičiaus ir (karo nusikaltimais įtariamo Kroatijos serbų politiko) Gorano Hadžičiaus“, – sakė 68 metų Hatidza Mechmedovič, kuri sekmadienį turi palaidoti savo vyrą ir du sūnus.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius