Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pamplonoje vykstančio San Fermino festivalio organizatoriai sieks užkirsti kelią lytiniams nusikaltimams

Ispanijos šiauriniame Pamplonos mieste vykstantis San Fermino festivalis žinomas tuo, jog per tradicinį bulių bėgimą kasmet nukenčia, o kai kada ir žūva žmonių, tačiau jo metu įvykdomi lytiniai nusikaltimai yra menkiau žinoma problema, kurią vietos valdžia žada rauti su šaknimis.
Porelė Pamplonoje
Porelė Pamplonoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ispanija

Pamplonoje veikianti moterų teisių organizacija „Andrea“, kurios pavadinimas baskų kalba reiškia „Moteris“, nurodė, kad per devynias dienas trunkantį festivalį pernai buvo užfiksuoti penki išžaginimai, nors manoma, jog daug daugiau tokių nusikaltimų liko nežinomi.

„Aukos gėdijasi; be to, joms uždavinėjami klausimai, tokie kaip „Ką ten veikėte tokiu metu, su tuo vaikinu?“, „Jūs pati prisiprašėte?“ ir taip toliau“, – sakė „Andrea“ pirmininkė Teresa Saez.

Per San Fermino festivalius tūkstančiai žmonių susirenka Pamplonoje stebėti ir dalyvauti bulių bėgimuose, koridos kovose, smagiai išgerti ir lėbauti. Tačiau gatvėse ir baruose taip pat tvyro didžiulis triukšmas, vyksta muštynės, kaulijama išmaldos ir gresia daugybė pavojų, nebūtinai susijusių su grėsmingais buliais.

„Mes nusistatę prieš mačistinę kultūrą, kurioje moterys laikomos daiktais, todėl turime toliau dirbti švietimo srityje“, – pabrėžė T.Saez, kuris taip pat yra savivaldybės lygių teisių pareigūnė.

Ispanijos pareigūnai ir žiniasklaida įsitikinę, kad labai svarbu atskleisti lytinio smurto atvejus ir juos pažaboti.

Menininkai taip pat siekia atkreipti visuomenės dėmesį į šias problemas, o Ispanijos kino pasaulio aukščiausias Goyos apdovanojimas buvo skirtas režisierės Iciar Bollain 2003 metų filmui „Pasiimk mano akis“, kuriame vaizduojamas prieš žmoną smurtaujantis sutuoktinis.

Pamplonoje leidžiamo dienraščio „Diario de Noticias“ penktadienio numerio vedamajame sakoma, kad Ispanijos valdžia per pirmąjį šių metų pusmetį nesugebėjo užkirsti kelio net 31 moters nužudymui, už kuriuos atsakingi jų partneriai arba sutuoktiniai.

„Ne reiškia ne“

„Andrea“ ir Pamplonos valdžia pradėjo kampaniją, turinčią per San Fermino festivalį priminti visuomenei apie pasitaikančius lytinius nusikaltimus.

„Svarbu suprasti, kad žodis „Ne“ egzistuoja ir kad moterys turi tokią pačią teisę išeiti į gatves ir kitas vietas, nesibaimindamos, kad kils pavojus jų saugumui arba bus pažeistos kitos teisės“, – sakoma „Andrea“ pranešime.

Navaros regiono, kurio sostinė yra Pamplona, vyriausybė per festivalį paskelbė lyčių lygybės kampaniją, kurios metu ypač didelį dėmesį žadama skirti lytinio smurto prevencijai. Gatvėse buvo išklijuoti plakatai su užrašu „Ne vis dar reiškia ne“.

Nevyriausybinės organizacijos ir pareigūnai pažymi, kad jie taip pat nori, jog moterys ir vyrai dalytųsi darbais namuose, kad visi kartu galėtų išeiti į miestą ir džiaugtis švente.

Pastaraisiais metais pareigūnai taip pat labai stengėsi įveikti didelį vyrų nepalankumą moterims, norinčioms bėgti kartu su buliais, nors tokių drąsuolių iki šiol atsiranda labai mažai.

San Fermino festivalį pasaulyje išgarsino Nobelio literatūros premijos laureatas Ernestas Hemingway, parašęs romaną „Fiesta“, kurio įkvėpimu tapo rašytojo pirmoji viešnagė Pamplonoje 1923 metais.

Per šį festivalį vyksta procesijos, kurių metu nešamos šventųjų statulos, šokami liaudies šokiai ir grojama liaudies muzika. Tačiau daugiausiai dėmesio sulaukia kiekvienos festivalio dienos rytą vykstančios bėgtynės su šešiais koviniais buliais ir šešiais jautukais, kurie varomi Pamplonos viduramžiško senamiesčio gatvėmis į koridos areną.

Navaros regiono Raudonasis Kryžius pranešė, kad penktadienį per bėgtynes buvo subadyti du žmonės. Vienas jaunuolis iš Australijos buvo sunkiai sužalotas, kai jį užpuolė pusę tonos sveriantis įniršęs bulius, jau atbėgęs į areną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius