Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 13 /2015 11 14

Paryžiuje – krauju aplaistytas penktadienis: baigtas Bataclan teatro šturmas, žuvo mažiausiai 150 žmonių, atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“

Centrinį Paryžių penktadienio vakarą sukrėtė teroro išpuoliai. Pranešama apie mažiausiai šešias teroristų įvykdytas atakas, per kurias žuvo per 150 žmonių.
Per teroro aktą sužeistas žmogus
Per teroro aktą sužeistas žmogus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

SVARBIAUSIA INFORMACIJA:

  • Penktadienį vakare Paryžiuje įvyko serija teroro išpuolių: žudynės Bataclan salėje koncerto metu, įkaitais buvo paimta per šimtas žmonių; žudynės dviejuose restoranuose; nugriaudėjo keli sprogimai netoli Prancūzijos nacionalinio stadiono, vykstant draugiškoms Prancūzijos ir Vokietijos rungtynėms;
  • „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už išpuolius; 
  • Prancūzija uždaro sienas, įvedama nepaprastoji padėtis; 
  • Daugybė žuvusių ir sužeistų, aukų skaičius nuolat auga; 
  • Bataclan teatrą šturmavo policija, čia mažiausiai šimtas žuvusiųjų; 
  • Paryžiečių prašoma likti namuose. 

Papildyta 04.04 val. CNN skelbia, kad, naujausiais duomenimis, Paryžiuje žuvo 153 žmonės. 112 jų žuvo Bataclan salėje, kurioje teroristai laikė įkaitus ir kurią šturmavo Prancūzijos specialiosios pajėgos. 

Papildyta 03.46 val. Paryžiaus prokuratūra pradėjo tyrimą dėl šešių teroro aktų, skelbia „Liberation“. 

Pranešama, kad išpuolių metu žuvo mažiausiai keturi policininkai.

Pareigūnai neatmeta galimybės, kad dalis teroristų iki šiol laisvėje, todėl Paryžiaus gyventojams rekomenduojama likti namuose. 

Papildyta 03.36 val. Išpuoliai Paryžiuje sukėlė nerimą ir kitose valstybėse. Kaip praneša „Reuters“, Niujorko policija sustiprino saugumo parengtį. Sustiprintas patruliavimas turistinėse miesto vietose, taip pat prie Prancūzijos ambasados. 

Papildyta 03.15 val. Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pareiškė, kad Paryžius su teroristais kariaus negailestingą karą. 

„Mes kariausime, ir karas bus negailestingas“, – sakė Prancūzijos prezidentas, kurio žodžius cituoja BFM. 

Mes kariausime, ir karas bus negailestingas

Papildyta 03.08 val. JAV prezidentas Barackas Obama paskelbė pranešimą: „Tai – ataka ne prieš prancūzus, ne prieš Prancūziją. Tai – ataka prieš žmogiškumą, prieš vertybes, kurias mes propaguojame. Mes esame su Prancūzija ir esame pasiruošę padėti jai, kuo tik reikės. Kol kas nežinome, kas konkrečiai nutiko. Bendraujame su Prancūzijos pareigūnais, bandome palaikyti ryšį, tačiau prezidentui dar neskambinau. Manau, kad jis šiuo metu per daug užimtas. Mes pasiūlėme Prancūzijai visą įmanomą pagalbą. Kai atsitinka tokie dalykai, mes galime tik palaikyti Prancūziją ir stengtis jai padėti, kiek tik įmanoma padėti. Manau, per kelias dienas mes sužinosime daugiau, kas už tai atsakingas. Dabar tiesiog nenoriu spekuliuoti.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bataclan šturmas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bataclan šturmas

Papildyta 03.04 val. „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už išpuolius Paryžiuje. Tai praneša Italijos informacinis kanalas „Sky Tg24“. 

„Tai kerštas už Siriją. Tai Prancūzijos Rugsėjo 11-oji“, – cituojamas džihadistų pareiškimas. 

„Tai kerštas už Siriją. Tai Prancūzijos Rugsėjo 11-oji“, – cituojamas džihadistų pareiškimas

Papildyta 02.57 val. BFM praneša, kad skirtingose Paryžiaus vietose buvo nukauti penki teroristai. Kiek iš viso išpuoliuose dalyvavo teroristų, nepranešama.

Papildyta 02.55 val. „France Info“ praneša, kad per Bataclan šturmą įvyko septyni sprogimai. Tuo metu ABC7 skelbia, kad grupės „Eagles of Death Metal“, kuri koncertavo ten teroristų atakos metu, lyderiui pavyko pasprukti iš salės. Jis prasidėjus teroro išpuoliui pabėgo per šalutinį išėjimą. 

VIDEO: Kruvinas penktadienis Paryžiuje: virtinė atakų ir daugybė aukų

Papildyta 02.46 val. „Euronews“ skelbia, kad tarp žuvusiųjų – daug užsieniečių. 

Papildyta 02.42 val. Naujausiais duomenimis, vien Bataclan teatre žuvo 118 žmonių.

Į Paryžių skubiai išsiųsta 1500 Prancūzijos kariuomenės karių.

Peržiūrėti turinį naujame langeParyžiaus išpuoliai

Papildyta 02.35 val. Paskelbta nauja informacija apie žuvusiųjų skaičių. Kaip praneša „Le Parisien“, žuvo mažiausiai 150 žmonių. Mažiausiai 100 žmonių žuvo Bataclan teatre, kelios dešimtys žmonių žuvo prie futbolo stadiono. Aukų buvo ir per žudynes kitose Paryžiaus vietose. 

Į Paryžių skubiai išsiųsta 1500 Prancūzijos kariuomenės karių

Papildyta 02.20 val.: Naujienų agentūra AFP praneša, kad apie 100 žmonių žuvo Paryžiaus koncertų salėje. Anksčiau buvo skelbiama apie 60 žuvusiųjų per šaudymus ir sprogimus. 

Papildyta 02.16 val.: „Le Parisien“ skelbia, kad, oficialiais duomenimis, žuvo 46 žmonės. Specialiosios tarnybos taip pat informuoja, kad 33 žmonės sunkiai sužeisti. 28 žmonės į ligonines pateko su vidutinio sunkumo sužeidimais. 

Tuo tarpu neoficialiais duomenimis, septynių teroro atakų aukomis tapo mažiausiai 60 žmonių.

Papildyta 02.10 val.: F.Hollande'as atšaukė kelionę į Turkiją, kur turėjo vykti G20 susitikimas. 

Papildyta 02.02 val.: Operacija Bataclan teatre baigta, skelbia BBC. 

Skirtingi šaltiniai skelbia, kad du užpuolikai nukauti. IS žada, kad lapkričio 14 d. Prancūzijai bus kaip Rugsėjo 11-oji JAV. „Liberation“ patvirtino, kad šturmas baigtas. Šiuo metu evakuojami paskutiniai gyvi likę įkaitais paimti žmonės.

VIDEO: Kruvinas penktadienis Paryžiuje: virtinė atakų, daugybė aukų

Papildyta 2.00 val.: Prancūzijos žiniasklaida praneša, kad teatro šturmo metu žuvo 10 žmonių.

Anksčiau paskelbta, kad šturmo metu likviduoti du teroristai.

Papildyta 01.55 val.: BFM skelbia, kad mažiausiai vieną iš išpuolių įvykdė teroristas-mirtininkas. Jis susisprogdino prie stadiono Paryžiuje. Tuo tarpu CNN praneša, kad mirtininkai įvykdė du išpuolius.

VIDEO: Sprogimas Paryžiuje draugiškų rungtynių tarp Prancūzijos ir Vokietijos metu.

Papildyta 01.46 val.: Bataclan teatre įkaitu laikomas vyras sugebėjo prisijungti prie „Facebook“ socialinio tinklo ir paskelbti, kas ten vyksta. „Aš gyvas, tik keli sužeidimai. Tai žudynės. Aplink visur kūnai“, – rašė jis. Anksčiau jis rašė: „Aš vis dar Bataclan pastate. Pirmas aukštas. Rimtai sužeistas. Viduje daug išgyvenusiųjų. Jie pjauna visus. Vieną po kito. Greičiau į pirmą aukštą“, – rašė jis.​

Praneša apie tris šaudymus gatvėse prie Senos ir suskaičiuota mažiausiai septyni išpuoliai vienu metu. 

Radijo stoties „Europe1“ žurnalistas Juliene'as Pearsas buvo teatro viduje, kai į jį įsiveržė teroristai. 

Anot jo, į salę įėjo keli Kalašnikovo automatais ginkluoti jaunuoliai ir pradėjo šaudyti į minią. Jie nebuvo veidų prisidengę kaukėmis. Anot žurnalisto, šaudymas tęsėsi dvylika penkiolika minučių, užpuolikai nepateikė jokių reikalavimų. Jo teigimu, panikos apimta minia metėsi scenos link. Jis pats pabėgo per atsarginį išėjimą ir matė bent dešimt kraujais paplūdusių lavonų. 

Gatvėse pasirodė kariai.

Papildyta 01.41 val.: Naujienų agentūra AFP skelbia, kad policija šturmuoja Paryžiaus koncertų salę, kur laikomi įkaitai, patvirtino šaltinis. Užpuolikas koncertų salėje šaukė „Allahu Akbar“ ir atidengė ugnį į minią. ​

Šturmuojama Paryžiaus koncertų salė

Pasak liudininkų, trys teroristai šaltakraujiškai šaudo įkaitus. Ketvirtas teroristas nušautas. 

Papildyta 01.30 val.: „Reuters“ skelbia, kad prie Bataclan teatro nugriaudėjo penki sprogimai. Skelbiama ne tik apie sprogimus, bet ir girdimus šūvius. 

Papildyta 01.15 val.: Policija naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad mažiausiai 15 žmonių žuvo Bataclan koncertų salėje. Ji yra vos 200 metrų nuo buvusios „Charlie Hebdo“ redakcijos, kurioje sausį įvykdytas išpuolis. 

VIDEO: Paryžiuje – kruvinas penktadienis.

Papildyta 01.03 val.: Prancūzijos prezidentas pareiškė, kad „šalis turi būti stipri. Teroristai nori, kad bijotume. Teroro akivaizdoje turime būti vieningi“. 

Taip pat pranešta, kad Prancūzija uždaro sienas, šalyje įvedama nepaprastoji padėtis. 

Prancūzijos prezidento pareiškimas

Papildyta 00.53 val.: Turi sprogmenų 

Vienas iš užpuolikų Bataclan teatre turi sprogmenų, skelbia „Liberation“ žurnalistas, cituodamas policijos pareigūną. Paryžiečiai raginami likti namuose. 

JAV prezidentas Barackas Obama kalbėdamas apie kruviną penktadienį Paryžiuje teigė: „Mes esame kartu su jais kovoje su terorizmu ir ekstremizmu“.

VIDEO: Barackas Obama išreiškė paramą Prancūzijai

Papildyta 00.47 val.: CNN skelbia, kad mažiausiai 60 žmonių žuvo per atakas. BBC duomenimis, žuvusiųjų yra mažiausiai 42. BBC praneša apie pašautą leidinio „Le Monde“ žurnalistą. Jis pašautas į ranką. ​

Papildyta 00.35 val.: Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės dėl šių išpuolių. Vis dėlto „Islamo valstybės“ rėmėjai liaupsina atakas socialiniuose tinkluose su grotažyme „Paryžius liepsnose“. ​

Papildyta 00.21 val.: Užpuolikai kalbėjo apie Siriją 

Prancūzų žurnalistas Erwanas Desplanquesas sakė, kad draugas, kuriam pavyko pabėgti iš Bataclan koncertų salės, jam pasakojo, jog ten buvo penki ar šeši ginkluoti užpuolikai. Jie esą paminėjo Siriją. Kūnai gulėjo ant grindų. Per penkias minutes paleista daugybė šūvių. 

Prancūzų televizija skelbia, kad 100 įkaitų paimta Bataclan koncertų salėje. Joje koncertavo Kalifornijos roko grupė „Eagles of Death Metal“. 

Kitų šaltinių duomenimis, ten gali būti apie 60 žmonių. 

Papildyta 00.12 val.: Pareigūnai naujienų agentūrai AP patvirtino, kad mažiausiai 26 žmonės žuvo per šaudymus ir sprogimus Paryžiuje. 

Per ataką restorane žuvo 11 žmonių, patvirtino pareigūnas. Dar apie 15 žuvo Bataclan teatre, kur yra paimta mažiausiai 60 įkaitų. 

Papildyta 00.07 val.: Šaudė kaukėtas vyras 

„France 24“ kanalas pakalbino šaudymo prie restorano liudininkę Anne Sophie: „Visi buvo lauke, restorano terasoje, kai staiga mes pamatėme kaukėtą vyrą, kuris atidengė ugnį visomis kryptimis. Atrodė, kad tai truko amžinybę“. 

Ji teigė, kad „sužeistųjų buvo labai daug“. 

Papildyta 00.01 val.: AFP skelbia, kad, policijos duomenimis, per atakas Paryžiuje penktadienį žuvo 18 žmonių. Manoma, kad aukų skaičius augs. Taip pat pranešama, kad Bataclan menų centro vyksta įkaitų vadavimo operacija. Jau skelbiama, kad nugriaudėjo trys sprogimai prie baro, kuris yra šalia nacionalinio stadiono. 

Papildyta 23.44 val.: BBC skelbia, kad prezidentas Francois Hollande'as, stebėjęs mačą, buvo evakuotas. 

Paryžiaus centre - susišaudymas

Papildyta 23.28 val.: „Liberation“ praneša, kad per šaudymą žuvo keturi žmonės. Taip pat skelbiama apie šaudymus prie Bataclan teatro. Pranešama apie sprogimą įvykusį bare, kuris yra prie Prancūzijos nacionalinio stadiono. Kol kas neaišku, ar šie incidentai tarpusavy susiję. Skelbiama, kad nugriaudėjo du sprogimai prie stadiono. 

Paryžiuje įvyko keli susišaudymai.

Papildyta 23.19 val.: Šaulys paleido ugnį iš automatinio ginklo restorane „Cambodge“. BBC praneša apie septynis sužeistuosius. „Liberation“ skelbia, kad yra žuvusiųjų. Vis dėlto oficialiai ši informacija nepatvirtinama. Kitų šaltinių duomenimis, septyni žmonės per šią ataką buvo sužeisti, yra ir žuvusiųjų. Kol kas tikslus aukų skaičius nėra aiškus. 

Socialiniame tinkle „Twitter“ ėmė plisti ši žinia. Skelbiama, kad šaudymo vieta yra netoli „Charlie Hebdo“ redakcijos, kur sausį įvykdytos kraupios žudynės. Tuomet nužudyta 11 žmonių. 

Nugriaudėjo sprogimas 

BBC praneša, kad kita ataka – sprogimas – įvyko bare, esančiame prie Prancūzijos nacionalinio stadiono – Stade de France. Prancūzija penktadienį žaidžia draugiškas rungtynes su Vokietija. BBC žurnalistas pranešė, kad įvykio vietoje mato dešimt žmonių, kurie arba žuvę, arba sunkiai sužeisti. Jo teigimu, atvyko policija. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius