Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pasaulio lyderiai po atakų Paryžiuje reiškia susirūpinimą dėl džihadistų iš užsienio

Pasaulio lyderiai viršūnių susitikime Turkijoje išreiškė didžiulį susirūpinimą dėl augančio „kovotojų teroristų iš užsienio“ tarptautinio judėjimo – tai sakoma jų pareiškimo projekte, parengtame po kruvinų teroro išpuolių Prancūzijos sostinėje, atsakomybę už kuriuos prisiėmė „Islamo valstybė“.
G-20 šalių vadovų suvažiavimas Turkijoje
G-20 šalių vadovų suvažiavimas Turkijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dvidešimties stipriausių pasaulio ekonomikų, vadinamojo Didžiojo dvidešimtuko (G-20), lyderiai šiame pareiškime, kuriame neminima konkrečiai IS ar kokia nors kita grėsmė, pažymi, kad jų šalys dalysis žvalgybine informacija, stebės sienų kirtimus ir stiprins aviacijos saugumą, kad būtų užkirstas kelias „teroristų“ tarptautiniam judėjimui.

„Mums kelia susirūpinimą ūmus ir augantis kovotojų teroristų iš užsienio srautas ir grėsmė, kurią jis kelia visoms šalims“, – rašoma G-20 pareiškimo projekte, kurį ketinama oficialiai priimti pirmadienį, antrąją ir paskutinę viršūnių susitikimo Viduržemio jūros Antalijos kurorte dieną.

„Esame pasiryžę imtis veiksmų pašalinti šią grėsmę“, – priduriama jame.

Lyderiai pažymėjo, kad jie pasiryžę kovoti su smurtiniu ekstremizmu bei verbavimu ir užkirsti kelią „teroristams“ naudotis technologijomis, įskaitant internetą.

„Turi būti užkirstas kelias tiesioginiam ar netiesioginiam terorizmo skatinimui, kurstymui rengti teroristines atakas ir smurto šlovinimui“, – rašoma pareiškimo projekte.

Faktas, kad prie vieno iš atakų Paryžiuje vykdytojo lavono buvo aptiktas Sirijos pasas, pakurstė būgštavimus, jog kai kurie užpuolikai galėjo atvykti į Europą kaip pabėgėliai kartu su tūkstančiais žmonių, bėgančių nuo pilietinio karo Sirijoje.

Graikijos ir Serbijos pareigūnai patvirtino, kad šis pasas priklausė žmogui, kuris spalį buvo užregistruotas kaip pabėgėlis Graikijos Lero saloje ir po kelių dienų pasiprašė prieglobsčio Serbijoje.

Žinoma, kad trys savižudžiai sprogdintojai buvo Prancūzijos piliečiai, tačiau du iš jų gyveno Belgijos sostinėje Briuselyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius