-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 10 /14:02

Pasaulis susivienijo pagerbti Nelsoną Mandelą

Didžiulės minios gedinčių Pietų Afrikos Respublikos (PAR) gyventojų antradienį susirinko Soveto futbolo stadione, kur drauge su prezidentais, kunigais, karalienėmis ir šeichais pagerbs Nelsono Mandelos – pasaulį vienijančio simbolio – atminimą.
Pietų Afrikos Respublika gedi mirusio savo lyderio Nelsono Mandelos
Pietų Afrikos Respublika gedi mirusio savo lyderio Nelsono Mandelos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Beveik 100 pasaulio lyderių drauge su maždaug 80 tūkst. kitų žmonių tame stadione – N.Mandelos kovos su apartheidu žaizdre – turi atsisveikinti su žmogumi, kurio gyvenimo istorija pelnė retą visuotinę pagarbą.

Nepaisant visuotinio nacionalinio gedulo dėl N.Mandelos mirties ketvirtadienį, nuotaika buvo pakili – žmonės buvo pasiryžę švęsti vienos iškiliausių 20-ojo amžiaus politinių figūrų atminimą.

„Jį Dievas davė, Dievas ir atėmė. Mes niekada nesiliausime jo mylėję“, – sakė Shahimas Ismailas, kuris pasiėmė laisvą dieną darbe – savo vadovaujamoje sporto akademijoje Johnnesburge, kad galėtų dalyvauti renginyje.

Penkios valandos iki pamaldų pradžios, nepaisant dulksnos, jau buvo susirinkusios didelės minios, kurios tikėjosi gauti geresnes vietas.

Žmonės, apsisiautę PAR vėliavomis ar geltonos ir žalios spalvų šalikais su užrašu „Mandela amžiams“, šoko ir judėjo įėjimo link, kai kurie – dainuodami zulu kalba „Mandela nemiega, tik klūpi“.

„Taip būna tik kartą gyvenime. Tai – istorija, – sakė 36 metų Noma Kova. – Nenorėjau žiūrėti to per televizorių“.

Daugelis iš tribūnų sklidusių dainų mena apartheido laikų kovas, bet bendrai tvyrojo neatstūmimo atmosfera.

Tūkstančiai žmonių lipo į nemokamus traukinius iš Johanesburgo centro – emocijų užvaldyti vyrai ir moterys, visokiausio amžiaus ir įvairiausių rasių.

„Vykstu į pamaldas, kad geriau pajusčiau šalies nuotaiką, išeičiau iš savo burbulo“, – sakė 26 metų baltasis Marcelis Boezaartas, kalbantis afrikanų kalba.

Naujienos apie N.Mandelos mirtį – savo namuose Johanesburge – visame pasaulyje sukėlė bangą su meile sumišusio žavėjimosi, kurį reiškia politiniai ir religiniai lyderiai, kai kurie jų – apskritai nelabai dėl ko galintys sutarti.

Naujienos apie N.Mandelos mirtį – savo namuose Johanesburge – visame pasaulyje sukėlė bangą su meile sumišusio žavėjimosi, kurį reiškia politiniai ir religiniai lyderiai, kai kurie jų – apskritai nelabai dėl ko galintys sutarti.

Tarp tų, kurie kalbės per pamaldas už N.Mandelą, yra JAV ir Kubos prezidentai, atidėsiantys į šalį nuo Šaltojo karo laikų likusius nesutarimus, kad pagerbtų velionį stebint milijonams visame pasaulyje.

Šios pamaldos yra dalis savaitę truksiančių valstybinių laidotuvių renginių, kurie baigsis N.Mandelos palaidojimu šį sekmadienį jo vaikystės kaime Kunu.

Indijos ir Brazilijos prezidentai antradienį taip pat pasakys kalbas, kurios taip pat atspindės nepaprastą pasaulinį N.Mandelos populiarumą ir įtaką.

Saugumas aplink Soveto stadioną buvo smarkiai sustiprintas, virš jo skraido kariškių sraigtasparniai, policija kontroliuoja minias.

Velionio šeimos vardu kalbės keturi jo vaikaičiai, bet programoje nėra nei jo našlės Gracos Machel, nei buvusios žmonos Winnie Madikizelos-Mandelos pasirodymų.

Nors N.Mandela sunkiai sirgo jau kelis mėnesius, pranešimas apie jo mirtį vis tiek buvo skaudus smūgis neseniai atgimusiai šaliai.

Viešajame gyvenime N.Mandela nedalyvavo jau daugiau kaip dešimtmetį, bet PAR gyventojai į jo nesugriaunamą moralinį autoritetą žvelgė kaip į paguodos konstantą socialinių ir ekonominių permainų netikrumo laikais.

„Magas, suvienijęs šalį“

Išvakarėse Nobelio taikos premijos laureatas Desmondas Tutu pavadino N.Mandelą „magu“, suvienijusiu šalį, kuri buvo atsidūrusi prie pilietinio karo slenksčio.

„Visi sakė, kad mes sudegsime liepsnose, – kalbėjo D.Tutu. – Jis tikrai buvo tarsi magas su burtų lazdele, pavertęs mus šia šlovinga, daugiaspalve vaivorykštės liaudimi“.

Pirmadienį mažytėje N.Mandelos kameroje Robeno saloje, kur jis praleido sunkiausius iš 27 kalėjimo metų, buvo uždegta viena žvakelė.

Žmogaus, sukūrusio PAR multirasinę demokratiją, vyriausioji duktė Makaziwe Mandela pirmadienį papasakojo, kaip jos tėvas prieš mirtį praleido „nuostabią“ savaitę, apsuptas šeimos narių.

„Ten buvo vaikai, ten buvo vaikaičiai, ten buvo Graca, tad mes visuomet esame aplink jį, net paskutinę akimirką“, – sakė ji BBC.

Prieš palaidojimą Kunu N.Mandela nuo trečiadienio tris dienas bus pašarvotas vyriausybės ir prezidentūros rūmuose „Union Buildings“ Pretorijoje, kuriuose jis 1994 metais buvo prisaikdintas prezidentu.

Kiekvieną rytą jo karstas laidotuvių procesijoje bus nešamas sostinės gatvėmis, kad kuo daugiau žmonių turėtų galimybę pareikšti paskutinę pagarbą velioniui.

Be B.Obamos ir trijų buvusių JAV prezidentų pagerbti N.Mandelos į PAR atvyks britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as, Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas, Afganistano prezidentas Hamidas Karzai ir daugybė kitų tarptautinių veikėjų bei įžymybių.

Afrikai atstovauja Nigerijos prezidentas Goodluckas Jonathanas ir daugiau kaip tuzinas kitų valstybių ir vyriausybių vadovų.

Tarp atvykstančių garsenybių yra pokalbių laidų karalienė Oprah Winfrey, dainininkas bei aktyvistas Bono, britų milijardierius Richardas Bransonas, muzikantas Peteris Gabrielis.

Soveto stadione lietaus permerktas Musa Mbele švytėdamas atsisakė pasiūlyto skėčio.

„Jeigu jis galėjo dėl mūsų išbūti už grotų 27 metus, kas yra viena lietinga diena?“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius