Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasiūlymas Rusijai: pasitraukite iš Sirijos ir galėsite sugrįžti į galingųjų grupę

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas antradienį į Maskvą atsiveš žinią ir meduolio, ir botago pavidalu. Kaip teigė „The Daily Telegraph“ šaltiniai, jis mėgins įtikinti Kremlių pasitraukti iš Sirijos ir drauge susigrąžinti vietą Didžiajame septynete, kuris vėl virstų aštuonetu (G-8).
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“ nuotr.

Viešai R.Tillersonas į Rusiją vyksta kone su G-7 ultimatumu, kad Vladimiras Putinas išvestų iš Sirijos rusų pajėgas ir nutrauktų paramą Basharo al Assado režimui. Maskvai grasinama ir naujomis sankcijomis.

Be to, R.Tillersonas savaitgalį išvadino Rusiją „nekompetentinga“, o pirmadienį pasirodė pranešimų, kad jis Maskvoje Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui pareikš, jog Kremlius prisidėjo prie cheminės atakos Sirijoje.

Tai, žinoma, oficialūs pareiškimai. Užkulisiuose Vakarų diplomatai ruošia pasiūlymą V.Putinui: pasitraukite iš Sirijos ir vėl grąžinsime Rusiją į galingųjų šalių klubą – manoma, kad Kremliui narystė tokiame neformaliame klube labai svarbi.

Rusija iš tuomečio G-8 buvo išmesta 2014 metais, kai aneksavo Krymą. Tada S.Lavrovas bandė sumenkinti tokį žingsnį ir aiškino, kad Didžiojo dvidešimtuko (G-20) klubas daug svarbesnis.

Britų diplomatas: „R.Tillersonas į Rusiją vyks su labai aiškia žinia: jei V.Putinas nori vietos prie galingųjų stalo, jis turi atsikratyti B.al Assado.“

Bet, kaip teigė „The Daily Telegraph“ šaltiniai, britų ir amerikiečių diplomatai mano, kad V.Putinui narystė G-8 iš tiesų labai svarbi. Be Rusijos šis klubas virtęs G-7, o jį sudaro JAV, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija, Kanada, Italija ir Japonija.

Vakaruose esą taip pat manoma, kad Rusijos lojalumas B.al Assado režimui blėsta ir kad V.Putinas ieško garbingo būdo nusisukti nuo Damasko.

„Manau, kad Tillersonas į Rusiją vyks su labai aiškia žinia: jei Putinas nori vietos prie galingųjų stalo, jis turi atsikratyti al Assado.

Turime parodyti jam atsitraukimo strategiją, kad jis nebūtų viešai pažemintas. Ultimatumai rusų neveikia. Bet jis mato, kad Sirija jam tampa ne vertybe, o našta“, – teigė vienas britų diplomatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas