-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pastebėti Rusijos povandeniniai laivai neįvykdė savo misijos, teigia šaltinis

Du Rusijos povandeniniai laivai buvo pastebėti tarptautiniuose vandenyse netoli JAV ir Kanados krantų, todėl galima vertinti, kad jų įgulos neįvykdė slaptos kovinės užduoties, pranešta ketvirtadienį.
Rusijos povandeninis laivas
Rusijos povandeninis laivas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jeigu prie JAV ir Kanados krantų iš tikrųjų buvo užfiksuoti užsienio povandeniniai laivai, tai reiškia, kad jie demaskuoti. Tai rodo, kad kovinė užduotis neįvykdyta“, – agentūrai „Interfax“ sakė vienas šaltinis, susipažinęs su situacija.

„Šiuo atveju pastebėtų povandeninių laivų įgulas kažin ar pagirs vadovybė“, – sakė jis.  „Viena iš pagrindinių sąlygų, kuri užtikrina, kad povandeninio raketnešio įgula įvykdė kovinę užduotį – plaukimo slaptumas“, – pridūrė šaltinis, apie kurį agentūra „Interfax" nepateikė daugiau jokios informacijos.

Pasak jo, jeigu rusų povandeninius laivus aptiko JAV ir Kanados stebėjimo priemonės, „jeigu iš tikrųjų buvo taip, tai rodo, kad stebėjimo priemonės šiuo atveju veikė efektyviau nei Maskvos povandeniniai laivai.“

Drauge, pažymėjo šaltinis, užsienio povandeninių laivų aptikimo faktai „veikiausiai yra dėsningumas nei išimtis.“

 „Rusijos kariai, kaip ir partneriai užsienyje, atidžiai stebi netoli savo teritorinių vandenų plaukiojančius povandeninius laivus ir, kai reikia, gali papasakoti, kuriose vietose ir kokiu laiku buvo užfiksuoti Amerikos, taip pat kitų valstybių povandeniniai laivai“, – sakė agentūros pašnekovas.

Kanados žiniasklaida pranešė, kad šalies karinė žinyba nusiuntė žvalgybos lėktuvą stebėti dviejų Rusijos povandeninių laivų, aptiktų rytinėje Kanados pakrantėje.  Kanadiečių lėktuvas, kuris Šaltojo karo metais buvo naudojamas stebėti sovietų povandeninius laivus, dabar seka du rusų povandeninius laivus, kurie pajudėjo į šiaurę po to, kai praėjusią savaitę buvo pastebėti prie JAV pakrantės, trečiadienį sakė vienas Kanados pareigūnas.

„Jie yra tarptautiniuose vandenyse“ Atlanto vandenyno šiaurėje, agentūrai AFP sakė Kanados gynybos ministras Peteris MacKay'us. „Jiems leidžiama ten būti. Tačiau mūsų darbas yra užtikrinti, kad būtų gerbiamas mūsų pakrantės perimetras ir vandenys“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę JAV gynybos departamentas pranešė, kad vienas iš dviejų Rusijos „Akula“ klasės strateginių atominių povandeninių laivų pastebėtas tarptautiniuose vandenyse už maždaug 200 km nuo JAV pakrantės. Apie tikslią antrojo povandeninio laivo buvimo vietą nepranešta.

Amerikiečių pareigūnai sakė, kad povandeninių laivų buvimas prie JAV pakrantės nekelia susirūpinimo ir pavojaus Jungtinėms Valstijoms.

Tačiau šių laivų pasirodymas prisiminė Šaltojo karo metais Amerikos ir Sovietų Sąjungos kariškių žaistą „katės ir pelės žaidimą“, kai Maskva ir Vašingtonas reguliariai siųsdavo savo povandeninius laivus rinkti žvalgybinės informacijos ir stebėti laivų judėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius