-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per Didįjį penktadienį Jeruzalėje virš maldininkų prasivėrė dangus – pylė tikra liūtis

Tūkstančiai krikščionių maldininkų narsiai sutiko liūtį su kruša ir Izraelio saugumo pareigūnus Jeruzalės senamiestyje, atvykę paminėti Didįjį penktadienį – dieną, kai ant kryžiaus mirė Jėzus.
Maldininkus Jeruzalėje merkė liūtis.
Maldininkus Jeruzalėje merkė liūtis. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo pat ryto krikščionys iš viso pasaulio ėjo Kančios gatve (Via Dolorosa), kartodami Jėzaus nueitą kelią su kryžiumi, ant kurio jį nukryžiavo romėnai.

Kai kurie nešė natūralaus dydžio kryžių, kiti suspaudę rankoje alyvmedžio kryželius, giedodami ar melsdamiesi ėjo siaura gatve aukštyn per 14 Kryžiaus kelio stočių iki Šventojo Kapo bažnyčios.

Vienai pagrindinių procesijų vadovavo patriarchas Fuadas Twalas, lotynų apeigų katalikų atstovas Šventojoje žemėje; paskui jį ėjo minios nuo vienuolyno, kuriame Jėzus buvo mušamas ir karūnuotas erškėčių vainiku, iš jo tyčiotasi.

Šventojo Kapo bažnyčia pastatyta toje vietoje, kur, anot stačiatikių ir lotynų krikščionių Kristus buvo nukryžiuotas ir palaidotas.

Rytas buvo kaip reta šaltas, maldininkus plakė lietus, bet jie stengėsi pasiekti bažnyčią, nors daugeliui jų neleido griežto saugumo užtvaros; policija visame Jeruzalės senamiestyje įrengė daugybę užtvarų ir barjerų.

Rytas buvo kaip reta šaltas, maldininkus plakė lietus, bet jie stengėsi pasiekti bažnyčią, nors daugeliui jų neleido griežto saugumo užtvaros.„Mes pavėlavome, dabar visi keliai į bažnyčią užtverti“, – sakė 54-erių katalikas iš Tanzanijos Degratias Shumbusho.

„Pirmą kartą čia atvykau, ir galbūt paskutinį, nes nebegalėsiu sau to vėl leisti, – kalbėjo jis su nusivylimo mina veide. – Norėjau pamatyti bažnyčią, dėl to aš čia. Čia krikščionybės lopšys.“

Vietiniai maldininkai sako, kad saugumo priemonės kasmet vis griežtesnės.

„Aš tik norėjau nueiti į bažnyčią sukalbėti maldą, bet manęs ten neleidžia, – sakė viena įpykusi ir ašarojanti Jeruzalės gyventoja, gal per 60 metų amžiaus. – Tai tiesiog siaubinga.“

Kieme prie bažnyčios – turistų jūra, kai kurie su beisbolo kepuraitėmis, jie kartu su pagyvenusiomis, rožinius rankose laikančiomis moterimis ir tamsiai apsirengusiais dvasininkais brovėsi pro minią.

Grumdamiesi dėl erdvės jie giedojo, meldėsi aidint nenusakomai kalbų maišalynei, laukė kol galės įeiti į šventyklą.

„Šiandien geriausia diena mano gyvenime“, – sakė 45-erių Milanas Ivanovičius iš Belgrado, laikydamas didelį kryžių, papuoštą Serbijos vėliava.

„Atvykau čia pašventinti savo kryžiaus. Aš jį nunešiu iki Golgotos“, – sakė jis AFP korespondentui.

Viduje, lipdami stačiais laiptais, žmonės klaupėsi, bučiavo grindis prie puošnaus altoriaus, įrengto toje vietoje, kur, kaip manoma, prieš daugiau kaip du tūkstančius metų aną penktadienį stovėjo kryžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius