-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per Gazos paliaubas „Hamas“ ruošiasi paleisti daugiau įkaitų

„Hamas“ kovotojai šeštadienį ruošiasi paleisti daugiau įkaitų mainais į palestiniečių kalinius, paskelbė pareigūnai, taip suteikdami vilties kenčiančioms šeimoms po septynių savaičių karo, nusinešusio tūkstančių žmonių gyvybes.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Tikimasi, kad pagrindinis tarpininkas Kataras paskelbs įkaitų ir kalinių, kurie bus išlaisvinti vėliau šeštadienį, skaičius – antrą apsikeitimą penktadienį įsigaliojus keturių dienų paliauboms, kurios iš esmės nutildė ginklus abiejose pusėse.

Izraelio pareigūnai patvirtinto gavę išlaisvinamų įkaitų sąrašą, bet nepranešė skaičiaus ir tikslaus laiko.

Remiantis Kataro ir Izraelio informacija, per pirmąją paliaubų dieną penktadienį „Hamas“ paleido 24 įkaitus, 13 žydų arba dvigubą pilietybę turinčių moterų ir vaikų, 10 tailandiečių ir filipinietį.

„Hamas“ paskelbtame dviejų minučių trukmės vaizdo įraše matyti, kaip kaukėti kovotojai su ginklais, karinėmis uniformomis ir žaliais galvos raiščiais perduoda įkaitus Raudonojo Kryžiaus atstovams.

Izraelis mainais paleido iš kalėjimų 39 moteris ir nepilnamečius asmenis.

„Tai tik pradžia, bet kol kas ji praėjo gerai“, – žurnalistams Masačiusetse, kur leidžia Padėkos dienos savaitgalį su šeima, sakė Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

„Aš manau, kad yra realūs šansai pratęsti paliaubas“, – sakė jis.

J. Bidenas taip pat paragino dėti didesnes pastangas, kad būtų išeita iš krizės su veiksminga palestiniečių valstybe šalia Izraelio.

Gazoje yra likę apie 215 įkaitų, patvirtino Izraelio kariuomenės atstovas Doronas Spielmanas (Doronas Spilmanas).

„Daugeliu atvejų mes nežinome, gyvi jie ar mirę. Mes stengiamės surinkti duomenis“, – sakė jis.

„Hamas“ kovotojai įkaitus pagrobė spalio 7 dieną, kai jie įsiveržė per Gazos sieną su Izraeliu, nužudydami apie 1,2 tūkst. žmonių, remiantis žydų valstybės pateiktais skaičiais.

Atsakydamas į šią daugiausiai aukų pareikalavusią ataką per šalies istoriją, Izraelis pradėjo oro, artilerijos ir karinį jūros puolimą, kad sunaikintų „Hamas“. „Hamas“ vyriausybės Gazoje duomenimis, ten žuvo apie 15 tūkst. žmonių.

Tikimasi, kad per paliaubas „Hamas“ paleis 50 įkaitų mainais į 150 palestiniečių kalinių, pagal susitarimą, pasiektą per derybas, kuriose dalyvavo Izraelis, palestiniečių kovotojų grupės, Kataras, Egiptas ir Jungtinės Valstijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius