-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Petro Porošenka patvirtino Donecko ir Luhansko išlaisvinimo planą

Ukrainos prezidentas pakeitė „antiteroristinės operacijos“ vadą ir patvirtino planą, kaip išlaisvinti Donecką bei Luhanską. Petro Porošenka taip pat pasiūlė derybas su separatistais surengti Donecko srities šiaurėje. Jungtinės Valstijos ir Prancūzija pareiškė, kad krizės sprendimas gali būti tik politinis, bet pripažino Kijevo teisę saugumą užtikrinti jėga, kol separatistų Rusija nepriverčia sėsti prie derybų stalo.
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Derybų nebus, sako Ukrainos gynybos ministras, mesdamas iššūkį augančiam Vakarų spaudimui. Valerijus Heletejus, sėkmingai atsiėmęs kelis svarbius miestus Donecko srityje, teigia, kad bet kokios derybos dabar įmanomos, tik jei kovotojai sudės visus ginklus. Tuo pat metu Donecko meras cituojamas, kad jam prezidentas P. Porošenka sakė siūlantis naują derybų su separatistais turą surengti Donecko srities šiaurėje, kurią jau tvirtai kontroliuoja Ukrainos pajėgos ir kur separatistai vargu ar ryžtųsi važiuoti.

Praėjusią savaitę pakeitęs gynybos ministrą ir kariuomenės vadą, dabar P. Porošenka pakeitė ir Rytuose vykdomos operacijos vadą – „antiteroristinio centro“ vadovu paskyrė saugumo veteraną. Be to, Ukrainos vadovas patvirtino planą, kaip atsiimti Donecką bei Luhanską: jame esą detaliai nurodyta, kad visiškai blokavus miestus pirmiausiai bus įvedamos karinės pajėgos, o iš paskos – milicija bei civiliai. Donecko meras sako gavęs pažadą, kad ten nebus naudojama tokia jėga kaip Slovjanske.

Donecko meras cituojamas, kad jam prezidentas P. Porošenka sakė siūlantis naują derybų su separatistais turą surengti Donecko srities šiaurėje, kurią jau tvirtai kontroliuoja Ukrainos pajėgos ir kur separatistai vargu ar ryžtųsi važiuoti.

Bėgdami iš Slovjansko į Donecką smogikai neteko dalies technikos ir tikriausiai žmonių, bet sugebėjo pasiekti didmiestį, kuriame išsisklaidė ir rengia įtvirtinimus. Neaišku, ar jų kovinė dvasia tebėra aukšta, bet vienas iš vadų, dabar esantis Maskvoje, pareiškė, kad jie rengiasi ne apsiausčiai, o aktyviems veiksmams ir baigia kurti aiškią karinę hierarchiją. Jei stoti į mūšį jie ryžtųsi, Ukrainos pajėgoms kovas didmiestyje laimėti būtų kur kas sunkiau. Donecko meras sako, kad evakuoti 900 tūkst. gyventojų neįmanoma, o ir nėra kur. Be to, miestui būtinas nuolatinis elektros tiekimas, kitaip netrukus būtų užtvindytos anglies kasyklos ir kokso gamyba – visa tai maitina pramoninį centrą.

Iš Luhansko ir iš pasienio punktų su Rusija ateina žinių apie naujus apšaudymus, antai sviediniui pataikius į mikroautobusą, žuvo du civiliai. Apšaudyti ir keli pastatai Artemivske, kurį Ukrainos pajėgos savaitgalį užėmė. O štai Kramatorske Ukrainos pajėgos sutrukdė proukrainietiškai nusiteikusios grupės mėginimui nuversti Lenino paminklą centrinėje aikštėje.

Kijevas žino, kad operacijai užsitęsus augs Vakarų spaudimas rasti politinį sprendimą. Vakar Vokietija pareiškė, kad sprendimas negali būti tik karinis, o vėliau telefonu kalbėję Jungtinių Valstijų bei Prancūzijos prezidentai sakė, kad krizė turi baigtis politiniu sprendimu. Tačiau jie pakartojo, kad Rusijai teks brangiau mokėti, jei Maskva tučtuojau nesiims žingsnių priversti separatistų derėtis. Kol jie ginklų nesudeda, Jungtinių Valstijų prezidentas pareiškė gerbiantis Ukrainos teisę užtikrinti tvarką ir apsaugoti šalies gyventojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius