-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pikti ir nusivylę amerikiečiai nubaus demokratus kadencijos vidurio rinkimuose

Pikti Amerikos rinkėjai antradienį turėtų suduoti skaudų smūgį prezidento Baracko Obamos demokratams per svarbius kadencijos vidurio rinkimus, po kurių ši partija veikiausiai neteks mažiausiai vienų Kongreso rūmų kontrolės.
JAV pirmoji pora dalyvavo rinkimų kampanijos renginyje Ohajuje.
JAV pirmoji pora dalyvavo rinkimų kampanijos renginyje Ohajuje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rinkėjų, kurie vos prieš dvejus metus iškėlė B.Obamą į aukščiausią valdžios postą patikėję jo pažadu atnešti viltį ir pokyčius, optimizmą sužlugdė ekonominis sunkmetis, todėl beveik neabejojama, kad nusivylę jie patikės respublikonams Atstovų Rūmų kontrolę. Prognozuojama, kad respublikonai taip pat sustiprins savo pozicijas Senate.

Paskutinėmis rinkimų kampanijos valandomis demokratai ir respublikonai primygtinai ragino savo rėmėjus eiti balsuoti, ypač tose valstijose, kur prognozuojamos labiausiai įtemptos varžybos dėl vietų Senate, tokiose kaip Pensilvanija, Nevada, Ilinojus, Koloradas ir Vašingtonas.

"Viliamės naujos pradžios su Amerikos žmonėmis", – sakė Respublikonų partijos Nacionalinio komiteto pirmininkas Michaelas Steele'as.

Pikti Amerikos rinkėjai antradienį turėtų suduoti skaudų smūgį prezidento Baracko Obamos demokratams per svarbius kadencijos vidurio rinkimus.

Labai sėkmingas respublikonų pasirodymas rinkimuose užkirstų kelią B.Obamai įgyvendinti savo darbotvarkę per likusius dvejus kadencijos metus. Tokiu atveju Vašingtonas iš esmės atsidurs politinėje aklavietėje, jeigu prezidentui nepavyks rasti savitarpio supratimo su kai kuriais aršiausiais savo kritikais.

Didžiausią įtaką tai turės vidaus klausimams, tokiems kaip prezidento planai dėl mokesčių ir išlaidų. Tačiau poveikis bus neišvengiamas ir tarptautiniu mastu, ypač tokiose srityse kaip klimato kaita, prekyba ir ginklų kontrolė.

Savaitgalį aplankęs net keturias valstijas B.Obama baigė rinkimų kampaniją ir sugrįžo į Baltuosius rūmus.

Per paskutinį kampanijos mėnesį prezidentas apsilankė keturiolikoje valstijų, o kai kuriose iš jų viešėjo ne po dukart. Šių kelionių metu B.Obama siekė vėl sužadinti jaunimo, liberalių pažiūrų amerikiečių, juodaodžių ir nepriklausomų rinkėjų, kurių balsai prieš dvejus metus padėjo jam užkopti į politikos viršukalnę, entuziazmą.

B.Obama davė virtinę interviu radijo stotims Milvokyje, Sinsinatyje, Filadelfijoje, Honolulu ir Majamyje, taip pat televizijos talentų konkurso "Amerikos dievaitis" vedėjui Ryanui Seacrestui jo radijo laidai. Visi šie interviu bus transliuojami antradienį, kai amerikiečiai balsuos.

Balsavimo baigtis nustatys Amerikos politikos kursą turint galvoje faktą, kad B.Obama jau mąsto apie 2012–uosius ir galimybes būti perrinktu antrai kadencijai, o respublikonai jau pradeda dairytis tinkamo kandidato mesti jam iššūkį.

Po šių rinkimų tikėtinos rimtos permainos Kongreso vadovybėje. Jei respublikonai iškovos 40 vietų, kurių jiems reikia perimti 435 vietų Atstovų Rūmų kontrolę, dabartinę jų pirmininkę demokratę Nancy Pelosi poste pakeis respublikonas Johnas Boehneris iš Ohajo. Prezidentui ir viceprezidentui negalint eiti pareigų, Atstovų Rūmų pirmininkas perima prezidento įgaliojimus.

Net ir tuo atveju, jei respublikonams vis dėlto nepavyks laimėti dešimties vietų, kurių jiems reikia perimti Senato kontrolę, demokratams gali tekti rinkti naują daugumos lyderį. Dabar šį postą užimančiam Harry Reidui Nevadoje rimtą iššūkį metė Sharron Angle.

Sh.Angle, kuri pasiskelbė esanti konfesinė politikė, yra ultrakonservatyvaus Arbatėlės judėjimo, sukrėtusio Amerikos politiką savo reikalavimu drastiškai sumažinti valdžią ir apkarpyti mokesčius, numylėtinė.

Be rinkimų į Kongresą Respublikonų partijai taip pat prognozuojamas sėkmingas pasirodymas kovoje dėl gubernatorių postų 37–iose valstijose ir renkant vietos valdžią. Šios varžybos yra svarbios, nes valstijos po gyventojų surašymo, kuris atliekamas kas dešimt metų, perbraižė rinkimų į Kongresą apygardų ribas.

Situacija Amerikos politinėje arenoje smarkiai pasikeitė nuo 2008–ųjų, kai Demokratų partija praplėtė savo daugumą Atstovų Rūmuose ir Senate, o tai padaryti jai padėjo rinkėjų nerimas dėl ekonomikos, jų nuovargis nuo George'o W.Busho prezidentavimo ir B.Obamos populiarumas. Tuomet būta kalbų, kad respublikonams reikės ne vieno dešimtmečio atsitiesti.

Tačiau nusiteikimas prieš esančiuosius valdžioje ir nerimas dėl ekonomikos neišsisklaidė. Dabar demokratai kontroliuoja ir Baltuosius rūmus, ir Kongresą, todėl suprantama, kad visuomenės pyktis nukreiptas į juos. Aiškiausia to pykčio išraiška yra chaotiškas Arbatėlės judėjimas, kuris suteikia energijos respublikonams, nors ir pašalino iš varžybų kai kuriuos partijos veteranus per pirminius rinkimus.

Respublikonams buvo naudingi ir politinio finansavimo taisyklių pakeitimai, padaryti atsižvelgiant į Aukščiausiojo Teismo nutartį, dėl kurios korporacijos, susivienijimai ir kitos grupės gali lengviau leisti pinigus rinkimams.

Demokratams taip pat pakenkė mažėjantis B.Obamos populiarumas.

Demokratai sako paveldėję apgailėtinos būklės ekonomiką ir sugebėję užkirsti kelią finansiniam krachui ir JAV automobilių pramonės žlugimui. Tačiau jiems nesiseka palenkti rinkėjų į savo pusę argumentu, jog viskas galėjo būti daug blogiau.

Partijai nepadėjo ir istorinis B.Obamos pasiekimas – didelio masto sveikatos apsaugos sistemos reforma, kuri buvo patvirtinta po beveik metus virusių įnirtingų politinių kovų. Liberalai tvirtina, kad reikėjo labiau radikalios pertvarkos, tuo tarpu konservatoriai sako, kad ji per brangi ir atveria kelią valstybei per daug kištis į sveikatos apsaugos rinką.

Demokratams taip pat pakenkė mažėjantis B.Obamos populiarumas. Prezidentas, anksčiau liaupsintas dėl gyvybingumo ir gebėjimo įkvėpti žmones, dabar pliekiamas už tai, kad yra per daug akademiškas ir atitrūkęs nuo žmonių lūkesčių. Respublikonų kandidatai rinkimų kampanijos metu stengėsi susieti savo varžovus su B.Obama, tuo tarpu kai kurie demokratai mėgino nuo jo atsiriboti.

"Šiuose rinkimuose svarbiausia yra jis ir ši didelė dauguma Kongrese bei tai, ką jie veikė pastaruosius dvejus metus", – sakė Senato respublikonų mažumos lyderis Mitchas McConnellas interviu agentūrai AP.

Vienas skaudžių pralaimėjimų, gresiančių demokratams, yra vietos Senate, kurią užima Ilinojaus atstovas, netekimas. Anksčiau šią vietą užėmė B.Obama.

Respublikono Marko Kirko pergalė prieš demokratą Alexį Giannouliasą  Ilinojuje turėtų didžiulę simbolinę reikšmę respublikonams ir smarkiai padidintų jų galimybes perimti Senato kontrolę.

Be sėkmės Ilinojuje ir pergalės prieš H.Reidą Nevadoje respublikonams tikriausiai reikės paveržti iš demokratų vietas Pensilvanijoje, Vašingtono valstijoje ir Kolorade, kad galėtų pretenduoti į Senato kontrolę.

Mažiau tikėtina, bet visgi įmanoma, Respublikonų partijos atstovės pergalė Kalifornijoje – čia liberalių pažiūrų politikos veteranei senatorei Barbarai Boxer iššūkį metė buvusi "Hewlett–Packard" prezidentė Carly Fiorina.

Daugiausiai šansų paveržti senatoriaus vietą iš respublikonų demokratai turi Aliaskoje, kur respublikonų elektoratas gali skilti. Čia Arbatėlės judėjimo remiamas politikos naujokas Joe Milleris, palaikomas buvusios valstijos gubernatorės Sarah Palin, po įnirtingos kovos pirminiuose rinkimuose įveikė respublikonę Aliaskos senatorę Lisą Murkowski.

Nors L.Murkowski pralaimėjo pirminius rinkimus ir nebuvo įtraukta į balsalapį, ji tikisi, kad Aliaskos rinkėjai pasinaudos teise patiems įrašyti jos pavardę į biuletenį, o toks respublikonų susipriešinimas gali baigtis netikėta demokrato Scotto McAdamso pergale.

Tai vienos iš varžybų, kur Arbatėlės judėjimo remiamų kandidatų pergalė prieš tradicinius respublikonus pirminiuose rinkimuose gali atnešti sėkmę demokratams. Nevadoje H.Reido šansai būtų dar mažesni, jei jis rungtųsi ne su arbatėlininke Sh.Angle, kurią demokratai laiko per daug radikalia, o su kokiu nors kitu kandidatu.

Itin atidžiai bus stebimos varžybos dėl Delaverui skirtos vietos Senate, kuri anksčiau priklausė viceprezidentui Joe Bidenui.

Prognozuojama, kad demokratams pavyks išsaugoti šią vietą ir nemažai prie jų pergalės prisidės tai, kad Respublikonų partija kandidate čia iškėlė Arbatėlės judėjimo remiamą Christine O'Donnell, o ne kokį nors labiau nuosaikesnį politiką.

Ch.O'Donnell, švelniai tariant, keisti pasisakymai senuose televizijos interviu, įskaitant prisipažinimą, kad anksčiau ji domėjosi raganavimu, tapo neišsemiamu šaltiniu politinės satyros laidoms.

Ch.O'Donnell mėginimai taisyti padėtį nebuvo itin vykę. Pavyzdžiui, viename agitaciniame vaizdo klipe ji paskelbė: "Aš nesu ragana!"

Demokratų kandidatų gretose taip pat yra ne mažiau spalvingų asmenybių.

Anglies gavyba užsiimančioje Vakarų Virdžinijoje į Senatą kandidatuojantis valstijos gubernatorius Joe Manchinas reklaminiame vaizdo klipe įsiamžino su šautuvu rankose, tokiu keistu būdu rinkėjams parodydamas nepritarimą savo partijos parengtam įstatymui dėl klimato kaitos.

Reklamoje matyti, kaip J.Manchinas užtaiso medžioklinį šautuvą ir paleidžia šūvį į taikinį su užrašu: "Įstatymo projektas dėl taršos mažinimo ir prekybos taršos kvotomis".

Nepaisant didelio dėmesio ekscentriškiems kandidatams ir visuomenės nusiteikimo prieš esančiuosius valdžioje prognozuojama, kad dauguma postus užimančių pareigūnų bus perrinkti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius