-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po A.Navalno mirties kalėjime Kremlius tyli

Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno staigi mirtis kalėjime šeštadienį nesulaukė jokios Kremliaus reakcijos, nors Vakaruose reiškiama vis daugiau kaltinimų, kad už jo mirtį yra atsakingas Rusijos režimas.
RITZAU SCANPIX / via REUTERS
RITZAU SCANPIX / via REUTERS

47-erių metų A. Navalnas trejus metus praleido už grotų vis blogėjančiomis sąlygomis, kol penktadienį kalėjimo vadovybė staiga paskelbė, kad „po pasivaikščiojimo jis blogai pasijuto“ ir mirė.

Dėl jo mirties Rusijos opozicija neteko savo lyderio likus vos mėnesiui iki rinkimų, kuriuose, kaip manoma, pergalė vėl atiteks prezidentui Vladimirui Putinui, ir tęsiantis precedento neturinčiam valdžios susidorojimui su kitaminčiais.

Iš pradžių piktai atmetusios kaltinimus dėl savo kaltės, Rusijos valdžios institucijos šeštadienį beveik neužsiminė apie jo mirtį.

Tuo tarpu Vakaruose girdima vis daugiau pasmerkimo balsų.

„Neapsigaukite, už Navalno mirtį yra atsakingas Putinas“, – penktadienį pareiškė JAV prezidentas Joe Bidenas, išreiškęs tokią pat nuomonę, kaip ir kiti lyderiai, kurie beda pirštu į Kremlių.

Australijos užsienio reikalų ministrė Penny Wong (Peni Vong) šeštadienį pažymėjo, kad A.Navalno „didvyriškas pasipriešinimas represiniam ir neteisingam Putino režimui įkvėpė pasaulį“.

„Mes laikome Rusijos vyriausybę visiškai atsakinga už elgesį su juo ir jo mirtį kalėjime“, – parašė P.Wong socialiniame tinkle „X“ (buvusiame „Twitter“).

Nobelio taikos premijos laureatas Dmitrijus Muratovas sakė, kad A.Navalno mirtis buvo žmogžudystė ir kad visus trejus metus, kuriuos praleido kalėjime, jis buvo kankinamas.

Rusijos policija suskubo išardyti improvizuotus memorialus ir išvaikyti nedidelius susibūrimus žmonių, atėjusių pagerbti mirusio opozicijos lyderio atminimo, ir sulaikė mažiausiai 100 žmonių.

Socialiniuose tinkluose pasklidusioje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip naktį grupė civiliais drabužiais vilkinčių žmonių nuima gėles nuo paminklo Maskvos Lubiankos aikštėje, o policija tyliai tai stebi.

V.Putinas, kuris, kaip plačiai žinoma, niekada neminėjo A.Navalno vardu, penktadienį lankėsi Urale ir apie opozicijos lyderio mirtį nė neužsiminė.

Tuo tarpu Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas penktadienį apkaltino Vakarų lyderius „absoliučiai nepriimtina“ ir „isteriška“ reakcija į A.Navalno mirtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius