-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 27 /13:57

Popiežius atvyko į jaunimo festivalį Lenkijoje

Popiežius Pranciškus trečiadienį išskrido į Lenkiją, į tarptautinį katalikų jaunimo festivalį, su misija skatinti atvirumą migrantams, nors šią jo misiją sunkina džihadistų įvykdyta kunigo žmogžudystė Prancūzijoje.
Tikintieji Krokuvoje laukia popiežiaus Pranciškaus
Tikintieji Krokuvoje laukia popiežiaus Pranciškaus / „Scanpix“/AP nuotr.

Popiežius į savaitę truksiantį festivalį, pramintą „katalikų vudstoku“, atskrido susitikti su jaunimu iš viso pasaulio, bet tikimasi, kad prieš maldas jis dar stengsis įtikinti dešiniųjų vyriausybę dėl pabėgėlių teisių.

Brutalus pagyvenusio kunigo nužudymas šį antradienį, mišių metu, metė šešėlį ant šimtų tūkstančių maldininkų tikėjimo šventės Krokuvoje ir dar labiau padidino susirūpinimą saugumu.

Du ginkluoti vyrai, kuriuos vėliau nušovė policija, įsiveržė į bažnyčią per mišias Sent Etjene diu Ruvrė, paėmė įkaitais mažiausiai penkis žmones, tada perrėžė gerklę kunigui ir paliko sunkiai sužeistą kitą asmenį.

Ši ataka, už kurią atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“ (IS), taip pat apsunkino Pranciškaus užduotį ginti migrantus, pasitarnaudama Lenkijos premjerės Beatos Szydlo ir jos dešiniųjų vyriausybės argumentams. Lenkija saugumo sumetimais atsisako priimti pabėgėlius.

79 metų Pranciškus Krokuvos Vavelio pilyje susitiks su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda, o paskui miesto katedroje, už uždarų durų, atsakinės į klausimus per susitikimą su šalies vyskupais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus

Popiežius, kuris išreiškė savo „skausmą ir siaubą“ dėl minimo kunigo „barbariško nužudymo“, tikriausiai pasmerks religinį smurtą ir krikščionių persekiojimą, tuo pačiu perspėdamas Europą nepasiduoti ksenofobijai.

Lenkija ryšium su jo vizitu pasitelkia daugiau kaip 40 tūkst. saugumo struktūrų pareigūnų.

Būdamas ištikimas sau, Pranciškus, nepaisydamas virtinės teroro išpuolių prieš civilius žmones įvairiose Europos vietose, atsisako paisyti susirūpinimo saugumu ir vizito metu kai kada važinės savo atviru papamobiliu.

„Visi gedime“

„Pasaulio jaunimo diena yra didelė šventė ir mes tikimės, kad ataka Prancūzijoje jos nesužlugdys“, – sakė katalikiškos informacijos agentūros KAI vadovas Marcinas Przeciszewskis, grupėms tikinčiųjų antradienį susirinkus pasimelsti už nužudytą prancūzų kunigą.

Viena 20-metė prancūzų maldininkė, kuri prisistatė vardu Elisabeth, sakė: „Galvoju, kad visi kažkokiu mastu gedime, tai – neišvengiama.“

„Tai turi būti vilties PJD (Pasaulio jaunimo diena, – red.)“, – pridūrė ji.

Krokuvoje antradienį vakare pasimelsti buvo susirinkusi prancūzų maldininkų grupė.

„Geriausias atsakas smurtui yra meilė, taika ir malda“, – sakė vienas iš jų, Pierre'as Darme'as, kai kuriems jo draugams meldžiantis užmerktomis akimis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tarptautinis katalikų jaunimo festivalis Krokuvoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tarptautinis katalikų jaunimo festivalis Krokuvoje

Popiežius tikriausiai turės papildomai padirbėti, kad patrauktų savo pusėn velionio popiežiaus ir šventojo Jono Pauliaus II tėvynainius.

Charizmatiškasis Jonas Paulius II, kuris yra giriamas dėl savo vaidmens nuverčiant komunizmą, rėmė konservatyvius katalikų judėjimus ir šis palikimas nelabai dera su dabartinio argentiniečių popiežiaus bandymais puoselėti lankstesnę, užjaučiančią Bažnyčią.

„Lenkijos katalikai tikriausiai sutiks ne tą popiežių, kokio iš tikrųjų nori, bet, atsižvelgiant į jų dabartinę socialinę ir politinę situaciją, jie galbūt gauna kaip tik tokį, kokio jiems reikia“, – svetainėje Cruxnow.com rašė Vatikano ekspertas Johnas Allenas.

„Išmėginimo metas“

Europai bandant susitvarkyti su didžiausia prieglobsčio prašytojų banga nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, Pranciškus ne kartą ragino ginti pažemintuosius ir persekiojamuosius, ir savo žodžius parėmė darbais – Romoje priglausdamas musulmonų sirų šeimas.

Tačiau Lenkija atsisakė dalyvauti Europos Sąjungos (ES) susitarime dėl migrantų, jūra pasiekiančių Italijos ir Graikijos krantus, paskirstymo.

„Pranciškaus, kaip tikimasi, laukia išmėginimo metas“, – katalikų savaitraštyje „The Tablet“ rašė Christopheris Lambas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tarptautinis katalikų jaunimo festivalis Krokuvoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tarptautinis katalikų jaunimo festivalis Krokuvoje

Daug Lenkijos vyskupų „nesutinka su jo popiežiavimo kryptimi“, ypač – su Pranciškaus raginimais atverti Bažnyčios duris tradiciškai „nusidėjėliais“ laikomiems žmonėms, tokiems kaip vienišos motinos ir išsiskyrę bei naują santuoką sudarę žmonės.

Pontifikas gali pasinaudoti proga padrąsinti konservatorių vyriausybę ir Bažnyčią joms siekiant uždrausti visus abortus.

Minėtas neoficialus susitikimas su Lenkijos Bažnyčios lyderiais suteiks pontifikui progą paraginti nesutinkančius vyskupus iš naujo apgalvoti savo poziciją.

Tuo pačiu metu jis gali pasinaudoti proga padrąsinti konservatorių vyriausybę ir Bažnyčią joms siekiant uždrausti visus abortus.

Vienas svarbiausių jo vizito elementų bus susitikimas su Holokaustą išgyvenusiais žmonėmis buvusioje nacių mirties stovykloje Aušvice, kur jis taip pat melsis už 1,1 mln. tos stovyklos aukų, daugiausia – žydų.

Penkių dienų kelionė baigsis įprastomis popiežiaus vigilija ir mišiomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius