-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po iškilmingų ceremonijų Latvijos prezidento pareigas pradės eiti naujasis šalies vadovas Andris Bėrzinis

Latvijos prezidento pareigas penktadienį pradės eiti buvęs parlamentaras ir buvęs bankininkas Andris Bėrzinis, išrinktas į 10-ojo šaukimo Seimą nuo Žaliųjų ir valstiečių sąjungos.
Andris Bėrzinis
Andris Bėrzinis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.Bėrzinio inauguracija prasidės liepos 8 dieną 9 valandą, kai jis duos iškilmingą priesaiką Seime.

Po to jam bus įteikti aukščiausi valstybės apdovanojimai – pagal 2010 metais priimtą įstatymą, užimančiam prezidento postą Latvijos prezidentui įteikiamas Trijų Žvaigždžių ordinas, Viesturo ordinas ir aukščiausio laipsnio Kryžius už nuopelnus, po to jis įgyja teisę pats teikti valstybės apdovanojimus kitiems asmenims.

A.Bėrzinis kaip LSSR Aukščiausiosios Tarybos deputatas, balsavęs už Latvijos nepriklausomybės deklaraciją, 2008 metais buvo apdovanotas III laipsnio Trijų Žvaigždžių ordinu.

Po to A.Bėrzinį sveikins aukščiausi valstybės pareigūnai ir užsienio diplomatai.

11 valandą A.Bėrzinis padės gėlių prie Laisvės paminklo, o po pusvalandžio prie Rygos rūmų prasidės iškilmingas garbės sargybos pasikeitimas ir simbolinis Rygos pilies raktų perdavimas. Tada A.Bėrzinis susitiks su buvusiu Latvijos prezidentu Valdžiu Zatleru ir prezidento kanceliarijos darbuotojais, o dar po 15 minučių pabendraus su spaudos atstovais.

14 valandą naujasis prezidentas padės gėlių Rygos brolių kapinėse, o užbaigs inauguracijos dieną apsilankymu Nytaurės vidurinėje mokykloje.

A.Bėrzinis nerengs inauguracijos pokylio – vietoj to jis aplankys savo pirmąją mokyklą. A.Bėrzinis mano, kad prezidentas gali surengti pokylį po gerai atlikto darbo, o jis savo darbą dar tik pradeda, todėl nemato dingsties iškilmėms.

Tuo A.Bėrzinis sulaužo savo pirmtakų prezidento pareigose įvestą tradiciją – Guntis Ulmanis ir Vaira Vykė-Freiberga surengė inauguracijos pokylius Rundalės rūmuose, o Valdis Zatleras – Jelgavos rūmuose.

Latvijos Seimas birželio 2 dieną per antrąjį balsavimo ratą išrinko šalies prezidentu Andrį Bėrzinį, už kurį balsavo 53 deputatai. A.Bėrzinis, kuris prezidentu buvo išrinktas 66 metų, pagal amžių yra vyriausias tarp Latvijos prezidentų.

Likus savaitei iki inauguracijos A.Bėrzinis vedė daugiametę gyvenimo draugę, gydytoją Dacę Seisumą, su kuria jie turi šešerių metų sūnų. Jis taip pat turi du vaikus, gimusius ankstesnėje santuokoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius