-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po tragedijos Norvegijoje ES žada stebėti ekstremistinius judėjimus

ES nepriklausančiai Norvegijai bus pasiūlyta dalyvauti Bendrijos vidaus reikalų ministrų susitikime ieškant priemonių kovoti su kraštutiniu dešiniuoju radikalizmu ir ksenofobija.
Rusijos skustagalviai
Skustagalviai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po Norvegijoje įvykdytų dviejų teroro išpuolių vidaus reikalų ministrų susitikime rugsėjo pabaigoje bus svarstomas radikalizmo klausimas, antradienį sakė Europos Komisijos atstovas.

„Ketiname pakviesti norvegų valdžios atstovus tolesnėms priemonėms aptarti...Tokiu būdu ministrai galės pasidalinti informacija, susijusią su radikalizmu ir ksenofobija“, – sakė Europos Komisijos atstovas spaudai Michele Cercone.

Andersas Behringas Breivikas, prisipažinęs, jog praeitą penktadienį Norvegijoje įvykdė du išpuolius, buvo įsitikinęs, kad dalyvauja „kryžiaus žygyje“ prieš musulmonų vykdomą Europos kolonizaciją. Būsimame ES susitikime bus svarstomi klausimai, kaip atsispirti grėsmėms, kurias kelia ekstremistinė ideologija – tiek radikalusis islamas, tiek ir populistiniai ksenofobiški judėjimai, sakė M.Cercone.

ES ministrų susitikime rugsėjį, vykdant interneto saugumo strategiją, taip pat ketinama įsteigti radikalių judėjimų perspėjimo tinklą.

Jo tikslas suvienyti jaunimo lyderius, policijos pareigūnus, socialinius darbuotojus ir tyrinėtojus diskusijai, kaip bendradarbiauti kovojant su radikalizmu, taip pat internete.

Taip ES darbotvarkėje po Osle žudynių numatyta pažaboti prekybą cheminėmis medžiagomis, pavyzdžiui, tokiomis, kurios akivaizdžiai buvo naudotos per išpuolį Norvegijoje, ir tam reikia gauti visų 27 bendrijos narių pritarimą.

„Rasti kompromisą lengviau po tokių šokiruojančių įvykių, kurie įvyko Norvegijoje“, – sakė M.Cercone.

Praėjusių metų rugsėjį ES Komisija pasiūlė riboti priėjimą prie chemikalų, kurių dabar nesunku įsigyti prekybos centruose ir vaistinėse, iš kurių galima pasigaminti bombų. Tą parodė 2005 metais surengti sprogdinimai Londone.

ES vidaus reikalų komisarė Cecilia Malmstroem sakė, kad trąšos, kurias neva naudojo Oslo sprogdintojas, „yra vienos populiariausių medžiagų šiose šalyse“.

Kita medžiaga, vandenilio peroksidas, naudojamas plaukų balinimui, panaudota Londono sprogdinimuose vasarą.

Europos Komisija siūlo stengtis, kad tas pats kontrolės lygis būtų užtikrinamas visose ES šalyse, kad „teroristai ir nusikaltėliai nesinaudotų kitų šalių apsaugos skirtumais“.

Taip pat siūloma uždrausti pardavinėti tam tikros cheminės sudėties produktus arba pardavinėti juos su leidimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius