Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Policija Italijoje ir Kosove suėmė keturis su džihadistais siejamus asmenis

Italijoje ir Kosove policija antradienį sulaikė keturis su „Islamo valstybės“ kovotojais susijusius Kosovo gyventojus, kurie grasino popiežiui ir vienam JAV diplomatui. Pasak valdžios pareigūnų, sulaikytieji buvo ginkluoti ir jau ruošėsi imtis veiksmų.
Italijos policijos pareigūnas
Italijos policijos pareigūnas / „Scanpix“ nuotr.

Į pietus nuo sostinės Prištinos suimtas Kosovo albanas, pasak pareigūnų, buvo šios grupuotės lyderis. Iš jo buvo konfiskuotas šautuvas ir elektroninė įranga.

Kitus tris vyrus policija sulaikė Italijoje, atlikusi reidus keturiuose miestuose. Vienas sulaikytųjų liko nelaisvėje, o kiti du bus išsiųsti iš šalies, vadovaujantis antiteroristinėmis priemonėmis.

Italijos aukščiausio rango saugumo pareigūnas vidaus reikalų ministras Angelino Alfano paaiškino, kad sulaikytieji būna išsiunčiami iš šalies tais atvejais, kai prieš juos turimi įkalčiai nėra pakankamai svarūs, jog būtų pateikti jiems kaltinimai.

Įtariama, kad šis ketvertas yra terorizmo šalininkai ir rasinės neapykantos kurstytojai. Taip pat įtariama, kad Kosove suimtas albanas verbavo kovotojus vykti į Siriją ir Iraką, ir propagavo „teroristinę“ veiklą socialiniuose tinkluose.

„Mes įsikišome propagandos ir atsiprašymo dėl nusikaltimo laikotarpiu, kol tai dar netapo problema“, – sakė Giovanni De Stavola, prie tyrimo prisidėjusio terorizmo prevencijos biuro vadovas šiauriniame Brešos mieste.

„Kosove rasti ginklai rodo, kad jie galėjo imtis veiksmų“, – pridūrė jis.

Italijos pareigūnai taip pat atliko kratas šiauriniuose Vičencos ir Padujos miestuose bei centriniame Perudžos mieste.

Pasak jų, įtariamieji savo paskyrose socialiniame tinkle „Facebook“ skelbė nuotraukas, kuriose buvo įsiamžinę su ginklais „aplinkoje, kuri yra būdinga „Islamo valstybės“ kovotojams“. Šiame tinkle visi keturi vyrai dažnai tikrindavo vienos Sirijos džihadistų grupės įrašus. Prie džihadistų kovotojų Sirijoje, kaip žinoma, prisijungė keli šimtai savanorių iš Kosovo.

Pasak policijos, tarp šių vyrų įrašų tinklaraštyje taip pat rasta grasinimų popiežiui ir buvusiam JAV ambasadoriui Kosove, juose aukštinami Paryžiaus išpuoliai ir sakoma, kad „tai dar tik pradžia“.

Vyriausiasis prokuroras Tommaso Buonanno sakė, kad didžiausią nerimą keliančiose žinutėse buvo kalbama apie popiežių.

„Prisiminkite, kad jokio kito popiežiaus po šito jau nebus. Šis – paskutinis. Neužmirškite, ką aš jums sakau“, – nurodyta vienoje jų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius