-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Politico“: Baltarusijos disidentai rengia perversmą prieš A.Lukašenką

Iš Lenkijos veikianti Baltarusijos pasipriešinimo grupuotė BYPOL rengia perversmą prieš save pasiskelbusio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą. Kaip rašo „Politico“, apie tai viešai paskelbė vienas iš jos lyderių.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

BYPOL rengė karininkus ir aktyviai sabotavo Kremliaus karą prieš Ukrainą, rengdamasi perversmui prieš Minsko režimą, viešai pareiškė vienas aukšto rango pareigūnas.

„Mes sukūrėme planą ir tinkamu metu jį įgyvendinsime“, – sakė buvęs Baltarusijos kariuomenės karininkas Aleksandras Azarovas, tačiau išsamiau plano nedetalizavo.

Jo nuomone, norint susilpninti A.Lukašenkos režimą, būtina užtikrinti Vladimiro Putino pralaimėjimą Ukrainoje.

„Be Putino nėra Lukašenkos... Jei Ukraina gali pradėti sėkmingą puolimą, Putinas nebeturės laiko Baltarusijai“, – sakė jis.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/„BYPOL“ atstovas Aleksandras Azarovas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/„BYPOL“ atstovas Aleksandras Azarovas

Pasak A.Azarovo, BYPOL grupė vykdė sabotažo aktus prieš Rusijos karius, siekdama padėti Kyjivui kare: atakavo Rusijos lėktuvus, sugadino geležinkelius ir mokė baltarusių savanorius, kovojančius kartu su Ukrainos kariais. 2023 m. vasario mėn. grupuotė prisiėmė atsakomybę už bepiločio lėktuvo ataką, kurios metu buvo smarkiai apgadintas Rusijos karinis orlaivis netoli Minsko esančioje aviacijos bazėje.

Aleksandras Azarovas, buvęs Baltarusijos saugumo tarnybų pareigūnas, sakė, kad iš darbo atsistatydino po to, kai „tapo 2020 m. prezidento rinkimų klastojimo liudininku ir po to vykusio griežto susidorojimo su protestais“. Jis pabėgo į Ukrainą ir galiausiai į Lenkiją, iš kur vadovauja BYPOL.

Vasario 15 d. Baltarusijos teismas už akių nuteisė A.Azarovą kartu su dar penkiais buvusiais teisėsaugos pareigūnais už „socialinės neapykantos kurstymą, sąmokslą jėga užgrobti valdžią ir ekstremistinės grupės kūrimą“. A.Azarovui buvo skirta griežčiausia bausmė – 25 metai kalėjimo ir didelė maždaug 123 500 JAV dolerių bauda.

Nuo 1994 m. Baltarusiją valdantis A.Lukašenka neseniai patvirtino, kad 2025 m. vėl sieks prezidento posto.

A.Lukašenka, artimas V.Putino sąjungininkas, palaikė Rusijos prezidentą, kurį laiko „vyresniuoju broliu“, per visą jo invaziją į Ukrainą. Jis leido V.Putinui savo teritorijoje dislokuoti taktinius branduolinius ginklus.

Vakarų valstybės pasmerkė Baltarusijos dalyvavimą kare prieš Ukrainą, o Europos Parlamentas A. Lukašenką pavadino „bendrininku“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius