Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Politologas Vytis Jurkonis: Petro Porošenka galėtų atnešti Ukrainai stabilumą

Ukrainos šokolado magnatas Petro Porošenka prezidento poste valstybei atneštų stabilumą, teigia politikos ekspertas Vytis Jurkonis. Pasak jo, šiuo metu svarbiausia, kad Ukraina apskriitai išsirinktų naują šalies vadovą.
Vytis Jurkonis
Vytis Jurkonis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

P.Porošenka teikia daugiau vilčių negu Julija Tymošenko. Jis, būdamas solidžiu oligarchu, galbūt bus mažiau paveikus įvairioms įtakoms tiek iš trečiųjų šalių, tiek iš kitų verslo klanų ir šiek tiek užtikrins stabilumą valstybėje, kurio dabartinei Ukrainai labai reikia. (...) Palyginti su kitais kandidatais, jis gali stabilumą užtikrinti labiau, nei bet kuris kitas kandidatas“, – BNS sakė V.Jurkonis, dirbantis Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute.

V.Jurkonis teigė, kad prezidento išrinkimas reikš svarbų faktą, kad valdžia Ukrainoje yra teisėta, ir tai turėtų pristabdyti Kremliaus retoriką.

„Reikėjo rinkimų – kad jie įvyktų ir koks ten bebūtų rezultatas, naujo prezidento išrinkimas jau yra didžiulis pliusas ir didžiulis kontrargumentas visam tam Kremliaus primetamam naratyvui, tarsi valdžia Ukrainoje yra neteisėta“, – aiškino politikos ekspertas.

V.Porošenko pergalė - geriausias rezultatas Ukrainai

BFL nuotr./Kęstutis Girnius
BFL nuotr./Kęstutis Girnius

Petro Porošenkos pergalė jau pirmame Ukrainos prezidento rinkimų ture būtų pats geriausias rezultatas, padėsiantis iš esmės spręsti krizę Ukrainoje, teigia Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų docenta Kęstutis Girnius.

„Tai būtų labai teigiami rezultatai, jei pasitvirtintų, kad P.Porošenko laimėjo pirmame ture - tai pirmiausia rodytų šalies vienybę, antra, suteiktų jam labai tvirtą mandatą, kuriuo abejoti negalėtų net ir Rusija - jie visi žino, kaip sunku laimėti pirmame rate. Trečia, nesant reikalo rengti antrą turą, įtampos šalyje turėtų sumažėti ir separatistai turėtų mažiau pagrindo toliau maištauti ir bus labiau izoliuoti“, - sekmadienį BNS sakė K.Girnius.

Anot jo, vienas esminių klausimų bus tai, ar jis gebės atsiriboti nuo buvusių korumpuotų vyriausybių veiklos ir pasukti nauju keliu.

„Reikia viltis, kad P.Porošenko bus doras ir veiksmingas politikas, bet reikia prisiminti ir tai, kad jis yra dirbęs ir V.Jušečnkai, ir V.Janukovyčiui, kitaip sakant, pavojus yra tame, kad jis nėra visiškai naujas žmogus, yra tas pavojus, kad jis dar gali tęsti senąją politiką. Didysis klausimas, ar jam pasiseks atsikratyti savo praeities, kuri yra susijusi su darbu ankstesnėse korumpuotose Ukrainos Vyriausybėse“, - svarstė K.Girnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius