Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Popiežius Pranciškus: Vatikanas gali įsikišti į Venesuelos politinę krizę

Popiežius Pranciškus šeštadienį pareiškė, kad Vatikanas kaip tarpininkas yra pasirengęs įsikišti į kruviną politinę Venesuelos krizę, jei bus laikomasi „aiškių sąlygų“.
Demonstracija Venesueloje
Demonstracija Venesueloje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas savo lėktuve, skrendančiame iš Egipto į Romą, pontifikas sakė: „Manau, kad tai turi būti padaryta laikantis sąlygų. Labai aiškių sąlygų.“

„Būta Šventojo Sosto įsikišimo sulaukus stipraus spaudimo“ iš keturių buvusių Ispanijos, Dominikos Respublikos, Panamos ir Kolumbijos lyderių, sakė popiežius.

„Tačiau tai nesuveikė, nes pasiūlymai nebuvo priimti. Jie buvo sumenkinti. Tai buvo „taip, taip, bet ne, ne“, – sakė jis.

Ištisą mėnesį Venesueloje tebesitęsiant demonstracijoms, per riaušių policijos ir antivyriausybinių protestuotojų susirėmimus jau žuvo 28 žmonės, praneša prokurorai.

Centro dešiniųjų opozicija reikalauja nuversti prezidentą Nicolasą Maduro ir surengti naujus rinkimus. Šalies lyderis kaltinamas sukėlęs ekonominę krizę, dėl kurios šalyje trūksta maisto, vaistų ir kitų pagrindinių prekių.

Pontifikas sakė, kad keturi tarpininkai bandė atkurti procesą, ir pridūrė, kad „jie ieško vietos“, tačiau visam procesui prieštarauja opozicija.

„Turėtume daryti dėl Venesuelos viską, ką galime, turėdami reikalingas garantijas“, – sakė Pranciškus.

Pontifikas nedetalizavo tų sąlygų, tačiau jo valstybės sekretorius Pietro Parolinas, anksčiau ėjęs apaštališkojo nuncijaus Venesueloje pareigas, gruodį paminėjo keturias būtinas prielaidas: nustatyti rinkimų kalendorių, išlaisvinti įkalintus opozicijos šalininkus, įsileisti sveikatos pagalbą iš užsienio bei grąžinti parlamentui jo galias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius