Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežiaus laiškas nuvylė airių kunigų pedofilijos aukas (nuotraukos, papildyta 16.50 val.)

Šeštadienį buvo paskelbtas popiežius Benedikto XVI laiškas Airijos katalikams. Laiške popiežius teigia jaučiantis „gėdą ir sąžinės graužatį“ dėl įvykių, susijusių su vaikų lytiniu išnaudojimu. Tačiau Airijos tikinčiuosius šis laiškas labai nuvylė, mat jame nepareikalauta Airijos Katalikų bažnyčios vadovo, kardinolo Sean Brady atsistatydinimo.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jūs sunkiai kentėjote ir aš nuoširdžiai jūsų atsiprašau“, – sakoma šeštadienį paskelbtame popiežiaus laiške airių katalikams.

Popiežius sakė, kad kunigai ir katalikiškų organizacijų darbuotojai, kalti dėl vaikų lytinio išnaudojimo, „turi atsakyti“ už savo nusikaltimus „prieš tinkamai sudarytus tribunolus“.

„Atvirai pripažinkite savo kaltę, pakluskite teisingumo reikalavimams, tačiau nepraraskite vilties Dievo gailestingumu“, – sako popiežius, asmeniškai kreipdamasis į skriaudėjus.

Popiežius paragino tas Airijos vyskupijas, kuriose kilo lytinio vaikų lytinio išnaudojimo skandalai, „pasukti atsinaujinimo keliu“ ir sakė, kad dar kartą ketina susitikti su lytinio išnaudojimo aukomis.

Nuo tada, kai buvau išrinktas popiežiumi, aš keletą kartų buvau susitikęs su lytinio išnaudojimo aukomis ir tą patį žadu daryti ateityje.

Popiežius taip pat sakė airių vyskupams, kad jie ir jų „pirmtakai nesugebėjo pritaikyti seniai nustatytas kanonų teisės normas už nusikaltimus, susijusius su vaikų išnaudojimu“.

„Nuo tada, kai buvau išrinktas popiežiumi, aš keletą kartų buvau susitikęs su lytinio išnaudojimo aukomis ir tą patį žadu daryti ateityje“, – tvirtina Benediktas XVI.

Katalikišką Airiją sukrėtė trys pastarųjų penkerių metų tyrimo ataskaitos, atskleidžiančios kunigų nederamo elgesio, prievartos ir žiaurumo faktus bei bažnyčios vadovybės mėginimą šiuos faktus nuslėpti.

Praėjusių metų pabaigoje paskelbti faktai, kad aukšti bažnyčios pareigūnai slėpė šiuos nusikaltimus, sukrėtė Airijos visuomenę.

Nuo tada į viešumą pateko nauji vaikų lytinio išnaudojimo atvejai Vokietijoje, Austrijoje, Nyderlanduose ir Šveicarijoje.

Pagrindinė Airijos organizacija „One in Four“, palaikanti ir ginanti nukentėjusius nuo seksualinės prievartos žmones, penktadienį pareiškė, kad popiežius turi atsiprašyti aukų ir pripažinti, kad Katalikų bažnyčia, piktnaudžiaudama savo valdžia, sąmoningai dangstė pedofilus kunigus.

Organizacija nori iš popiežiaus „aiškaus ir nedviprasmiško“ prisipažinimo, kad bažnyčios „aukščiausia hierarchija“ visada žinojo apie kunigų prievartą prieš vaikus.

Popiežiaus laiškas nuvylė

Tačiau asmenims, patyrusiems tvirkinimą, atstovaujanti organizacija šeštadienį pareiškė, kad Airijos dvasininkų lytinio išnaudojimo aukas popiežiaus Benedikto XVI atsiprašymo laiškas labai nuvylė.

„Jaučiame, kad šis laiškas nepateisino nukentėjusiųjų vilčių“, – sakė grupės „One in Four“ vadovė Maeve Lewis.

Pasak jos, popiežiaus laiškas per siaurai apėmė tik žemesnio rango airių kunigus ir nepripažino Vatikano ir aukštų Airijos dvasininkų kaltės, kai jie gynė kaltuosius ir nepadėjo jų aukoms.

„Šiame laiške nėra nė užuominos, jog Katalikų Bažnyčios vadovybė turėtų kokią nors naują viziją“, – pažymėjo M.Lewis.

Laiške taip pat nereikalaujama Airijos Katalikų bažnyčios vadovo, kardinolo Sean Brady atsistatydinimo, kurio reikalavo nukentėjusieji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius