Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 10 /16:21

Portugalijoje vyksta parlamento rinkimai

Portugalijoje sekmadienį vyksta visuotiniai rinkimai, o korupcijos skandalai ir ekonominiai sunkumai pakirto pasitikėjimą nuosaikiomis pagrindinėmis partijomis ir gali paskatinti nemažai rinkėjų pasirinkti radikalią dešiniųjų partiją.
PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Daugybė pastarojo meto korupcijos skandalų suteršė dvi dešimtmečius valdžioje pakaitomis buvusias partijas – centro kairiąją Socialistų partiją ir centro dešiniosios pakraipos Socialdemokratų partiją, kuri kartu su dviem nedidelėmis sąjungininkėmis sudaro koaliciją, vadinamą Demokratiniu aljansu.

Prognozuojama, kad šios tradicinės partijos vis tiek surinks daugiausia balsų.

Visuomenės nusivylimas įprastine politika jau buvo kilęs dar prieš pasipiktinimą dėl korupcijos. Prie nepasitenkinimo prisidėjo maži atlyginimai ir didelės pragyvenimo išlaidos, kurias praėjusiais metais dar labiau padidino infliacijos ir palūkanų normų šuoliai, taip pat būsto krizė ir nepakankamai geros visuomenės sveikatos priežiūros paslaugos.

Šį nepasitenkinimą dar labiau pakurstė nacionalistinė dešiniojo sparno populistinė partija „Chega“ („Gana“), kuri gali labiausiai pasipelnyti iš dabartinių visuomenės nuotaikų.

Prognozuojama, kad „Chega“ taps trečia pagal balsų skaičių partija. Politinis poslinkis į dešinę jau pastebimas kitose Europos šalyse. Ispanijoje ir Prancūzijoje pastaraisiais metais buvo stebimos panašios tendencijos.

Chega“ gali net atlikti lemiamą vaidmenį, jei didesnei partijai prireiktų mažesnių varžovų paramos, kad galėtų suformuoti vyriausybę.

Raginimai balsuoti

Portugalijoje yra 10,8 mln. registruotų rinkėjų, nuo 8 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku, galinčių atiduoti savo balsą.

Preliminarių balsavimo rezultatų tikimasi sulaukti per kelias valandas nuo balsavimo apylinkių uždarymo 20 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku.

Portugalijos prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa (Marselu Rebelu de Soza) paragino žmones balsuoti, nes, pasak jo, neužtikrintumas pasaulyje kelia grėsmę šalies gerovei.

Ankstesniuose rinkimuose 2022 metais rinkimuose dalyvavo 51 proc. rinkėjų.

Šeštadienio vakarą per televiziją kreipdamasis į tautą prezidentas sakė, kad nenuspėjami vėliau šiais metais vyksiančių Europos Parlamento ir JAV rinkimų rezultatai, taip pat karas Ukrainoje ir konfliktai Artimuosiuose Rytuose gali atnešti daugiau ekonominių sunkumų.

Jis sakė, kad „tokiais sunkiais laikais balsavimas tampa svarbesnis“.

Sonia Ferreira (Sonia Fereira), 55 metų finansų vadovė, balsavusi Lisabonoje, sakė, kad sekmadienio balsavimas yra itin svarbus, nes žemyne reikia sustabdyti kraštutinių dešiniųjų partijų augimą.

„Visoje Europos Sąjungoje matome labai ekstremistinius judėjimus ir visi turime būti labai atsargūs“, – sakė ji.

Pirmalaikiai rinkimai vyksta, nes lapkritį atsistatydino socialistų lyderis Antonio Costa (Antoniju Košta), aštuonerius metus ėjęs ministro pirmininko pareigas. Tokį žingsnį jis žengė, nes buvo pradėtas tyrimas dėl korupcijos, į kurį buvo įtrauktas jo biuro vadovas. Pats A. Costa nebuvo apkaltintas jokiais nusikaltimais.

Socialdemokratams prieš pat kampaniją taip pat koją pakišo korupcijos skandalas, dėl kurio atsistatydino du svarbūs partijos pareigūnai.

Rinkėjų susirūpinimas

Tuo metu rinkėjai reiškia susirūpinimą dėl gyvenimo lygio Portugalijoje.

Dėl užsienio investuotojų į nekilnojamąjį turtą ir turistų, ieškančių trumpalaikės nuomos, antplūdžio smarkiai išaugo būsto kainos, ypač didžiuosiuose miestuose, pavyzdžiui, sostinėje Lisabonoje.

Ekonomika taip pat susiduria su sunkumais. Portugalai ilgą laiką yra vieni mažiausiai uždirbančiųjų Vakarų Europoje. Praėjusiais metais jie vidutiniškai per mėnesį gavo apie 1,5 tūkst. eurų atlyginimą, neatskaičius mokesčių – vos pakankamai, kad galėtų išsinuomoti vieno kambario butą Lisabonoje. Beveik 3 mln. portugalų uždirba mažiau nei 1 tūkst. eurų per mėnesį.

Tuo metu žmonių, neturinčių jiems priskirto šeimos gydytojo, skaičius praėjusiais metais išaugo iki 1,7 mln. – tai didžiausias skaičius istorijoje. 2022-aisiais šis skaičius siekė 1,4 milijono.

46 metų socialistų lyderis Pedro Nuno Santosas (Pedru Nunas Santušas), partijos kandidatas į ministrus pirmininkus, žada permainas, kurias miglotai vadina „nauju postūmiu“. Tačiau jis nenutraukė ryšių su vyresniaisiais partijos nariais, dirbusiais ankstesnėse vyriausybėse.

Socialdemokratų lyderis 51 metų Luisas Montenegro (Luisas Montenegras), kuris, tikėtina, taps ministru pirmininku, jei laimės Demokratinis aljansas, sako, kad į savo vyriausybę įtrauktų su partija nesusijusius asmenis – žmones, kuriuos vadina „vykdytojais“.

Partijos „Chega“ lyderis Andre Ventura (Andrė Ventura) sumaniai įsitraukė į nepasitenkinimą ir socialiniuose tinluose pritraukė jaunų žmonių palaikymą. Vos penkerius metus gyvuojanti „Chega“ 2019 metais iškovojo pirmąją vietą Portugalijos 230 vietų parlamente. 2022 metais ji gavo 12 vietų, o apklausos rodo, kad per šį balsavimą jų atstovų parlamente skaičius gali daugiau nei dvigubai išaugti.

Buvusio teisininko ir televizijos futbolo komentatoriaus A. Venturos teigimu, jis yra pasirengęs atsisakyti kai kurių prieštaringiausių savo partijos pasiūlymų, pavyzdžiui, cheminės kastracijos kai kuriems lytiniams nusikaltėliams ir įkalinimo iki gyvos galvos bausmės įvedimo, jei tai atvertų kelią „Chega“ įtraukimui į valdančiąją koaliciją su kitomis dešiniosiomis-centro partijomis.

Visgi jo atkaklus reikalavimas užtikrinti nacionalinį suverenitetą, o ne glaudesnę Europos Sąjungos integraciją, ir planas suteikti policijai teisę streikuoti gali sužlugdyti jo ambicijas patekti į valdančiąją koaliciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius