-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 15 /14:09

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as prisaikdintas Eliziejaus rūmuose

Prancūzijos socialistas Francois Hollande'as antradienį atvyko į Eliziejaus rūmus Paryžiuje perimti iš Nicolas Sarkozy prezidento įgaliojimų.
Nicolas Sarkozy ir Francois Hollande'as
Nicolas Sarkozy ir Francois Hollande'as Eliziejaus rūmuose / AP/„Scanpix“ nuotr.

N.Sarkozy pasveikino F.Hollande'ą prezidentūros kieme ir, paspaudę vienas kitam ranką, abu nuėjo į rūmus privataus susitikimo, kurio metu naujajam šalies vadovui turi būti perduoti Prancūzijos branduolinių ginklų paleidimo kodai.

Papildyta 12.01 val: F.Hollande'as prisaikdintas per ceremoniją Eliziejaus rūmuose ir tapo pirmuoju šalies vadovo postą užėmusiu socialistu per pastaruosius 17 metų.

57 metų F.Hollande'as perėmė šalies vairą po to, kai buvo paskelbti oficialūs gegužės 6 dieną vykusių rinkimų antrojo rato rezultatai, rodantys, kad jis įveikė dešiniųjų pažiūrų prezidentą Nicolas Sarkozy, surinkęs 51,6 proc. balsų.

Papildyta 12.28 val.: Inauguruotas Prancūzijos prezidentas F.Hollande'as po savo prisaikdinimo antradienį pareiškė norintis atverti naują kelią Europoje.

„Siunčiu pasitikėjimo žinią Prancūzijos žmonėms. Esame didi šalis, kuri visada iškildavo sulig savo iššūkiais“, – sakė, jis, taip pat žadėdamas, kad vadovaus valstybei oriai ir paprastai.

Papildyta 13.14 val:  F.Hollande'as yra pirmasis Prancūzijos lyderis socialistas nuo 1995 metų, kai darbą šiame poste baigė Francois Mitterrand'as.

Jis buvo išrinktas penkerių metų kadencijai per šį mėnesį įvykusius rinkimus, rinkėjams vos po vienos kadencijos nušalinus N.Sarkozy.

Po prisaikdinimo ceremonijos F.Hollande'as turi išvykti į Berlyną, kur su Vokietijos kanclere Angela Merkel aptars biudžeto išlaidų taupymo ir ekonomikos augimo skatinimo priemones Europoje.

Į XVIII amžiaus Eliziejaus rūmus, kuriuose įsikūrusi prezidentūra, F.Hollande'as atvyko 10 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku; ant raudonu kilimu užtiestų rūmų laiptų jį pasitiko N.Sarkozy.

Po 40 minučių užtrukusio privataus susitikimo su N.Sarkozy, Konstitucinio Teismo pirmininkas perskaitė galutinius gegužės 6-osios rinkimų rezultatus ir F.Hollande'as buvo paskelbtas prezidentu.

Papildyta 14.09 val.: Prancūzijos prezidentas savo prisaikdinimo ceremonijos kalboje sakė, kad paragins savo šalies partneres Europoje paremti tokį paktą, kuriame biudžeto deficito mažinimo tikslas būtų derinamas su ekonomikos skatinimo priemonėmis.

Po ceremonijos F.Hollande'as vyks į Vokietiją, kur ragins A.Merkel koreguoti fiskalinį paktą, dėl kurio Europos lyderiai susitarė kovą. Naujasis Prancūzijos vadovas nori, kad į paktą būtų įtraukti ir įsipareigojimai dėl augimo.

Pasiūlysiu savo partneriams Europoje paktą, kuriame būtinas deficito mažinimas susiejamas su būtinu ekonomikos skatinimu“, – sakė F.Hollande'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius