-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 25 /20:01

Prancūzijos prokurorai: A.El Khazzani traukinyje kėsinosi nužudyti teroristiniais ketinimais

Vyriškis, kurio išpuolį greitajame traukinyje Prancūzijoje sužlugdė keleiviai, turėjo savo automatiniam ginklui skirtų 270 šovinių ir butelį benzino, pareiškė antradienį per spaudos konferenciją Prancūzijos prokuroras Francois Molins'as.
Ayoubas el Khazzani
Ayoubas el Khazzani / AFP/„Scanpix“ nuotr.

25-erių Ayoubas El Khazzanidar turėjo ir pistoletą „Luger“ bei kartonui pjaustyti peilį, taip pat klausėsi džihadistų įrašo tinkle „YouTube“ savo mobiliuoju telefonu prieš išpuolį, sakė F.Molinsas.

Įtariamasis sąmoningai apgalvojo savo išpuolį, prokurorai atmetė jo gerokai pritemptą aiškinimą, esą jis ketinęs tik apiplėšti keleivius.

„Ayoubas el Khazzani jau būdamas „Thalys“ traukinyje per „YouTube“ klausėsi garso įrašo, kuriame kažkoks žmogus ragino tikinčiuosius kautis, imti ginklą į rankas Pranašo vardu“, – nurodė F.Molinsas.

Dar jis pranešė, kad įtariamasis birželį grįžo į Europą iš Turkijos.

A.El Khazzani birželio 4 dieną skrido iš Ankaros į Tiraną Albanijoje, nurodė prokuroras, bet pats įtariamasis per tardymą neigė savo kelionę į Turkiją. Anot kaltintojų, tokia kelionė galėtų reikšti, kad jis gal būt vyko į karo niokojamą Siriją.

F.Molinsas pareiškė, kad vyksta tyrimas ir A.El Khazzani įtariamas kėsinęsis nužudyti teroristiniais ketinimais, pareiškė, kad įtariamasis sąmoningai apgalvojo savo išpuolį, ir atmetė jo gerokai pritemptą aiškinimą, esą jis ketinęs tik apiplėšti keleivius.

Smulkus narkotikų prekeivis iš Maroko

Maroko pilietis Ayoubas El Khazzani, kaltinamas mėginęs įvykdyti išpuolį keleivių pilname traukinyje Amsterdamas-Paryžius, buvo smulkus hašišo prekeivis, mėgęs žaisti futbolą, pirmadienį pasakojo du jį pažįstantys jauni vyrai, gyvenantys tame pačiame Madrido rajone.

„Jis kai kada pardavinėdavo hašišą, kaip daro daugelis, – kad nusipirktų valgyti, susimokėtų būsto nuomą – bet jis nebuvo kontrabandininkas“, – sakė 34 metų Mohamedas, gerdamas mėtų arbatą bare „Gibraltar“ Ispanijos sostinės multikultūriniame Lavapjeso rajone, kuriame anksčiau gyveno A.El Khazzani.

„Jis buvo geras vyrukas, normalus; jis čia žaisdavo su mumis futbolą. Keista, kad jis tai galėjo padaryti“, – pridūrė marokietis statybininkas.

25 metų A.El Khazzani šiuo metu yra tardomas Prancūzijos kovos su terorizmu pareigūnų po to, kai penktadienio vakarą pradėjo šaudyti greitajame traukinyje, bet buvo sutramdytas keleivių. Įtariamasis tvirtina norėjęs tik apiplėšti keleivius, nes buvo alkanas.

„Jis retai lankydavo mečetę“, – tame pačiame bare sakė 34 metų Hichamas, kitas marokietis statybininkas, pridūręs, kad A.El Khazzani „retkarčiais“ pardavinėdavo hašišą.

„Jis retai lankydavo mečetę“, – tame pačiame bare sakė 34 metų Hichamas, kitas marokietis statybininkas, pridūręs, kad A.El Khazzani „retkarčiais“ pardavinėdavo hašišą.

A.El Khazzani, gimęs Tetuano mieste Maroko šiaurėje, anksčiau gyveno kartu su savo tėvu, antrinių žaliavų supirkėju, trijų aukštų name rožiniu fasadu Kabastreroso gatvėje. Dabar tame name gyvena ispanai ir senegaliečiai.

Ispanijos teismas pernai liepą išdavė jo arešto orderį, kad tas marokietis atliktų šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, skirtą teismo dvejais metais anksčiau už 7 g. hašišo pardavimą vienam 17-mečiui. Tuo metu, kai buvo įvykdytas šis nusikaltimas, A.El Khazzani buvo 19-metis.

Kai Ispaniją 2008 metais apėmė recesiją, tame Madrido rajone darbo vietų labai sumažėjo.

„Iš 50 jaunų marokiečių, kuriuos pažįstu, tik dešimt turi nuolatinį darbą“, – sakė 58 metų Allalas Taouriarat, pardavinėjantis naudotus daiktus Madride kas savaitę vykstančiame Rastro „blusų turguje“. „Daugelis galiausiai išvyko į Prancūziją arba Belgiją“, – pridūrė jis.

A.El Khazzani gyveno Ispanijoje 2007–2014 metais, po to išvyko iš Madrido į pietinį Alchesiraso uostamiestį, esantį vos už 1,5 valandos kelio keltu nuo Maroko šiaurinių krantų, o galiausiai persikėlė į Prancūziją.

Maroko pilietis Ayoubas El Khazzani prieš įlipdamas į traukinį pasinaudojo mobiliuoju telefonu ir naršė džihadistų svetainėje, antradienį pranešė su tyrimu susijęs šaltinis.

Ayoubas El Khazzani „peržiūrėjo vaizdo įrašą laikotarpiu tarp bilieto įsigijimo ir įlipimo į traukinį“ po kelių valandų, sakė šaltinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius