-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzų komikui teks 2 mėnesius kalėti už rasistinius ir antisemitinius pokštus

Belgijos teismas trečiadienį skyrė kontroversiškam prancūzų komikui Dieudonne M'Balai M'Balai dviejų mėnesių laisvės atėmimo bausmę už neapykantos kurstymą savo rasistiniais ir antisemitiniais pareiškimais per vieną šou Belgijoje, pranešė vienas teisininkas.
Prancūzų komikas Dieudonne
Prancūzų komikas Dieudonne / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Komikas, kuris paprastai vadinamas tiesiog Dieudonne, su panašiomis teisinėmis problemomis susidūrė Prancūzijoje, o Belgijos rytinio Lježo miesto teismas jam dar skyrė 9 000 eurų baudą, sakė šalies žydų organizacijų advokatas Ericas Lemmensas.

Teismo posėdyje, per kurį buvo paskelbta nutartis, Dieudonne nedalyvavo.

Teismo sprendime „sakoma, kad visi kaltinimai prieš Dieudonne buvo patvirtinti – tiek dėl neapykantos kurstymo, tiek dėl neapykantos kalbų, tačiau taip pat dėl Holokausto neigimo“ per šou Lježe 2012 metais, E.Lemmensas sakė naujienų agentūrai AFP.

„Man tai atrodo labiau negu patenkinama – tai didelė pergalė“, – džiaugėsi teisininkas.

Anksčiau šiais metais Europos Žmogaus Teisių Teismas atmetė Dieudonne pateiktą ieškinį atskiroje byloje, nutaręs, kad žodžio laisvės argumentai netaikytini „rasistiniams arba antisemitiniams pasirodymams“.

Dieudonne apskundė Prancūzijos teismo 2009 metų sprendimą skirti jam baudą už tai, kad komikas per savo šou pasikvietė į sceną pagarsėjusį Holokausto neigėją. Jis buvo įpareigotas sumokėti 10 tūkst. eurų už, teismo nuomone, „rasistinius įžeidimus“.

Kovą Prancūzijos teismas taip pat skyrė Dieudonne dviejų mėnesių lygtinę įkalinimo bausmę ir didelę baudą už antisemitinius pareiškimus, kai komikas išprovokavo įtūžį pareiškimais, jog simpatizuoja islamo ekstremistams, surengusiems išpuolius prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“ ir vieną žydų maisto parduotuvę Paryžiuje.

Komikas buvo suimtas sausį, kai savo „Facebook“ paskyroje paskelbė komentarą: „Kalbant apie mane, šį vakarą jaučiuosi kaip „Charlie Coulibaly“. Tokiu būdu jis perfrazavo populiarų šūkį „Je Suis Charlie“ („Aš esu „Charlie“), išreiškiantį solidarumą nužudytiems satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ žurnalistams, užsimindamas apie Amedy Coulibaly, per kitą išpuolį nužudžiusį keturis žydus košerinio maisto parduotuvėje.

Šis artistas karjeros proveržį pasiekė rengdamas bendrus pasirodymus su žydu komiku Elie Semoun.

Jis taip pat yra pagarsėjęs dėl vadinamojo „frikadelės“ (quenelle) gesto, kuris primena nacių pasisveikinimą ir kurį daugelis vadina antisemitiniu, nors pats Dieudonne tikina tokiu būdu pašiepiantis visuomenės elitą.

VIDEO: Dieudonné - The Deported Jew

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius