Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 30 /11:27

Prie Japonijos krantų sudužus JAV karo lėktuvui, ieškoma dingusiųjų

Gelbėtojai prie Japonijos krantų ketvirtadienį ieško septynių dingusių JAV karinių oro pajėgų karių, kurių lėktuvas „Osprey“ sudužo per pratybas.

Japonijos gynybos ministras pareiškė, kad po šio incidento paprašė JAV pajėgų šalyje sustabdyti „Osprey“ skrydžius.

Rytų Azijos šalies pakrančių apsaugos tarnybos duomenimis, trečiadienį prie Jakušimos salos sudužus minėtam lėktuvui, jūroje buvo rastas vienas žmogus be sąmonės, kuris vėliau paskelbtas mirusiu.

JAV karinių oro pajėgų Specialiųjų operacijų vadavietė pranešė, kad lėktuvu „CV-22B Osprey“, kuris vykdė įprastą pratybų misiją iš Jokotos oro bazės Japonijoje, skrido aštuoni įgulos nariai.

„Šiuo metu nelaimės priežastis nežinoma“, – sakoma trečiadienį paskelbtame pareiškime, avarinės tarnybos darbuotojams, kaip pranešama, įvykio vietoje atliekant paieškos ir gelbėjimo operacijas.

Kagošimos regiono, kuriame įvyko avarija, nepaprastųjų situacijų valdymo pareigūnas teigė, kad policija gavo informacijos, jog iš lėktuvo kairiojo variklio veržėsi ugnis.

Pakrančių apsaugos tarnybos paskelbtose nuotraukose matyti, kaip numanoma, vandenyje prie Jakušimos, esančios į pietus nuo Kiūšiū salos, apvirtęs geltonas gelbėjimo plaustas ir kitos nuolaužos.

Tarnybos atstovas ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad paieškos operacija tęsėsi visą naktį ir joje dalyvavo šeši patruliniai laivai bei du lėktuvai.

Policija ir vietos gelbėtojai taip pat dalyvavo, o pakrančių apsauga pranešė, kad jūros dugnui skenuoti naudos specialius hidrolokatorius.

Pakrančių apsaugos tarnyba iš pradžių teigė, kad laive buvo aštuoni įgulos nariai, paskui šį skaičių sumažino iki šešių, kol galiausiai vėl nurodė aštuonis.

Avarijų virtinė

Bendrovių „Bell Helicopters“ ir „Boeing“ sukurtiems orlaiviams „Osprey“, kurie gali skraidyti kaip sraigtasparniai arba lėktuvai su fiksuotais sparnais, per pastaruosius metus teko patirti daug pražūtingų avarijų.

Rugpjūtį Australijos šiaurėje sudužus kitam lėktuvui „Osprey“ žuvo trys iš 23 jame buvusių JAV jūrų pėstininkų.

Praėjusiais metais Norvegijoje žuvo keturi JAV jūrų pėstininkai, kai jų lėktuvas MV-22B „Osprey“ nukrito per NATO pratybas.

Trys jūrų pėstininkai žuvo 2017 metais, kai bandydamas nusileisti jūroje prie Australijos šiaurinės pakrantės orlaivis „Osprey“ sudužo įsirėžęs į krovininio laivo galą.

O 2000 metais 19 jūrų pėstininkų žuvo lėktuvui „Osprey“ sudužus per pratybas Arizonoje.

VIDEO: Prie Japonijos krantų nukrito JAV karo lėktuvas

Paprašė sustabdyti skrydžius

2016 metais prie Okinavos krantų sudužo MV-22 „Osprey“, todėl JAV laikinai sustabdė šių orlaivių skrydžius Japonijoje, nes avarija sukėlė vietos gyventojų pyktį.

Ketvirtadienį japonų gynybos ministras Minoru Kihara pareiškė po pastarosios katastrofos paprašęs JAV kariuomenės vėl sustabdyti skrydžius.

„Gavę pirmąsias žinias bandėme išgelbėti gyvybes, ir šį rytą pateikėme prašymą JAV pajėgų Japonijoje vadui“, – aukštųjų parlamento rūmų diplomatijos ir gynybos komitetui sakė M. Kihara.

Pasak jo, Japonija paprašė, kad JAV pajėgos nutrauktų „Osprey“ skrydžius, kol bus patvirtintas jų saugumas, išskyrus paieškos ir gelbėjimo operacijas.

„Reikalaujame skubiai atskleisti informaciją apie įvykio aplinkybes“, – pridūrė ministras.

JAV kariuomenė, Japonijoje turinti apie 54 tūkst. karių, dar nepateikė komentarų dėl prašymo sustabdyti skrydžius.

Japonijos vyriausybės atstovas Hirokazu Matsuno sakė, kad šalies kariuomenė jau sustabdė savo lėktuvų „Ospreys“ skrydžius, kol bus patvirtintas saugumas, ir kartu pareiškė užuojautą dėl katastrofos.

„Mačiau, kaip „Osprey“ skrido link Jakušimos oro uosto ir vieną ar du kartus pradėjo suktis. Netrukus nuo jo pasklido oranžinė šviesa, ir praėjo vos 10 sekundžių, kol jis nukrito į vandenyną. Į viršų šliūkštelėjo gal 50 ar 100 metrų aukščio vandens stulpas“, – transliuotojui NHK pasakojo įvykio liudininkė žvejė Kayo Ito.

„Galiu tik įsivaizduoti, kiek didesnė nelaimė būtų buvusi, jei „Osprey“ būtų atsitrenkęs į laivą arba arčiau salos. (Incidentas) man kelia nerimą“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius