-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 22 /2017 03 23

Metai po teroro Briuselyje – išpuolis Londone: daugėja žuvusių ir sužeistų, įvardyta nužudyto policininko tapatybė

Trečiadienio popietę prie Jungtinės Karalystės parlamento Bendruomenių rūmų pastato pasigirdo šūviai. Pranešama apie penkis žuvusius žmones, tarp jų – policininkas ir užpuolikas. Daugėja sužeistųjų, tarp jų yra mažiausiai trys nepilnamečiai.
Teroro išpuolis Londone
Teroro išpuolis Londone / „Reuters“, AP nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Prie Jungtinės Karalystės parlamento Londone aidėjo šūviai;
  • Pranešama, kad mirė jau penki žmonės, tarp jų – policininkas, taip pat ir užpuolikas;
  • Incidentas laikomas teroro išpuoliu;
  • Automobiliu partrenkti mažiausiai 20 žmonių ant Vestminsterio tilto​; tarp sužeistųjų yra nepilnamečių;
  • Įvardyta nužudyto policininko tapatybė – tai pareigūnas Keithas Palmeris; paviešinta pirma jo nuotrauka;
  • Netoli įvykio vietos buvo ir T.May.

01.07 val. Policijai užpuolikas žinomas

Policija jau žino, kas yra užpuolikas. Pareigūnai daro prielaidą, kad šis buvo „įkvėptas tarptautinio terorizmo“. Daugiau detalių apie užpuoliką pareigūnai kol kas nepateikia.

00.42 val. Išaugo aukų skaičius, įvardyta nužudyto policininko tapatybė

Policija praneša, kad mirė iš viso penki žmonės, tarp jų – užpuolikas. Sužeistųjų skaičius pasiekė 40. Taip pat įvardyta nužudyto policininko tapatybė – tai pareigūnas Keithas Palmeris. Jam buvo 48-eri. 15 metų tarnavęs policininkas buvo vedęs, turėjo vaikų.

Skelbiama, kad tarp sužeistųjų – trys pareigūnai, iš kurių dviejų būklė sunki.

23.53 val. Nužudytas policininkas buvo be ginklo

Londono policijos kovos su terorizmu padalinio vadovas Markas Rowley anksčiau sakė, kad nužudytas policininkas buvo ginkluotas. Tačiau dabar skelbiama, kad policija patvirtino, jog jis vis dėlto nebuvo ginkluotas.

23.47 val. Metai po teroro Briuselyje

Išpuolis Londone įvykdytas praėjus lygiai metams po teroro Briuselyje. Trečiadienį sukako lygiai metai, kai du dideli sprogimai nugriaudėjo Briuselio oro uoste bei dar vienas – vienoje iš miesto metropoliteno stočių. Tąkart žuvo 32 žmonės.

23.09 val. „Liguistas išpuolis“

Premjerė Theresa May išpuolį pavadino „luguistu“. Ji patvirtino, kad veikė vienas užpuolikas. Vėliau žadama pateikti daugiau informacijos.

„Mūsų mintys ir maldos yra su tais, kuriuos palietė šis išpuolis“, – sakė ji.

„Leiskite man šiandien pasakyti aiškiai... bet kokios pastangos sužlugdyti tas vertybes per smurtą yra pasmerktos žlugti“, – tęsė T.May.

Anot jos, parlamentarai vėl susirinks kaip įprastai, o Londono gyventojai atsikels ir leis įprastą dieną: „Jie vaikščios gatvėmis, gyvens savo gyvenimus... Jie nepasiduos terorui ir niekada neleis neapykantos ir blogio balsams mus padalyti.“

22.18 val. Sužeisti du Rumunijos piliečiai

Rumunijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad du šalies piliečiai yra tarp sužeistųjų per teroro išpuolį Londone, skelbia naujienų agentūra AP.

Šiuo metu jie gydomi ligoninėje. Apie jų būklę nieko nepranešama.

Neigia informaciją

22.03 val. BBC, remdamasi keliais šaltiniais teisėsaugoje ir bendruomenėje, tvirtina, kad Trevoras Brooksas nėra užpuolikas. Jis esą tebėra už grotų, nepaisant to, kad pasirodė pranešimų, jog būtent jis yra užpuolikas.

20.40 val. Policija tyli – įtariamojo pavardės kol kas neskelbia. Tuo metu 8 sužeistieji buvo išgabenti į traumatologijos centrą – šeši vyrai ir dvi moterys.

VIDEO: Londoną sukrėtęs išpuolis: svarbiausia informacija

20.09 val. Įvardijamas ir įtariamasis, skelbiama, kad tai yra Abu Izzadeenas. Jis yra britas pagal pilietybę, žinoma, kad 2015 metais buvo įkliuvęs vengrų policijai, kai keliavo be dokumentų. Vietoje paso vyras pateikė koraną. Vyras taip pat buvo žinomas kaip Trevoras Brooksas iš Haknio rajono Londone. Policija kol kas tyli.

Jis buvo britų musulmonų organizacijos „Al Ghurabaa“ atstovas, tačiau pastaroji įstatymais uždrausta 2006 metais. Po poros metų vyras kaltintas pinigų terorizmui rinkimu ir jo skatinimu užsienyje. Už tai jis kalėjo 4,5 metų. Į laisvę išleistas 2013 metais.

A.Izzadeenui buvo uždrausta išvykti iš Didžiosios Britanijos. 2015 metais jis sulaikytas Turkijoje ir grąžintas į Britaniją, mat valdžios institucijoms apie savo kelionę nepranešė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Abu Izzadeenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Abu Izzadeenas 2015 metais, kai buvo pagautas Vengrijoje be dokumentų

20.02 val. BBC praneša, kad teroro išpuolio metu žuvo 4 žmonės, tarp jų – ir pašautas užpuolikas. Jau anksčiau pranešta apie žuvusį policininką. Daugėja sužeistų – anksčiau buvo pranešama apie 10 sužeistųjų, dabar jų skaičius išaugo jau iki 20. Policija tiki, kad užpuolikas buvo tik vienas.

19.58 val. Policija pranešė, kad šiuo metu nėra kalbama ir ieškoma jokio antrojo įtariamojo. Ankstesnių pranešimų duomenimis, automobilyje buvo du žmonės.

19.54 val. Iš nuotraukų sprendžiama, kad pašautas užpuolikas turėjo du peilius.

19.47 val. Iš Vestminsterio kol kas nepaleidžiami žurnalistai. Policininkai sako, kad ir žurnalistai yra liudininkai ir artimiausiu metu bus apklausti. Netrukus bus apklausti ir kiti liudininkai.

19.26 val. Pranešama, kad tarp sužeistųjų yra mokinių – ant Vestminsterio tilto sužeisti ir trys nepilnamečiai prancūzai – 15–16 metų amžiaus.

19.22 val. Keli skirtingi šaltiniai BBC patvirtino, kad automobilyje ant Vestminsterio tilto buvo du užpuolikai. Policija patvirtina, kad galimo antro užpuoliko vis dar ieško parlamento rūmuose ir aplink juos.

19.13 val. Vienas žurnalistas pranešama apie trečiąją žuvusįjį – gali būti, kad peiliu padurtas policininkas neišgyveno. Tą patį patvirtina ir britų parlamentaras Clive'as Effordas. Apie tai rašo ir „The Guardian“. Policininko kūnas dabar yra uždengtas.

Internete dalijamasi nuotrauka, kaip parlamentaras, Artimųjų Rytų reikalų ministras Tobias Ellwoodas bando padėti padurtam policininkui. Jis darė dirbtinį kvėpavimą policininkui.

19.10 val. Pranešama, kad šiuo metu parlamentas yra evakuojamas. Tačiau tai daroma dėl saugumo, o ne dėl to, kad būtų iškilusi kokia nors grėsmė.

19.04 val. Pranešama, kad premjerė Theresa May buvo vos „per 40 jardų“ (apie 36 metrus) nuo vietos, kur buvo badomas policininkas.

19.01 val. Policijos kapitonas B.J.Harringtonas spaudos konferencijos metu sakė, kad sužeistųjų yra, tačiau aukų skaičiaus dar nepatikslino. Žinoma, kad tarp sužeistųjų yra policijos pareigūnų, tačiau tikslių skaičių šiuo metu negali pasakyti.

Jo teigimu, policija dar „lieka atvira motyvams“, tačiau pradėjo tyrimą dėl terorizmo.

18.57 val. Socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodė pašauto teroristo nuotrauka. Pranešama, kad būtent šis žmogus subadė policininką.

18.53 val. Iš Temzės pavyko ištraukti moterį. Ji yra gyva, su ja šiuo metu dirba paramedikai.

18.47 val. Pranešama apie antrąjį žuvusįjį, mažiausiai 12 žmonių yra sužeista.

VIDEO: Londoną sukrėtė teroro išpuolis

18.30 val.: Po teroristinio išpuolio Londone tviteryje Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė anglų kalba parašė: „Terorizmas – bailių ginklas. Ryžtingai smerkiu žiaurią teroristinę ataką Vestminsterio širdyje.“

18.14 val.: Iškviesti išminuotojai

Pranešama apie įtartiną paketą automobilyje prie parlamento. Iškviesti išminuotojai.

Tiesioginė transliacija

18.12 val.: BBC skelbia, kad moteris žuvo, taip pat skelbiama, jog kiti sužeisti rimtai – jų sužeidimai vadinami „kataklizminiais“. Medikė Colleen Anderson pranešė, kad žuvusi moteris buvo pėsčioji.

„Patvirtinau vieno asmens mirtį. Ji moteris. Ji buvo po autobuso ratu. Ji žuvo, jos žūtis buvo patvirtinta įvykio vietoje. Žmonių buvo ant viso tilto. Kai kurie buvo sužeisti nesunkiai, kitų sužeidimai katastrofiški“, – teigė C.Anderson.

17.59 val.: Skelbiama, kad Bendruomenių rūmai jau evakuojami. Deputatai ir kiti darbuotojai buvo nugabenti į naująjį Skotland Jardo pastatą.

Tuo metu socialiniuose tinkluose skelbiamas trumpas vaizdo įrašas, kuriame matyti ką tik į parlamento teritorijos tvorą įsirėžęs užpuoliko automobilis „Hyundai“.

VIDEO: Užfiksuoti sužeisti žmonės Londone

Liudininkas teigė matęs tris kūnus. Du – ant tilto, vieną – vandenyje. Žurnalistai tikina, kad žmonės įstrigo apžvalgos rato „London Eye“ kabinose – ratas buvo sustabdytas.

17.55 val.: Sužeistas teroristas buvo nugabentas į ligoninę. Jį lydėjo gausi policijos apsauga.

Buvo pranešimų, kad užpuolikas buvo nušautas jau patekęs į parlamento pastatą, tačiau policija dabar tvirtina, kad jis nebuvo įsibrovęs į pastato vidų. Negana to, policija dabar jau skelbia, kad užpuolikų buvo du ir abu buvo sustabdyti ant Vestminsterio tilto.

Vienas dienraščio „Daily Mail“ redaktorių Johnas Stevensas, esantis įvykio vietoje, parašė, kad vieno asmens kūnas buvo uždengtas antklode. Žurnalistai mano, kad tai yra policininko, kuris mirė, kūnas.

17.43 val.: Centrinė kriminalinės policijos valdyba Londone išpuolį prie Jungtinės Karalystės parlamento traktuoja kaip „terorizmo išpuolį“. Tokios pozicijos esą bus laikomasi, kol bus žinoma daugiau detalių. Londono gyventojai raginami likti nuošaliau nuo incidento vietos.

„Daily Mail“ žurnalistas Quentinas Lettsas, kurio biuro langai yra į incidento vietą, BBC sakė matęs momentą, kai policija šovė į užpuoliką.

„Tas vyras kažką turėjo rankose, atrodė lyg lazda“, – sakė jis. Tuomet jį apsupo du policininkai, vienas esą netrukus susmuko.

„Iš rankos judesio atrodė, kad jis padūrė pareigūną. Vienas pareigūnas pribėgo padėti“, – pasakojo žurnalistas.

Užpuolikas, pasak jo, ignoravo pareigūnų perspėjimus, o tuomet jie šovė du ar tris kartus ir užpuolikas susmuko.

17.43 val.: Nepatikrintais duomenimis, užpuolikas buvo vienas. Iš pradžių jis nukreipė automobilį į žmones ant šaligatvio ant Vestminsterio tilto, o tuomet išlipęs peiliu puolė policijos pareigūną.

Liudininkai vyrą – įtariamą teroristą – apibūdina kaip kilusį iš Vidurio Rytų regiono, vidutinio amžiaus.

17.23 val.: Londone prie parlamento peiliu buvo sužeistas pareigūnas, pranešė Bendruomenių Rūmų lyderis Davidas Lidingtonas.

Jis BBC patvirtino, kad užpuolikas buvo nukautas. Bendruomenių rūmų lyderis D.Lidingtonas „Reuters“ sakė: „Spėjamas užpuolikas buvo nušautas policijos, šiuo metu įvykio vietoje greitosios pagalbos medikai teikia pagalbą sužeistiesiems.“ D.Lidingtonas pridūrė, kad yra pranešimų ir apie daugiau incidentų prie rūmų.

Visiems, esantiems parlamente, buvo liepta pasilikti viduje.

Kalbėdama su BBC Laura Kuenssberg sakė, kad policija jai pasakė, jog į kažką buvo šauta – esą girdėjosi trys keturi šūviai.

„Pasigirdo garsus trenksmas. Šūksniai. Sąmyšis. Tuomet pasigirdo ir šūviai. Visur ginkluoti pareigūnai“, – tviteryje paskelbė Tomas Peckas, „the Independent“ politikos redaktorius.

Vestminsterio metro stotis pareigūnų prašymu buvo uždaryta.

Anksčiau pranešta, kad automobiliu pervažiuoti mažiausiai 12 žmonių. Skelbiama, kad policija nušovė įtariamą užpuoliką, bet vėliau patikslino, kad jų buvo du.

Atrodo, kad šaudė policija, kuri taikėsi į užpuoliką. Liudininkų teigimu, pastarasis su savimi turėjo peilį. Manoma, kad vyras bandė patekti į Bendruomenių rūmų teritoriją.

Kito liudininko teigimu, mašina suvažinėjo „kelis žmones“ ant Vestminsterio tilto. „Reuters“ fotografas matė ant tilto gulinčius mažiausiai du žmones, kurie smarkiai kraujavo.

Nepatikrintais duomenimis, užpuolikų galėjo būti du – vienas švaistėsi peiliu, kitas automobiliu traiškė žmones. Kitų šaltinių teigimu, išpuolį surengė vienas asmuo.

Bendruomenių rūmai buvo iškart uždaryti, o deputatams įsakyta laukti posėdžių salėje. Premjerė Theresa May buvo įsodinta į automobilį ir skubiai išvežta iš įvykio vietos.

BBC skelbia, kad policininkas buvo sužeistas peiliu. Netrukus Bendruomenių rūmų lyderis D.Lidingtonas pranešė, kad policininkas buvo užpultas pastato viduje.

Politikai ir žurnalistai tviteryje skelbė apie triukšmą, galbūt sprogimus. Skelbiama, kad žurnalistams irgi neleidžiama išeiti iš jiems skirtų patalpų Bendruomenių rūmuose.

„Šauta į du vyrus. Vienas, matyt, užpuolikas, atrodė, lyg būtų nukautas. Antrasis, policijos pareigūnas, buvo sužeistas, bet judėjo“, – teigė vienas „The Independent“ redaktorių Robas Merrickas.

Įvykiai – pačiame Londono centre. Žmonės skuba padėti sužeistiesiems, kurių – „keliolika“. Aplink – daugybė policijos specialiųjų pajėgų narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius