Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Prieš metus rusų karo lėktuvą numušę turkai užsigeidė pirkti rusišką raketinę sistemą

Ankara ir Maskva užglaistė prieš metus įsiplieskusį nesutarimą dėl numušto Rusijos karo lėktuvo Su-24. Pranešama, kad prie draugiškos Kremliui retorikos sugrįžę turkai jau netgi panoro įsigyti moderniausią rusišką priešlėktuvinę raketų sistemą S-400 „Triumf“.
S-400 „Triumf“ priešlėktuvinė raketinė sistema
S-400 „Triumf“ priešlėktuvinė raketinė sistema / wikipedia.com nuotr.

Rusų dienraštis „Kommersant“ pirmadienį pranešė, kad Rusija ir Turkija surengs tarpvyriausybinį komisijų susitikimą, kuriame aiškinsis galimo sandorio detales.

„Mes vedame derybas ne tik su Rusija ... Bet ir su kitomis panašias raketines sistemas turinčiomis valstybėmis“, – teigė Turkijos gynybos ministras Fikri Išikas. „Šiuo metu Rusijos pozicija šiuo klausimu yra pozityvi“, – pridūrė jis.

Kol kas tokiam sandoriui vis dar kyla daug kliūčių. NATO narė Turkija iki šiol nebuvo palanki rinka Rusijos ginkluotės gamintojams.

Šią padėtį pabandė ištaisyti Rusijos valstybinis ginklų eksportuotojas „Rosoboronexport“, praėjusiais metais dalyvaudamas Turkijoje vykusioje konferencijoje ir reklamuodamas savo galimybes.

Praėjusių metų lapkričio 24 dieną Turkijos naikintuvų numuštas Rusijos Su-24 taip pat neprideda abipusio pasitikėjimo. Rusija iki šiol teigia, kad jos karo lėktuvas skrido Sirijos teritorijoje, o Turkija aiškina, kad jis buvo įsiveržęs į Turkijos teritoriją ir sulaukė net kelių perspėjimų.

Rusijos ginkluotųjų pajėgų štabas ir Federalinės saugumo tarnyba (FST) 2014 metais buvo sustabdžiusi panašaus sandorio su Kinija vykdymą, motyvuodama nacionalinio saugumo interesais. Visgi vėliau S-400 raketinės sistemos buvo parduotos Pekinui.

Rusijos ekspertų nerimą ypač kelia tai, kad NATO narė Turkija gali perduoti informaciją apie moderniausią rusišką karinę techniką aljanso partneriams.

Turkijai problemų gali sukelti tai, kad S-400 priešlėktuvinės raketų sistemos nėra suderinamos su NATO ginkluotės standartu. Be to, Rusija jau yra pasirašiusi panašias sutartis su Kinija ir Indija, tad turkams itin brangiai kainuojančių sistemų tektų laukti mažiausiai penkerius metus.

„Rosoboronexport“ kol kas nekomentuoja galimo susitarimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius