Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Princas Williamas entuziastingai pasveikintas Naujojoje Zelandijoje

Jungtinės Karalystės sosto įpėdinį princą Williamą pirmadienį džiaugsmingai pasveikino tūkstančiai Naujosios Zelandijos gyventojų ir nustelbė nedidelę protestuojančių respublikonų demonstraciją.
Maoriai princą Williamą pasveikino tradiciškai.
Maoriai princą Williamą pasveikino tradiciškai. / „Scanpix“ nuotr.

Pirmo oficialaus vizito į užsienį išvykęs 27 metų princas antrą viešnagės dieną dalyvavo Velingtone vykusioje Aukščiausiojo Teismo pastato atidarymo ceremonijoje, kurioje perkirpo simbolinę juostelę senelės karalienės Elizabeth II vardu.

Princas buvo pasveikintas garsiais šūksniais, kai atvyko apsigobęs maorių ceremonijose naudojamu tradiciniu plunksnų apsiaustu. Didžiosios Britanijos sosto įpėdinis buvo pasveikintas hakos (iššūkio) šokiu, kurį atliko iki pusės apsinuoginę maorių kariai, segintys tik iš žolių padarytus sijonus.

Grupė iškilių maorių vyresniųjų pagerbė Williamą tradiciniu pasveikinimu (tongi) – susiliesdami su juo nosimis.

Paklaustos, kodėl norėjo su juo pasimatyti, merginos atsakė choru: „Jis nevedęs!“„Mylime jus, Williamai!“ – minioje šūktelėjo viena moteris.

Apie 3–4 tūkst. susirinkusių žmonių stebėjo, kaip princas išeina iš pastato po valandą trukusios ceremonijos, spausdamas gerbėjų rankas ir mojuodamas entuziastingiems žiūrovams.

„Jūs visą šį laiką laukėte? Labai atsiprašau“, – jis sakė vienai moteriai.

Didžiausia protestuotojų grupė – Naujosios Zelandijos teisingumo ministerijos darbuotojai, reikalaujantys didesnių atlyginimų, – nurimo prisiartinus princui ir mielai spaudė jam ranką bei fotografavosi.

Besišypsantis Williamas apie pusvalandį noriai šnekučiavosi su žmonėmis, stovinčiais už neaukštų apsauginių užtvarų, o jį lydintys apie 20 asmens sargybinių budriai dairėsi aplink.

Sosto įpėdinis nė kiek nesidrovėjo dėl savo jaunystės, nors jos veidas pradėjo raudonuoti nuo ryškios vasaros saulės.

Grupė susižavėjusių paauglių mergaičių dalijosi įspūdžiais – joms nusišypsojo laimė paspausti ranką princui.

„Jis spaudžia ranką iš tiesų pasitikėdamas savimi – jokio glebumo“, – sakė viena iš jų.

Paklaustos, kodėl norėjo su juo pasimatyti, merginos atsakė choru: „Jis nevedęs!“

Apklausos rodo, jog daugiau nei 40 proc. Naujosios Zelandijos gyventojų pageidauja, kad jų šalis galiausiai taptų respublika.

Tačiau Velingtone mažai kas palaikė nedidelę triukšmingų protestuotojų grupę, kuri išskleidė plakatą su užrašu: „Metas respublikai.“

„Galbūt princas Williamas – mielas vaikinas, tačiau Aukščiausiąjį Teismą turėtų atidaryti Naujosios Zelandijos gyventojas, išrinktas Naujosios Zelandijos gyventojų“, – sakė respublikonų judėjimo pirmininkas Lewisas Holdenas.

Naujosios Zelandijos premjeras Johnas Key, kuris lydėjo princą per teismo atidarymo ceremoniją, sakė, kad respublikonų debatai sosto įpėdiniui nebūtų „joks stulbinamas atradimas“.

„Aš asmeniškai nemanau, kad Naujoji Zelandija taps respublika pačiu artimiausiu laiku, tačiau šiuo klausimu nesibaiminama diskutuoti su karališkąja šeima“, – J.Key sakė vienam komerciniam radijui.

Princas Williamas pirmadienį aplankys vienoje netolimoje saloje įkurtą gamtos draustinį, o vėliau dalyvaus kepsnių vakarėlyje, kuris vyks oficialioje premjero rezidencijoje Velingtone.

Sosto įpėdinis antradienio rytą taip pat planuoja aplankyti Velingtono ligoninėje gydomus vaikus, o vėliau išskris į Sidnėjų ir pradės trijų dienų neoficialų vizitą Australijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius