Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Programišiai apgavo Estijos Narvos gimnaziją 300 tūkst. kronų

Narvos Kesklino gimnazijai buvo pateikta 300 tūkst. kronų (66 tūkst. litų) sąskaita už pokalbius telefonu tarp Kubos ir Majamio, su kuriais mokykla neturi nieko bendra – buvo įsilaužta į gimnazijos serverį.
Estijos policija
Estijos policija / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Tai trečiadienį rašo laikraštis „Postimees“. Laikraščio duomenimis, nuo pirmadienio Kesklino gimnazijoje nebeveikia visi šeši miesto telefonai. Jie buvo išjungti, kai bendrovė „Elion“ pastebėjo, kad per trumpą laiką per gimnazijos telefonų serverį buvo 3 700 skambučių į Kubą, pasakojo mokyklai paslaugas teikiančios operatorės vadovas Stanislavas Domovas.

Pasak jo, šios priemonės teko imtis laikinai, kad būtų galima užtikrinti tinklo saugumą, taip pat kad policija galėtų gauti tyrimui būtinų duomenų.

„Po įsilaužimo į telefonų serverį juo perėjo srautas pokalbių tarp Majamio miesto ir Kubos, kuris įvertintas 300 tūkst. kronų. Kadangi serveris priklausė Kesklino gimnazijai, sąskaita pateikta jai. Mes negalime nemokėti už pokalbius – miestas sudarė sutartis ir su „Elion", ir su S.Domovo bendrove.

Policija pradėjo baudžiamąjį tyrimą ir kaltininką tikriausiai ras, bet kada – sunku pasakyti", – paaiškino Narvos miesto sekretorius Antsas Liimetsas.Tokius įsilaužimus daro gerai organizuotos nusikalstamos grupuotės, nes pinigų plovimą per mokamus skambučius reikia gerai apgalvoti ir žinoti, kaip vėliau šiuos pinigus gauti.
 

Dėl šio fakto iškelta baudžiamoji byla. Už neteisėtą naudojimąsi kompiuteriais, kompiuterių sistemomis ir tinklais gresia piniginė nuobauda arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

S.Domovo nuomone, šiuo atveju turimas omenyje tarptautinio lygio nusikaltimas. „Neteisėtas kanalas pamažu buvo įjungtas ir išjungtas. Kad tai padarytų, įsilaužėlis turi būti tokio lygio ekspertas, kokių būna vienas iš 10 tūkstančių, – teigia S.Domovas. – „Šis atvejis rodo, kad būtina padidinti viso mokyklų kompiuterių tinklo saugumą.“

„Mums įsilaužėliai – ne naujovė, iki šiol jų atakos nepavykdavo. Tikrinti kompiuterių tinklo saugumą reikia maždaug kartą per ketverius metus. Pernai to nebuvo padaryta dėl lėšų stygiaus", – paaiškino M. Liimetsas.

Pasak Sveno Ollino, bendrovės „ComPlus Consulting" vadovo informacinės sistemos saugumo klausimais, plečiantis internetui plečiasi ir nusikalstamumas jame.

„Tokio pobūdžio įsilaužimų pastaruoju metu padažnėjo, nes telefonų sistemų saugumui dažniausiai skiriama mažai dėmesio. Tokius įsilaužimus daro gerai organizuotos nusikalstamos grupuotės, nes pinigų plovimą per mokamus skambučius reikia gerai apgalvoti ir žinoti, kaip vėliau šiuos pinigus gauti“, – sakė jis ir pridūrė, kad Interpolas šiais atvejais padeda mažai.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius