-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Protestai Moldovoje: žmonės reikalauja paaiškinti, kur dingo milijardas dolerių

Tūkstančiai žmonių pirmadienį suformavo palapinių miestelį Moldovos sostinės Kišiniovo centre. Žmonės neketina trauktis, kol dabartinė valdžia nepaaiškins, kur pradingo 1 milijardas dolerių ir kas atsakingas už šalyje klestinčią korupciją, rašo rferl.org.
Protestai Moldovoje
Protestai Moldovoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kol jų reikalavimai nebus įgyvendinti, protestuotojai nepaliks aikštės“, – teigė Moldovos žurnalistė Natalie Morari.

„Jie liks čia ir nėra nusiteikę nusileisti“, – pridūrė ji.

Nesiruošia trauktis

Tūkstančiai protestuotojų pagrindinę miesto aikštę užplūdo sekmadienį. Jie reikalavo šalies prezidento Nicolae's Timofti atsistatydinimo. Žmonės taip pat reikalauja tiesioginių prezidento rinkimų. Dabar šalies vadovą renka parlamentas.

„Ši valdžia pasižymėjo dviem milžiniškais korupcijos skandalais. Pirma, Kišiniovo oro uosto privatizacija. Antra, skandalinga betvarkė bankų kontrolės sistemoje, kai iš šalies tiesiog pradingo milijardas dolerių“, – teigė „Orumas ir tiesa“ pavadintų protestų organizatorius, politikos analitikas Arcadie'us Barbasrosie.

„Dabartinės valdžios veiksmai visiškai ją sukompromitavo ir žmonės nebenori taikstytis“, – teigė N.Morari.

„Akivaizdu, kad žmonėms įkyrėjo valdžios atstovų elgesys. Ypač po to, kai buvo paskelbta, kad augs elektros ir dujų kainos, – aiškino populiarus komentatorius Nicolae Negru. – Milijardas, kuris buvo pavogtas, dabar padengiamas iš paprastų žmonių kišenės. Žmonės išėjo į gatves protestuodami ir tai yra puiku. Valdžios atstovų neveikia logiški argumentai ir jie nenori atlikti savo pareigų.“

Atsargiai žvelgia į prorusiškų partijų paramą

Dvi prorusiškos partijos išreiškė palaikymą protestams prieš vyriausybę, reikalaudamos ištirti, kaip pernai iš trijų šalies bankų dingo iki 1,5 mlrd. JAV dolerių.

AP/„Scanpix“ nuotr./Naujasis Moldovos prezidentas Nicolae Timofti
AP/„Scanpix“ nuotr./Moldovos prezidentas Nicolae Timofti

Antradienį apie šimtas palapinių stovėjo pagrindinėje sostinės Kišiniovo aikštėje, o keli šimtai žmonių tęsė protestus praėjus dviem dienoms po to, kai dešimtys tūkstančių gyventojų pareikalavo vyriausybės, centrinio banko valdytojo ir generalinio prokuroro atsistatydinimo.

Socialistų partijos lyderis Igoris Dodonas ir „Mūsų“ partijos vadovas Renato Usatii ragino šalies žmones dėtis prie protestų, „kad ir kokia būtų jų pilietybė arba politinės pažiūros“.

N.Morari teigimu, prorusiškos partijos neturi įtakos protestuotojų reikalavimams. „Pastaruoju metu matėme nemažai bandymų diskredituoti pilietinį judėjimą. Tai bando daryti vietiniai oligarchai“, – teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius