-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 23 /18:14

PSO: praėjusiais metais Europoje labai padaugėjo tymų atvejų

Praėjusiais metais Europoje labai padaugėjo tymų atvejų: užregistruota 30 tūkst. susirgimų, ir tai yra 30 kartų daugiau nei 2022 metais, antradienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).
Seth Wenig / AP
Seth Wenig / AP

„Regione pastebėjome ne tik 30 kartų išaugusį tymų atvejų skaičių, bet ir beveik 21 tūkst. hospitalizacijų bei penkias su tymais susijusias mirtis. Tai kelia nerimą“, – sakoma PSO pareiškime.

Organizacija įspėja, kad susirgimų vis dar daugėja, todėl reikia imtis skubių priemonių, tokių kaip vakcinacija, kad būtų užkirstas kelias tolesniam plitimui.

„Skiepijimas yra vienintelis būdas apsaugoti vaikus nuo šios potencialiai pavojingos ligos“, – sakė PSO Europos regiono direktorius Hansas Kluge (Hansas Kliūgė).

PSO Europos regionui priklauso 53 šalys, įskaitant Rusiją ir Vidurinę Aziją. 40-yje iš jų 2023 metais užregistruota tymų atvejų, teigiama pranešime.

Prasčiausia padėtis – Rusijoje ir Kazachstane: ten fiksuota po 10 tūkst. atvejų. Vakarų Europoje daugiausiai atvejų užfiksuota Britanijoje – 183.

COVID-19 pandemijos metu skiepijimo nuo šios ligos rodikliai smuko, todėl „būtina imtis skubių skiepijimo veiksmų, kad būtų sustabdytas ligos perdavimas ir užkirstas kelias tolesniam plitimui“, pabrėžia PSO.

2020–2022 metais PSO Europos regione nuo tymų nebuvo paskiepyta apie 1,8 mln. kūdikių.

„Labai svarbu, kad visos šalys būtų pasirengusios greitai aptikti tymų protrūkius, kurie gali kelti pavojų pažangai siekiant tymų likvidavimo, ir laiku į juos reaguoti“, – nurodė PSO.

Skiepijimo nuo tymų rodikliai mažėja visame pasaulyje.

2022 metais 83 proc. vaikų buvo paskiepyti pirmąja tymų vakcina per pirmuosius gyvenimo metus. 2021 metais šis rodiklis siekė 81 proc., tačiau prieš pandemiją jis buvo 86 proc., anksčiau skelbė PSO.

Pasak jos, 2021 metais pasaulyje nuo tymų mirė maždaug 128 tūkst. žmonių, daugiausia – nepilnai paskiepyti arba apskritai neskiepyti jaunesni nei penkerių metų vaikai.

Tymų virusas plinta aerogeniniu (aerozoliniu ir oro lašeliniu) keliu, taip pat per kvėpavimo takų sekretais suterštas rankas ar kitus aplinkos daiktus.

Liga pasireiškia karščiavimu, vėliau išsivysto konjunktyvitas (akių junginės uždegimas), sloga, kosulys, atsiranda dėmelės skruostų gleivinėje, 3–7 ligos dieną paprastai išberia, tačiau neniežti.

Pirmieji bėrimo elementai atsiranda ausų, veido, kaklo srityje, vėliau išberia liemenį, rankas, šlaunis, blauzdas, pėdas. Dažniausios tymų komplikacijos – vidurinės ausies uždegimas, plaučių uždegimas, laringitas (gerklų uždegimas), viduriavimas, encefalitas (smegenų uždegimas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius