-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Puota Nyderlanduose: naujo karaliaus karūnavimo vienas šeimos narys nematys

Antradienį Nyderlandų karaliumi taps iš sosto pasitraukti nusprendusios karalienės Beatričės sūnus Willemas Alexanderis. Šalis gyvena pakilia nuotaika. Karališkajai šeimai iškilmės nebus visavertės, mat jose nedalyvaus jaunesnysis karaliaus brolis Friso, jis jau daugiau nei metus paniręs į komą, skelbia „Die Welt“.
Nyderlandų princas Willemas Alexanderis su žmona, princese Maxima
Nyderlandų princas Willemas Alexanderis su žmona, princese Maxima. Jau antradienį princas bus karūnuotas karaliumi, tačiau to nematys į komą paniręs jo brolis Friso. / „Scanpix“ nuotr.

Būtent Johano Friso, antrojo iš trijų karalienės sūnų, puotoje itin trūks. Praėjusių metų vasario 17 dieną 44-erių metų vyras su draugu pramogavo Austrijos kalnuose. Vidurdienį jį užgriuvo didžiulė sniego lavina, po ja Friso buvo palaidotas apie 20 minučių. Likęs be deguonies vyras patyrė širdies priepuolį. Jo draugas nedelsiant pranešė pagalbos tarnyboms. Princo gaivinimas truko apie 50 minučių. Tapo aišku – deguonies trūkumas paveikė smegenis. Dviejų dukterų tėvas nuo to laiko paniro į komą.

„Šeimai tai sudėtingas momentas, – duodamas interviu televizijai prieš dvi savaites sakė būsimasis karalius Willemas Alexanderis, – Deja, padėtis nepasikeitė.“

Nyderlandų kunigaikštis Johanas Friso su žmona Mabel ir dukromis Luana ir Zaria (2011 m.)
Nyderlandų kunigaikštis Johanas Friso su žmona Mabel ir dukromis Luana ir Zaria (2011 m.)

Anot patyrusių specialistų, vargu ar Friso būklė pasikeis. Stebuklo verti prisikėlimai, kuomet pabudę iš komos pacientai gyvena sąmoningą gyvenimą, yra itin reti.

„Laikas yra ligonio priešas. Kuo ilgiau jis išlieka komoje, tuo mažesnė atsigavimo tikimybė“, – sako Belgijoje esančios prestižinės Lježo universitetinės ligoninės gydytojas Stevenas Laureysas, komos tyrimo grupės vadovas.

Iš pradžių nukentėjęs princas turėjo būti perkeltas į šią ligoninę, tačiau galiausiai šeima pasirinko privačią Velingtono ligoninę Londone. Jos pacientu Friso yra nuo 2012 metų kovo. Friso žmona Mabel, anot nyderlandų spaudos, kasdien lanko savo vyrą.

Dar prieš incidentą Mabel su dukterimis Luana (8) ir Zaria (6) buvo įsikūrusios Londone. Friso motina, karalienė Beatrix, lanko sūnų, kiek įmanoma dažniau. Ji keliauja kone nepastebėta, nuotraukų iš viešnagės Londone tarsi nebuvę.

Bendravimas – neįmanomas

Atsisakiusi sosto karalienė galės dažniau lankyti savo sūnų ir padėti savo marčiai. Praėjusių metų lapkritį rūmai patvirtino, kad Friso yra „minimaliai sąmoningas“. Tačiau tai tėra medicininis apibrėžimas, kuris pagal klasifikaciją tėra vos laipteliu aukščiau po smegenų mirties.

Pacientas rodo tam tikrus refleksus, tačiau komunikacija yra visiškai neįmanoma. „Prognozės yra labai neaiškios ir medicinos personalas ir toliau išlieka labai susirūpinęs“, – sakė ligoninės atstovas.

Ši nelaimė suartino karalienę Beatrix ir jos marčią Mabel. Šių metų vasarį, praėjus metams nuo nelaimės, šeima bažnyčioje meldėsi. Mabel mišiose nedalyvavo, ji paprašė gerbti jos privatumą.

Neteko princo titulo

AP/„Scanpix“ nuotr./Johano Friso ir Mabel Wisse Smit vestuvės (2004 m.)
AP/„Scanpix“ nuotr./Johano Friso ir Mabel Wisse Smit vestuvės (2004 m.)

44-erių Friso statusas karališkoje šeimoje buvo gana sudėtingas. Nyderlandų parlamentas 2004 metais nepritarė jo vedyboms, mat sužadėtinė Mabel nepaviešino savo santykių su narkotikų pardavėju.

Friso atsisakė pretenzijų į sostą ir neteko princo titulo. Karalienė Beatrix vis dėlto jam suteikė kunigaikščio iš Nasau titulą, taip parodydama, kad palaiko sūnų ir marčią.

Bet kokiu atveju poros gyvenimas jau virė visai kitur. Mabel dirbo Londone, Vengrijos milijardieriaus George’o Soroso fonde. Friso, Kalifornijos universitete baigęs automobilių inžineriją, o vėliau ir aviacijos bei kosmoso technologijas, buvo investicinio banko „Goldman Sachs“ viceprezidentu, o vėliau dirbo britų kompanijoje „Urenco“, kuri specializuojasi branduolinėse technologijose. Ten jis dirbo iki lemtingos vasario 17-osios, dienos, tragiškai pakeitusios karališkosios šeimos gyvenimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius