Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Putino bankininkas“ Sergejus Pugačiovas – apie Kremliaus režimo iškilimą, milijardus ir baimę

Sergejus Pugačiovas neatrodo kaip bėglys. Jis dėvi brangius rūbus, turi gerą humoro jausmą. Tačiau buvęs bankininkas, kažkada artimas Rusiją valdančio Vladimiro Putino bičiulis, dabar yra priverstas gyventi baimėje. Neseniai jis perbėgo iš Londono į Prancūziją. Rusų milijardierių kalbino „The Guardian“ žurnalistas Luke'as Hardingas.
Sergejus Pugačiovas
Sergejus Pugačevas / medialeaks.ru nuotrauka
Temos: 2 Londonas Rusija

„Negaliu pasakoti apie detales, bet aš neplaukiau per Lamanšo sąsiaurį, – pasakodamas apie pabėgimą iš Londono sakė S.Pugačiovas, sėdėdamas viename Nicos paplūdimyje. – Viskas buvo legalu.“

Neteko 15 mlrd. JAV dolerių

Prieš ketverius metus šis rusas įsivėlė į didelį mūšį su Rusijos valstybe, kurioje jis kažkada buvo privilegijuotasis.

Jis buvo priverstas pabėgti į Londoną. Ten jis apsigyveno pas savo britę partnerę Aleksandrą Tolstoj.

Bėglys teigia, kad tokia situacija susiklostė, kai Rusijos prezidentas V.Putinas pabandė perimti jo milžinišką verslo imperiją.

S.Pugačiovas sako, kad buvo priverstas stebėti, kaip Kremliaus režimas praryja jo 15 mlrd. JAV dolerių vertą verslo imperiją. Praryja tais pačiais metodais, kaip ir daugelio kitų turtingų verslininkų, kurie Rusijoje vadinami oligarchais.

„Putino bankininkas“ S.Pugačiovas turėjo dvi pagrindines Rusijos laivų statyklas, didžiausią pasaulyje kasyklą ir daug brangaus nekilnojamojo turto Maskvoje ir Sankt Peterburge.

S.Pugačiovas teigia, kad buvo priverstas stebėti, kaip Kremliaus režimas praryja jo 15 mlrd. JAV dolerių vertą verslo imperiją.

Tačiau 2011 metais Kremlius pareiškė, kad S.Pugačiovas yra apgavikas, per pasaulinę ekonomikos krizę iš Rusijos centrinio banko nesąžiningai pasisavinęs milijonus dolerių.

Verslininkas buvo persekiojamas, o bylos iki šiol vyksta Londono teismuose.

S.Pugačiovas tokius kaltinimus vadina absurdiškais: „Rusijoje, kai valstybės vardu iš tavęs kas nors pavagiama, tai bandoma pateisinti tokiais išsigalvojimais. Mano atvejis yra didžiausias iš visų, kurie buvo pasitaikę šiuolaikinės Rusijos praktikoje.“

Grasino šeimai

Praėjusią vasarą Rusijos valstybės indėlių draudimo agentūra (DIA) laimėjo teismo procesą dėl S.Pugačiovo turto arešto. Taip pat teismas jam liepė atiduoti savo Rusijos bei Prancūzijos pasus ir likti Didžiojoje Britanijoje. 

Tačiau neseniai vyras pabėgo iš Londono į Paryžių, o iš ten – į Pietų Prancūziją.

„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Pugačevas
„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Pugačiovas

Jis teigia, kad pagrindinė priežastis – kažkas bando jį nužudyti: „Aš gaunu grasinimų, kaip ir 2011-aisiais. Tai per daug rimta, kad rizikuočiau savo šeimos narių gyvybėmis.“

Milijardierius teigia, kad DIA generalinio direktoriaus pavaduotojas Valerijus Mirošnikovas jam yra esą sakė, kad „problemos išnyktų už 300 mln. JAV dolerių“, o priešingu atveju – S.Pugačiovo šeimai gresia fizinis susidorojimas.

Milijardierius teigia, kad DIA generalinio direktoriaus pavaduotojas Valerijus Mirošnikovas jam yra esą sakė, kad „problemos išnyktų už 300 mln. JAV dolerių“, o priešingu atveju – S.Pugačiovo šeimai gresia „fizinis susidorojimas“.

Tą argumentą jis pateikė ir Londono teisme, tačiau DIA advokatai tai paneigė.

Tačiau rusas turi įrodymų.

Prieš kelis mėnesius V.Pugačiovo saugumo komanda ant šeimos automobilio rado priklijuotų įtartinų prietaisų. Juos paėmė Didžios Britanijos policijos kovos su terorizmu padalinys SO15, tačiau jie situacijos nekomentavo.

„Aš manau, kad tai sprogmenys“, – sakė S.Pugačiovas. Jo advokatai kelia ir kitą versiją, kad įranga buvo skirta sekimui ir susijusi su DIA.

Rusijos agentūrai atstovaujantys britų advokatai tokias kalbas vadina „nesąmonėmis“ ir „nepagarba teismui“.

„Prisiminkite, kuo baigėsi tokiems V.Putino kritikams kaip Aleksandras Litvinenka ir Borisas Berezovskis“, – sakė S.Pugačiovas.

Artimas V.Putino draugas

„The Guardian“ žurnalistas su S.Pugačiovu susitiko penkių žvaigždučių viešbutyje ant jūros kranto, kambaryje, su vaizdu į paplūdimį. Savo istoriją bėglys pasakojo sėdėdamas terasoje, į kurią pūtė Viduržemio jūros vėjelis.

Tokia tremtis S.Pugačiovui yra priimtina. 

52 metų V.Pugačiovas kažkada buvo Rusijos prezidento Boriso Jelcino patarėjas. 1996 metais jis aktyviai dalyvavo politiko rinkiminėje kampanijoje. 

Prancūzijos piliečiu jis yra nuo 2009 metų, o šalyje laikas nuo laiko gyvena apie du dešimtmečius.

Rusas tikisi, kad teisinę kovą su V.Putino Rusija pavyks perkelti iš Londono į Paryžiaus teismus. Tiesa, pripažįsta, kad grįš į Didžiąją Britaniją, kur jo vaikai lanko mokyklą.

52 metų V.Pugačiovas kažkada buvo Rusijos prezidento Boriso Jelcino patarėjas. 1996 metais jis aktyviai dalyvavo politiko rinkiminėje kampanijoje.

Milijardierius sako, kad tai buvo paskutiniai laisvi rinkimai Rusijoje. 

Wikimedia.org nuotr./Pirmasis Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas
Wikimedia.org nuotr./Borisas Jelcinas

Tada jis susipažino su Sankt Peterburgo meru Anatolijumi Sobčaku ir mažai kam žinomu mero padėjėju V.Putinu.

S.Pugačiovas sako, kad kai B.Jelcinas jau gulėjo mirties patale, jis priklausė tai mažai grupelei žmonių, kuri sprendė apie būsimąjį Rusijos prezidento įpėdinį.

Milijardierius pripažįsta, kad palaikė V.Putiną ir dabar tai laiko didžiausia Rusijos tragedija.

Verslininkas sėkmingai vykdė V.Putino rinkiminė kampanija ir tapo vienu artimiausiu bendražygių. 

„Mes matydavome vienas kitą nuo ryto iki vėlyvos nakties, kai kokią 3 ar 4 valandą išsiskirstydavome, aptarę valstybės verslo planą“, – pasakojo S.Pugačiovas.

Paklaustas, ar jie su V.Putinu buvo geri draugai, jis atsakė: V.Putinas yra labai uždaras žmogus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

V.Putino tikslas – praturtėti

S.Pugačiovas pasakojo, kad Rusijos prezidentas yra tipiškas sovietinio režimo vaikas, kuris dieną ir naktį girdėjo propagandą ir šventai ja tikėjo. Esą V.Putinas nesitikėjo kada nors tapti prezidentu, o jo karjera klostėsi spontaniškai. 

Aš nemanau, kad jis yra piktasis genijus, kuris norėjo įkurti nusikalstamą režimą, egzistuojantį dabar. Jis yra apsuptas panašiai mastančių žmonių, kurie tarnavo KGB ir visi kartu sugalvojo, kaip praturtėti, – sakė S.Pugačiovas.

„Aš nemanau, kad jis yra piktasis genijus, kuris norėjo įkurti nusikalstamą režimą, egzistuojantį dabar. Jis yra apsuptas panašiai mąstančių žmonių, kurie tarnavo KGB ir visi kartu sugalvojo, kaip praturtėti“, – sakė S.Pugačiovas.

Verslininkas tikino, kad V.Putinas jau seniai norėjo pasitraukti iš valdžios, tačiau jo aplinka įtikino pasilikti. 

„Jis yra pragmatiškas žmogus, atėjęs užsidirbti. Po trejų metų jis planavo pasitraukti, tačiau bijo to, kas gali nutikti jam palikus Kremlių.

Jis yra turtingiausias pasaulyje žmogus, kol valdo Rusiją. Viskas, kas yra Rusijos Federacijos teritorijoje, priklauso V.Putinui. Ir „Gazprom“, ir „Rosneft“ ir smulkusis verslas – viskas“, – sakė S.Pugačiovas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius